Yes Man….

Bloggvänner….efter en cykeltur genom ett Enköping som samlar goda människor i sköna miljöer är det dags att dra iväg ett inlägg.

Jag kommer hem till mitt radhus å 125 kvm och landar med att ordna till en trippel espresso och en spansk Fundador. Jag har ett bra liv och kickar igång TVn som visar YES Man med Jim Carrey i huvudrollen.
image
En film jag sett säkert tre gånger tidigare och fastnar nu igen till samma film, nu med ett annat perspektiv.

Vi borde säga JA oftare!

Svensken säger allt för ofta ”nja”, ”nej, inte ska väl jag”, ”ska fundera”, ”kanske”. Det gäller allt, från att fråga om att sitta i klubbstyrelser, besluta om var lunchen ska ätas, vara med i firmans festkommitté eller att bli befordrad.

Och vet ni varför?

Vi är uppväxta med att låta oss bli övertalade. Vi ska inte tacka jag direkt eller att ens ta befälet i att fatta ett tydligt beslut (utan att få konsensus), för att undvika att bli stämplade som karriärister eller att sticka ut. Vi ska förneka in i döden att någon frågat om att du fått jobbet, ordförandeposten eller tränarsysslan, innan det blivit officiellt.

Vi ska fortfarande inte tro att vi är något – AKA Jantelagen. Vi ska inte hävda oss, för då jävlar hamnar du i skamvrån.

Filmen YES Man visar, om än på ett extremt sätt, hur vi borde förhålla oss till livet. Bejaka det! Tacka JA om någon vill ha dig in i ett engagemang, för det bekräftar på ett övertydligt sätt att du är behövd. Tacka JA direkt till lunchförslaget, utan att invänta övrigas åsikter. Säg JA, ofta och på riktigt. Säg JA och tala om varför! Det lyfter dig på ett överraskande sätt.

Testa!

Med doft av YES Man – Yes Girl, //Öberg