Politik

Vinst före kvalité?

19 mars, 2014 2

halsan_hemsidan_logotyp2
Jag ser i dagens morgontidningar och hörde på radio om Hälsans Förskola, som startade i Rinkeby 2007. Företaget har sedan dess vuxit i Stockholm och Uppsala. I dag finns åtta förskolor som enligt hemsidan erbjuder detta ”På förskolan får barnen frukost, lunch och mellanmål. Alla måltider är näringsriktiga och noga planerade utifrån ett hälsosamt tänkande”.
Föräldrar och personal vittnar dock om att barnen får lite mat. Knäckebröd och vatten serveras som frukost och mellanmål, även till de barn som knappt hunnit få tänder. Kockarna har haft en budget på 9 kronor per barn och dag – för alla måltider under dagen. Efter kritiken har företagets ledning beslutat om att höja matanslaget med 40%(!)…wow….3,60kr mer att mata barnen med…

Nu kan man kritisera företaget för att prioritera vinst före kvalité. Det gör jag också. Det här är ett tragiskt exempel på hur saker och ting inte får gå till!

Dock vill jag rikta en större kritik till de som ger tillstånd för verksamheten. Oavsett verksamhet (skola, vård, omsorg, väghållning, byggnation, gräsklippning m.m.) som finansieras av offentliga medel måste kravspecifikationen vara tydlig. Att politiker kritiserar vinstuttag istället för att ha tydliga och klara direktiv i vad som krävs för att bedriva privat verksamhet med skattefinansierade medel är att peka åt fel håll och agera populistiskt.

Varför inte sätta krav på lärartäthet? Kunskapskrav? Upplevelsekrav? Vi är oerhört tydliga med krav när ett badhus ska byggas, då det ska uppfylla oändligt många byggnormer och lagar. Varför kan vi inte ha samma kvalitétskrav då vi hanterar människor i skola/vård/omsorg? Varför är kraven kring en handikapptoaletts utformande detaljrik och nogggrann när vi i samma andetag inte ställer krav på hur vi ska ta hand om den handikappade som de facto ska nyttja toaletten?

Jag efterlyser därför ett omtag i debatten. Fokusera inte på vinstuttagens storlek. Fokusera på upphandling, kvalité, servicegrad och noggrann uppföljning och kontroll. Företag som gör bra ifrån sig ska ha rätt att tjäna pengar. Det är en självklarhet och har inget med skattefinansiering eller ej att göra.

Med doft av tydlighet //Ö

Det finns 2 kommentarer

 • Lars Karlsson skriver:

  Du ser Johan, nu är vi helt överens.

  Upphandlingen som den är idag där lägsta pris vinner håller inte.
  Man måste gå igenom upphandlingarna noggrannare och se varför vissa är billigare än andra och som i detta fall ställa krav på bl.a. lärartäthet mm.

  Mvh

  Larte

 • Göran Södergran skriver:

  Nästan alla säger NEJ | Irene Wennemo | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/irenewennemo/article18773630.ab