150 datorer stulna från kommunen…

image Foto: Anders Jagemo, E-P.

Vi har i veckan läst om den datorstöld som Enköpings Kommun drabbades av, då tjuvar bröt sig in i en lokal och stal 150 splitternya bärbara datorer. Datorerna förvarades i plåtskåp med enkla hänglås i en lokal som saknade inbrottslarm och hade dagen innan levererats dit av en transportfirma.

Kommunens säkerhetschef säger att alla regler om hur detta ska hanteras har förbisetts och rasar över att detta kan inträffa. Självklart är det bara att hålla med.

Vad har hänt och hur kan dessa 150 laptops bli stulna bara timmar efter inleverans?

Jag tror detta är ett insiderjobb, antingen från någon på kommunen eller fraktbolaget. Jag har själv, på min tidigare arbetsplats, råkat ut för en stöld då vi fått servrar och datorer inlevererade av DHL, för att samma natt råka ut för inbrott. Solklart fall av att någon på DHL läckt till en liga för några tusenlappar.

Insiderjobb eller ej. Frågan jag ställer mig är vem som tar det smarta beslutet att förvara dessa i en olarmad lokal. Någon måste ta ansvaret och ytterst är det säkerhetschefen som bär detta ansvar. Om en enskild tjänsteman tagit ett beslut, utan säkerhetschefens medgivande, har nämnda säkerhetschef misslyckats i sin kommunikation till kommunens tjänstemän i hur man ska agera. Säkerhetschefens främsta uppgift är att informera kommunens tjänstemän hur saker och ting ska fungera för att driften ska vara just säker. Här har han fatalt misslyckats och måste bära det yttersta ansvaret.

Detta slarv kommer att kosta oss skattebetalare ca 750 000 då försäkringsbolaget med all rätt garvar kommunen i ansiktet och vägrar ersätta dessa datorer då säkerhetskraven inte uppfyllts.

Det ska bli intressant att se vad detta mynnar ut i inom kommunens väggar, för att polisen ska finna dessa datorer och lösa fallet är knappast troligt. Jag hoppas vår lokaltidning Enköpings-Posten gör en noggrann uppföljning av detta och för oss läsare redovisar vad konsekvensen blir.

Med doft av datorhaveri //Ö

3 tankar kring ”150 datorer stulna från kommunen…

  1. Micke Carlsson

    Kommunen har ingen säkerhetschef eller it chef. Då faller rimligtvis ansvaret på kommunchefen?!? Hur många datorer blev egentligen stulna? Nog var det fler än 183 allt! Kommer vi skattebetalare att få reda på vilka som tog de tokiga besluten? förmodligen inte. Alla verksamheter verkar stå utan datorer, kris i skolan och sjuksköterskor som inte kan kolla i patienternas journaler. Inkompetensen inom kommunens it har ju hållt på flera år. Kostar nog oss skattebetalare många miljoner och förlorade elever till privatskolor, tidsförluster hos personal etc etc. Tjänstemännen skyddar sig själva och politikerna är så fega så de inte vågar kräva ansvar. En fråga till politikerna i valtider kan ju vara hur dom tänker kring dessa grova tjänstefel.

  2. Örjan Björkman

    Om nu kommunen inte har ngn säkerhetschef, så finns i alla en kommundirktör. Och hon borde då i rimlighetens namn ta på sig ansvaret och avgå. Även om detta inte ger oss pengarna tillbaka, så visar det åtminstone att ngn får ta konsekvenser av dåliga beslut.

  3. Micke Carlsson

    Allt det här är resultatet av ett extremt dåligt beslut att skapa en Serviceförvaltning. Detta prövades på 90 talet utan framgång. Kommunen lägger massor av pengar på internfakturering. De som styr serviceförvaltningen är inkompetenta. Kommundirektören själv har ju jobbat i Västerås med deras Konsult & Service. Klart hon backar sin gamla kolega. Dom leker med våra skattepengar. Skulle nog täcka många badvakter skulle jag tro. Lär väl inte vara någon som tar ansvar för detta bedregeri!

Kommentarer är stängda.