Vinst i välfärden….

Under senare år har det, framförallt från oppositionshåll, höjts röster mot vinstdrivande företag i vård och omsorg, samt skola. Man menar att det inte ska vara möjligt att tjäna pengar på dylik verksamhet och att man med förskräckelse ser företag tjäna pengar på skattefinansierad verksamhet.

Min syn på saken är att det är ointressant vem som är utförare. Om en vårdcentral drivs av en privat aktör eller landstinget/kommunen är egalt. Det är kvalitén som ska avgöra. De tillfällen som kommuner, landsting och stat överlåter verksamhet till privata aktörer måste dock beställaren vara oerhört tydlig i vilka krav som gäller och sedan systematiskt följa upp verksamheten.

Att privata företag tar ut vinster är helt okej. Det ligger såklart i det företagets intresse att möta de kvalitétskrav som kunder och beställare har och så länge det görs, kommer kunderna tillbaka. Varför ska inte ett sjukhus kunna drivas privat och med vinst, när det läkemedel du köper på recept är skattesubventionerat och den vinsten hamnar i Astra Zenecas fickor? Varför är det så fult att tjäna pengar på skolan men okej för en privat entrepenör att tjäna pengar på snöröjning som kommunen köper? I båda fallen är det våra skattemedel som finansierar verksamheten.

”Men vinsterna i skola, vård och omsorg flyttas till skatteparadis” hävdar motståndarna. Okej, vet vi var Astra Zeneca placerar sina vinster? Vet vi var Andersson Company, som t.ex. bygger vårt kommunala P-hus i city placerar sina vinster? Har vi egentligen med det att göra? Så länge företag hanterar sina kassaflöden och vinster inom lagens råmärken är det väl fritt för dem att placera sina pengar vart de vill? Du kan göra samma sak med dina surt förvärvade pengar. Jantelagen skiner igenom på ett ruttet sätt i den här diskussionen….

Noterbart är att (S) varit med på tåget vad gäller friskolor och möjligheten att privata aktörer kan etableras inom vård/omsorg, så det är ett fåtal partier kvar som motsäger sig detta. Privatisering på ett klokt sätt, med tydlig upphandling, specifika krav och noggrann uppföljning är bra för oss skattebetalare, för det leder ofta till effektivare verksamheter och bättre utväxling av skattemedlen.

Med doft av företagssamhet //Ö

5 tankar kring ”Vinst i välfärden….

 1. Olle

  Ditt resonemang fungerar hyfsat bra med undantag av några detaljer. 1. Vettig upphandling? Har vi hittills lyckats bra inom detta område? Svar: Nej! 2. Uppföljning mot kvalitetskrav. Hur fungar det idag? Nja så där va? 3. Företag som ser till att det finns tillräckligt med resurser kvar efter vinstuttagning för utveckling och förnyelse, finns dessa? Nja, det är väl lite blandat resultat hittills.

  Min slutsats är att innan vi kan privatisera mera måste vi lära oss formulera kvalitetskrav, ordna uppföljningssystem o bli bättre på att granska upphandlande verksamheter. Vi har en bit kvar. Från din Gädda i etern 🙂

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Klokt resonemang Gäddan 😉 Jag håller med om bristerna i kravspecifikation, uppföljning m.m. men det är något som ganska enkelt kan fixas med rätt kompetens och bra processer. Vi har en bit kvar, ja, men det fråntar inte det faktum att vi trots allt ser många bra exempel på privatisering och dessa har samtidigt spetsat kompetens hos konkurrerande offentlig verksamhet. Tyvärr ser allt för många medborgare att den offentliga verksamheten drivs bäst i offentlig regi. Det är det resonemanget jag inte köper, för det finns ”vårdskandaler” och vanliga brister i alla verksamheter oavsett utförare. //Ö

 2. Lasse Borgkvist

  Andersson Company brukar väl använda del av vinsten för att betala mutor? Var det inte 500 000 som Enköpings kommun fick för nåt år sen? Minns inte riktigt… men man börjar ju bli gammal…

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Inga mutor utan ett bidrag till gymnasieskolans byggprogram(?)…. har inte minnet med mig jag heller. Vet inte hur den ”affären” slutade, för kommunen tog väl inte emot pengarna innan berörd myndighet tittade på fallet så att ev mutmisstankar kunde suddas ut?

 3. Gustaf Paulson

  Helt enig med dig Johan. Beställ rätt kvalitet och följ upp. Hur svårt kan det vara!

Kommentarer är stängda.