Politik

Adam Tensta personifierar dubbelhyckleriet….

18 juli, 2015 158

Så lyckades Adam Tensta få den uppmärksamhet han ville genom att i TV4 sticka kniven i ryggen på en tjej som råkat säga ”neger” publikt. image

Att Adam Tensta, med kulturen som ursäkt, använder ”nigger” i sina texter verka både Tensta, TV4 och övriga supporters bortse från. I tidningen Metro, från november 2007 kan man läsa följande:
Hur ser du på det, du som använder ordet nigger i dina texter?
– Det är inte ett dugg fel att köra med det. Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur. Man behöver inte lyssna på musiken om man inte vill, men det är inte hat vi står för, säger Adam.

Vi har alltså en artist som i direktsändning fördömer TV4-gruppen för att de ”samarbetar” med en i stort sätt okänd bloggerska/fitnessinstruktör från Grums, som i ett sammanhang använt ordet ”neger”. Han menar att TV4-gruppen ”normaliserar rasism”. Att hon gjort avbön verkar inte vara relevant. Att Adam Tensta bidrar till normaliseringen via sina egna låttexter verkar inte vara relevant.

Malena Ernman och övriga artist- och kändiseliten står och applåderar Tensta för hans manifestation. Mediadrevet och de sociala medierna översvämmas av fördömanden mot den numera rikskända rasisten från Grums. Hon ska rövknullas, späkas, spöas och för alltid brinna i helvetet för det enorma övertramp hon gjort.

Inte en jävel granskar Adam Tensta. Inte en jävel ser det orimliga i att agera på det sätt han gjort och TV4 bryter ett nyss påbörjat samarbete med värmländskan och hon är nu placerad i frysboxen.

Adam Tensta får i sina texter sjunga nigger, för det är kultur. Att en fitnessinstruktör säger neger är inte kultur, utan rasism.

Fy fan för den dubbelmoralen…jag kräks på alla er som tar Tensta i fösvar. Jag kräks på er som tar till rasistsläggan så fort någon råkar säga fel ord, skriva fel mening eller ens tänka fel. Var finns hederligheten och det sunda förnuftet? Var finns medmänskligheten? Var finns acceptansen för att någon av misstag gör ett litet övertramp? Var finns moralen?

Med doft av skam //Öberg

Källhänvisning Metro, november 2007 http://touch.metro.se/noje/tank-2010-och-mycket-techno/ObjgkC!19_2519-42/

Det finns 158 kommentarer

 • Irene Löthegård skriver:

  Så bra skrivet Johan! Nu har hon dessutom fått sparken från TV4, svagt av dom.

  • sandra Danneman skriver:

   Det skrev jag omgående på tv4 att han först vägrar välja svenskt smultronställe och i stället väljer Köpenhamn. Det är rasistiskt tycker jag, hur kan man som mörkhyad man inte vara glad över att vara svensk och sedan göra så. Dessutom så gör han sig bortgjord då han väljer att starta debatt på tv4a. För att sedan bara ställa sig upp och gå. Förstår han ej att debatt och diskussion består av minst 2 stycken och han väljer att gå. Han gör sig själv till åtlöje och beter sig väldigt omoget. Vad var meningen med denna kupp inte blev det positivt i alla fall och han får minsann feedback dock negativt så bra gjort Adam du gjorde dig själv till en bortgjord individ som skämmer ut Sverige tycker jag TACK för ordet Sandra

  • sandra Danneman skriver:

   Det handlar om mycket. Sverige får backa vi får ej ha negerbollar för det är opassande, pippi skall ändras för man får ej göra sneda ögon det är rasistiskt, vi får ej sjunga den blomstertid för att stöta ut andra människor från andra länder. Självklart blir det reaktioner. Att starta debatt för att sedan resa sig och gå över att någon brukat neger och själv skrivit neger i sina texter utan att förlora något är inte rätt.

 • Per skriver:

  Men både Adam Tensta och bloggtjejen använder det medvetet. Hon har inte ”råkat säga fel ord” utan högt försvarat sin rätt att säga det. Det förändrar inte ditt inläggs poäng om jag tolkar det rätt, men det är ändå viktig skillnad att hon inte är någon som ”råkat” säga fel utan gjorde det medvetet…

  • Johan Öberg skriver:

   Tack för din kommentar. Så är det säkert, men att bli slaktad på offentlig offerplats för att ha uttryckt sig fel, förändrar inte min ståndpunkt. Hon bor i Grums och i många mindre samhällen finns dessa ord kvar, utan att för den skull vara rasistiska. Det sitter i av gammal vana. Jag kan säga neger om en mörkhyad då jag i diskussion med vänner pratar om ditt och datt. Det gör mig inte till rasist, för är det något jag inte är, är det just rasist. Fortsätt läs min blogg och fortsätt tycka till! Ha en bra dag, //Öberg

   • Niklas skriver:

    ”Jag kan säga neger om en mörkhyad då jag i diskussion med vänner pratar om ditt och datt. Det gör mig inte till rasist, för är det något jag inte är, är det just rasist”

    Det är ett nedsättande ord som används för att förminska människor. Sluta använd det som vardagligt språk. Nej, du är inte en rasist i den mening att du kan jämföras med de som misshandlar folk pga ursprung, men du är en rasist i meningen av att du bidrar till ett strukturellt förtryck. Vi är alla en produkt av vår omgivning och uppfostran, så att folk lär sig skadliga beteenden och ord är förståeligt, men det är inte förståeligt att försvara rätten att använda sådana ord eller beteenden som är sårande för människor. Tänk dig att du blir kallad för ”fittnylle” under hela din uppväxt. Inte varje dag kanske, men det händer hela tiden, och det är för att såra. Vilken relation kommer du ha till ordet, även när det används i skämtsamt syfte bland dina vänner?

    Självklart måste dock ord som ”neger” etc användas vid diskussionen om lämpligheten av dessa ord, men syftet av sådana diskussioner bör vara att utreda varför folk vill använda ordet, och hur det kan undvikas, eftersom det drabbar folk som blir sårade av det, direkt och indirekt.

    • Jasper skriver:

     Bra Skrivet Niklas !
     Tror inte folk fattar vad vi borde diskutera, men efter din text så borde kronan trilla ner…om inte, då är man bara ignorant

     • Tommi skriver:

      Ord sårar människor hela tiden. Samma ord som sårar mig sårar inte andra och vice versa. Många vardagsord används nedsättande. Ska dom sluta användas också? Hur många måste känna sig förolämpade innan börjar använda dessa ord också? Sen handlar inte diskussionen bara om att en grupp människor känner sig kränkta etc det handlar om dubbelmoralen i att själv använda nedsättande ord och sen slå sig för bröstet som en social justice warrior. ”Sårande” ord är ok så länge det passar ens egna syfte. Och folk applåderar blint till det.

    • Ordlista skriver:

     Kolla i vilken ordlista som helst vad ordet betyder innan du talar om för alla vad du tror det betyder.

     Sveriges media drev är korrupt sedan många år tillbaka.

    • Tomas skriver:

     Bra skrivet. Men dock kvarstår dubbelmoralen. Skulle jag bli kallad fittnylle regelbundet, klart det inte skulle vara roligt. Då skulle jag inte heller bidra till vidarebefodring & använda det i låt-texter.

    • Robin skriver:

     Neger är inte nedsättande ord men dock KAN det vara det, neger i ordboken säger att det

     1) manlig individ tillhörande den människoras som är inhemsk i Central- o. Sydafrika o. som bl. a. kännetecknas av mycket mörk (stundom chokladbrun) hy, ulligt, krusigt hår, bred, platt näsa o. tjocka läppar; äv. (utom i ssgr numera bl. i icke fackmässigt spr.) allmännare, med inbegrepp av andra mycket mörkhyade folkstammar (i sht i Australien o. södra Asien); äv. (i sht i pl.) utan avseende på kön; ”svart”, ”svarting”; jfr BLÅ-MAN, ETIOP, MOR sbst.², 1 b, MORIAN 1. Svart som en neger. The som genom en .. Negre vthaff en Indianisk Qwinna födde warda, kallar man Mulatter. BRASK Pufendorf Hist. 79 (1680). Negrar eller Morianer äro det tredje slags tjenstefolk, som brukas här i landet (dvs. Nordamerika). KALM Resa 2: 477 (1756). ”Oceaniske Negrer”. SUNDEVALL Årsb VetA 1845–50, s. 1 (om vissa mörkiyade folk i Oceanien). Australiska negrer. SUNDÉN (1887). Den amerikanske niggern, jazzkungen, som kommit till Europa. SvD(A) 1930, nr 98, s. 13. jfr AUSTRAL-, FULLBLODS-, HALV-, KREOL-, PAPUA-NEGER m. fl. – särsk.

     http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

     Så ta reda på fakta, att säga neger är inte rasistiskt men folk kan bli kränkta eftersom neger används i fula sammanhang som ”Jävla negerfitta” Osv. Så tror folk att det är fult. Om jag säger t.ex. ”Jävla vitfitta.” Hela tiden så blir vit fult tillslut och kan vara kränkande. Många i sverige blir så lätt kränkta idag.

     • Nichlas skriver:

      Är du helt jävla historielös eller bara allmänt dum i huvudet?

     • NiM skriver:

      Robin har helt rätt, Nichlas är ute o cyklar (och uppför sig jävligt respektlöst bör tillägas). Man måste alltid ta hänsyn till hur ett ord används och i vilken kontext.

     • Oscar skriver:

      Hej!

      Kolla på årtalet det lades upp och begrunda ditt uttalande en gång till. Ordet kopplas (som du kanske ser i den texten du lade upp) till rasbiologi. Vita har också definierats som att de tillhör raser, men då ofta som överlägsna. Din jämförelse faller därmed platt. Ord som använts för att systematiskt förtrycka, förfölja och förslava bör förpassas till historien. Jag förstår inte varför du blir upprörd över det.

    • Måns skriver:

     Tack Niklas! Är glad att det fortfarande finns sådana som dig kvar här i Sverige. Önskar vi hade haft fler av dig och mindre av Johan Öberg och andra som försvarar nedsättande ord och vardagsrasism.

     • Björn skriver:

      Du ska kanske läsa inlägget ett par ggr till sà förstàr du att Johan Öberg inte försvarar användadet av ordet ”neger”.

    • Emelie skriver:

     Men varför är det fy och fan när en vit person använder ordet negrer??
     Om ordet neger är så nedlåtande, varför använder mörkhyade det själv?
     Varför har mörkhyade större rätt att få använda ordet neger än vad vithyade har?
     Allting handlar ju om att alla är jämnlika, eller hur, då måste väl alla få använda det ordval de vill?
     Om man ska banna ett ord för att folk kan bli sårade av det, så kommer det inte finnas så mycket ord kvar i det svenska språket.
     Till varenda ord som finns, finns det alltid någon som tar illa upp av det.

     Och rasist är ju inte endast hat mot mörkhyade, det är hat mot en ”ras”. Och förr då rasist började användas så var mörkhyade, vita, asiater etc, raser.
     Så i stort sett är rasist, hat riktat mot vita som mörkhyade.
     Alla som säger svennebanan, alla som säger neger, alla som säger kines är rasister i sådana fall. För det finns de som såras av de orden.

     Så bara för att Louise säger neger gör det inte henne till rasist, precis som att Adam skulle säga svenne gör det inte honom till rasist.
     Sedan i vilken mening man använder ordet är ju en helt annan sak, men bara ordet neger är inte rasistiskt.

     • Martina skriver:

      Tack Emelie!!!
      Där satte du huvudet på spiken helt perfekt. Är så trött på dubbelmoralen att det var en ren fröjd att läsa ditt inlägg/svar.
      Mvh

     • Kines skriver:

      ”Kines” är en person från Kina. Är det rasistiskt att säga ”Tysk” eller ”Fransk” till någon också då?

     • Björn skriver:

      Svennebanan kan du inte rättvist jämföra med neger. Du är en jävla rasistfitta. Hur kändes den?

     • Björn skriver:

      Förlåt. Det var dumt att skriva att du är en jävla rasistfitta. Jag ber om ursäkt, jag vet inget om dina värderingar, bara vad du skrev. Jag är nog bara frustrerad över att andra tycker annorlunda än jag och att det verkar svårt att få andra att tycka som jag. Själv tycker jag att det räcker med att någon tar illa upp för att jag ska välja att fundera över vilka ord jag ska välja.

     • Anthony skriver:

      Antagligen för att svarta från början blev väldigt ofta tilltalade på det sättet. Även idag uppenbarligen. Antagligen för att svarta har fått gå igenom den äckliga skiten vita människor inte har fått gå igenom. Fastkedjade som hundar, sålda som slavar. Visst, alla säger att vi är jämlika men är vi verkligen det tycker du ? Vi var definitivt inte det förr och jag tror en del utav det sitter kvar hos folk. Svarta har helt enkelt ett ”pass” för ”The N-word”. Rätt eller fel ? Det skiter jag i. Men jag tycker absolut inte att invandrare/svarta/vem som helst med annat påbrå ska kalla någon svenne jävel och därefter bli sur om den personen svarar tillbaka (vice versa). Men ordet neger väcker mycket ilska, hat, sorg, vad fan vet jag hos den personen som kan relatera till det efter hudfärg. Jag har blivit livshotad utav en svart person, jag kan fortfarande inte hata svarta för det. Jag hatar just den jäveln! Jag har varit tillsammans med en svart tjej. Jag har hur många svarta vänner som helst. Jag har vart i tjafs med flera svenskar, men kan inte hata svenskar för det. Därför jag älskar mitt Sverige, har flera svenska vänner och min flickvän är svensk OCH JAG ÄR ETT BIG FAN AV KÖTTBULLAR MED GRÄDDSÅS OCH LINGONSYLT. ASSÅ FYFAN VAD GOTT. Jag önskar att folk, för en jävla gång skull kan ta och fatta att vi kommer stöta på trevliga invandrare och dumma invandrare, trevliga svenskar och dumma svenskar. Vi har svårt för människor, men aldrig någonsin får vi tappa respekten och kärleken för en individ. Förlåt Emelie, det sista har absolut ingenting med det du skrev att göra. Men ibland sitter jag och skiter efter jobbet och tänker på varför jag är sämst på FIFA. Det kan gå fullt ut då. Ha en fortsatt trevlig dag och le mot en pensionär once in a while 😉 puss / Anthony

    • Magnus skriver:

     DIn jämförelse med ”fittnylle” köper jag inte. Jag har blivit kallad tjockis under stor del av mitt liv för att jag var just, tjock. Jag har inga problem med att folk använder det ordet idag. Sluta grina över allt…

    • Jan skriver:

     I så fall borde också detta gälla ”Svenne” eller liknande för det kan kännas nedsättande beroende på vem som säger det. Alltså det handlar inte om orden i sig utan intentionen bakom. Det kommer man inte åt genom att tabubelägga vissa ord. En fin tanke detta med ”ordens makt” men den teorin håller inte. Att ägna energi åt analysera sönder varför vissa måste säga ”negerboll” är därmed absurt. Samma ord kan rimligtvis inte vara nedsättande ena decenniet men inte ett annat. Om folk upplever att de inte får säga vissa ord och beläggs med munkavle. Då kommer vi se en frustration och efterföljande urladdning som varken du, jag eller någon vill uppleva.

    • Bruno skriver:

     Skulle vilja fråga om vad alla intresserade tycker om en grej då detta inte går att missa om man surfar på nätet.

     Jag kommer också från en liten stad som heter Köping. Min vänskapskrets när jag växte upp såg ut och ser fortfarande ut så att ungefär hälften av mina underbara kompisar kommer ifrån ett annat land. När man ser en sådan här grej tycker jag att det är jättelöjligt att ”bry” sig då det inte på något sätt är rättvist att peka ut en tjej som inte vuxit upp och inte riktigt har koll på hur man ska tänka. (samt sabba hennes karriär?)- menar tjejen blir mordhotad tack vare Adam Tensta 😛

     Hon enligt min mening är inte rasist? hon tror hon kan uttrycka sig själv utan att någon lackar etc. men det som jag alltid tycker är väldigt irriterande i sådana här lägen är hur man inte tar i frågan på rätt sätt, hur är det tvärt om då? jag menar, självklart ska man inte använda sådana ord då det säkerligen är förnedrande om man är den som tar åt sig, enligt min menig är det inte gamla tider då man måste uppmärksamma en tjej från Grums.
     Men om man tänker till lite så tror jag att rasism inte bara kan vara åt ett håll? varför uppmärksammas inte det när invandrare säger ”Svenne”, ”svennefitta”, ”svennehora”. Själv har jag inte tagit åt mig av sådant men blivit kallad det mer än 10000000 gånger i skolan, på jobbet etc. men många invandrare tar åt sig så mycket av ordet Neger eller något annat ord, så undrar jag om man ska ta åt sig lika mycket och skriva om det i media så fort man blir kallad för ett ord som generaliserat svenskar?

     Är inte vänster extremister exakt lika rasistiska som höger extremister?

    • Mona Sahlin skriver:

     Är Adam Tensta rasist för att han säger nigger?

     • Danne skriver:

      Ja.

     • Nils skriver:

      NEJ, och Mona, jag tror faktiskt att du förstår skillnaden.

      Tyvärr så har ni kanske med flit glömt helt vad Adam sa innan han gick.
      Eller så har ni valt att låtsas att han sa något helt annat.

      De flesta i kusiner Aftonbladet har valt att klippa bort de tviktigaste.
      Kanske därför ni tror att han sa något negativt om en viss kvinna från Värmland.

    • Jonas skriver:

     Bra skrivet Niklas. Läste först blogginlägget och tyckte det var ok, men din kommentar ovan Johan visar på att du kanske inte tänkt varvet ut.

   • Goran Klintenheim skriver:

    Men Johan, Louise är inte på något sätt 80 år gammal och omedveten om att ordet ”neger” faktiskt varit tabu väldigt länge och anses vara rasistiskt. Jag förstår vad du menar men ditt inlägg, men att försvara att någon ”råkat” tagga bl.a att video hon lagt upp på Facebook med # negerbög (dubbel no-no där enligt mig) är lite konstigt. Hur ”råkar” man posta något på Facebook? Inte som att snubbla direkt… Antingen är hon lite efter och kanel har växt upp i en källare och på riktigt inte vet att ord som neger och bög inte är ok, eller så skiter hon totalt i det och tycker att hennes rätt att uttrycka sig är viktigare än att någon annan känner sig kränkt. Vilket som så är det korkat!

    • Fanny skriver:

     Uppenbarligen var hon inte medveten om de. Vilket hon bett om ursäkt för.

    • Johan skriver:

     Jag förstår din synpunkt Göran. Men om man vill kan man göra hela världens befolkning till rasister på något sätt. Du pratar om att hon använder fel ord/påståenden och blir då rasist. Du nämner även att hon borde vara efter, eller att han är uppväxt i en källare som inte förstår. Det skulle kunna tolka dig som rasist eller vilket ord som bör användas emot detta. Det går att tolka detta som att alla som har bott i en källare under uppväxten förstår sämre. Eller att alla som är efter ( kan tolkas som efterblivna eller lågbegåvade) inte förstår bättre. Inte för att man behöver börja hennes ord för att hon säger dem rakt ut. Men du kan förstå min poäng. TV4 skulle aldrig kunna anställa någon om du kollar igenom hela deras liv och kontrollerar vad olika personer har sagt.

    • Jenny skriver:

     Hon sa att neger va ett folkslag. Hon är helt enkelt rätt blåst, men hon är inte rasist.

   • Ann-Sofie Jönsson skriver:

    Min mamma och pappa som är födda på 40-talet använde ordet neger. I skolböcker stod det neger. I Sveriges rikes lag användes ordet neger förr. Det är inget ord som ”alla” direkt förknippar med rasism. Många tror att det är beteckningen på ett folkslag. Kanske borde vi få mer kunskap om varför ordet neger inte är ok att använda. Vi förstår det av det anledningen att afrikaner inte vill bli kallade för det nen förstår alla varför?

    • Samir skriver:

     För att ordet neger (även nigger på engelska) förknippas med slaveriet. Det är ett ord som användes för att särskilja de vita och de mindre värda (mörkhyade) på den tiden. Förstår inte att folk ens diskuterar detta… ordet neger är kränkande och att hon sedan använde negerbög är kränkande i dubbelbemärkelse då det attackerar både mörkhyade och homosexuella. Ord som delar upp människan i folkgrupper bör inte finnas, vi är alla människor, ingen är bättre än den andra. Varför dela upp oss?

     • Micke skriver:

      Nej, ordet neger är samma som negro. Nigger är något helt annat och finns, vad jag vet, inte i svenskan. Det är det ordet som är nedvärderande, inte neger, som ju bara betyder svart.

     • Jenny skriver:

      Hon sa aldrig negerbög. Hon sa att de var ett folkslag och hon talade endast gott om dom.
      Hon bad om förlåtelse så vad mer kan hon göra?

   • Nils Carlson skriver:

    Hej Johan,

    Vilka andra gamla vanor vill du ha tillbaka?
    Svenska kolonier med mörkhyade slavar som var värda mindre än en hund?

    Mvh
    Nils

    • Johan Öberg skriver:

     Nils. Det var en oerhört märklig fråga och har knappast ingen koppling till det Adam Tensta gjorde i TV4.

     • Nils Carlson skriver:

      Ok, du förstår inte kopplingen, undrar varför?
      Adam ställde tre frågor till TV4 gruppen.
      Han gjorde det av en anledning.
      Kan det vara så att det finns en strukturell rasism som TV4 gruppen borde kunna göra mer åt med tanke på deras resurser.

      Det som drabbat Louise är helt förkastligt.
      Hon har inte på något sätt gjort sig förtjänt av den uppmärksamhet hon fått.

   • Urban skriver:

    Jag förstår din poäng Johans, men tycker att dina argument saknar tyngd. Ska försöka förklara nedan hur jag menar.

    1- Adam är själv svart och kan använda de uttryck han vill om sig själv på ett annat sätt än en inbjuden programledare. Så fungerar ju t.ex. representation i praktiken när det kommer till ”trovärdighet” i debatter. Ordet ”nigger” används jämförelsevis väldigt frekvent inom USA:s hiphopscen av svarta om sig själva. 2 – Personligen sticker ”nigger” i mina öron lika mycket som n-ordet, men faktum är att praxis mellan de båda skiljer sig åt och därmed också betydelsen. Är inte den senaste upplagan av SAOL ganska fingervisande om n-ordets olämplighet? 3- Adams uttalande från 2007 var väl innan SD klev långt in i folkhemmet och näthatet var så utbrett som idag? Hursomhelst så har attityderna blivit hårdare i kommentarsfälten på sociala medier och jag tycker därför att Adam gjorde en viktig (om än smått dramatisk) markering genom sin sorti. Ibland verkar tyvärr liknande tilltag vara nödvändiga för att folk ska reagera. Kanske var detta sätt det bästa som Adam (och hans team?) kunde komma med.

   • Anders skriver:

    Konstigt resonemang måste jag säga. Att det i många mindre orter finns kvar uttryck som dessa skulle det på något vis urskulda eller försvara användandet? Det är ju just de där strukturerna som måste förändras. De lever kvar i sedan länge svunna tider. Sverige ser inte ut så längre. Och kommer aldrig att göra det igen. Det finns inget försvar för att säga att ”jag har ju alltid sagt så här och det måste jag fortsätta kunna göra”. Nej, du måste inte alltid säga just det du alltid har sagt. På vilket sätt för det Sverige och utvecklingen framåt? Häng med på resan framåt i stället för resan bakåt. Trevlig dag!

   • Kenneth Allblom skriver:

    Varje resa börjar med ett steg. Du ”är inte rasist”. Fatta att ett litet steg på vägen mot att respektera alla människor är att sluta använda de ord som många tar illa vid sig av. .

   • Råkan skriver:

    Vadå ”råkade” säga fel ord? Haha är du helt dum i huvudet eller?

   • Peter skriver:

    Men om du hävdar din rätt att använda ett nedsättande ord med hänvisning till att de man syftar på är ett folkslag så är man rasistisk. Inget konstigt med det, hävdar man att människor har vissa självskrivna egenskaper beroende på var de kommer ifrån så är man rasist.

  • Uffe skriver:

   Hon råkade inte säga fel. Hon sa att negrer är ett folkslag som har mycket bra mat mm. Det som va fel är hon trodde att negrer var ett folkslag.
   Hon använde alltså inte ordet i negativ form.
   Hon har bett om ursäkt för sitt ovetande, men åndå ska det bli slakt. Finns nog värre folk som man borde sätta åt då istället för dom som säger fel. Finns ju dom som utövar våld mot folk som är mörkhyade tex.
   Men det kanske är värre och vara okunnig.

  • Stefan Nilsson skriver:

   Om du sätter dig in i det hela så kommer du att se att Louise Andersson Bodin gått ut med offentliga ursäkter på fler mediala plattformar för hennes snedsteg.

   Något liknande går dock inte att finna vad gäller Adam Tensta och de ord han använder.
   Sen är det väl inget mindre än fruktansvärt tragiskt att han utnyttjar möjligheten som erkänd artist att ”tvåla till” en ung kvinna från Grums för att få spaltmeter och PR till sin första release på 4 år.
   Beklagligt är det även att delar av svenska artisteliten försvarar detta sätt av Adam Tensta och dessutom stöttar honom i det!

   Skamligt är ordet!

  • Pontuzz skriver:

   Fast så var ju inte fallet. Hon visste inte vad innebörden av ordet var. Hon trodde ordet neger/negress var namnet på ett folkslag från Nigeria och inte det skällsord det numera är. Direkt hon blev informerad om att så inte var fallet så bad hon om ursäkt. Så nej hon förtjänar inte att bli lynchad för en felsägning.

  • Tina Edlund skriver:

   Du börjar din text med ”hon råkade säga neger” nää hon råkade inte säga neger, hon valde att säga neger då hon, som hon förklarar i sin ursäktande intervju efter händelsen ”skiter i vad Stockholm har för nya regler” sen fortsätter hon med att obehindrat upprepa ordet om o om igen i sin arga ursäkt på Youtube, där hon förövrigt också talar om att hon är medveten om att den inspelningen kan kosta henne jobbet.
   Nä det är inte synd om henne för att hon förlorat jobbet efter att hon fortsatt att välja att uttrycka sig så, orelaterat till näthat ett så klart, sen försöker du förvara henne genom att vända fokusen till Tenstas musik som om att ställa dessa två dumheter mot varandra fyller ett högre syfte, o gör det genom rena skolexemplet av strukturell rasism o bidrar så till normaliseringen för hon ”råkade” ju bara säga neger, usch vet inte om jag ska skratta eller gråta..

   • Angelica Nord skriver:

    Så det är OK att hota henne med anal våldtäkt då? Skall hon straffas resten av livet? Och Adams kvinnosyn accepterar du där alla kvinnor är horor och slynor? Hoppas du inte har eller får några döttrar för du bidrar till strukturell sexism genom att hylla en kvinnohatare (Och nej hans antirasism eller rätt att säga n***er, eller hipphop-kulturen, ursäktar inte hans kvinnosyn)

    • Carola skriver:

     Adams kvinnosyn?! Jag är lite nyfiken på var du får ifrån att han har sådana åsikter om kvinnor?
     Eller väljer du som så många andra att svänga dig med ord tagna ur tomma intet?
     Generaliserat lite hit och dit i största allmänhet….

  • Zvonko skriver:

   Hej Per, jag är invandrare, vad är Tensta jag vet inte, och ser på saken lite annorlunda. Neger är bara ett ord. Varför skall vi gå på allas behöv för dem som kommit till Sverige och fåt det mycket bättre en hemma? Jag är ingen rasist och tycker att alla menisker är bra tills de bevisar motsatsen. I Sverige för vi sega vad vi vill, eller kanske inte? Ska jag hålla min mun stängt i rädsla att sega något som inte gillas av någon. Om bodde använt ord medvetet vad är fel då?? Varför Tensta reagerar så att ”bloggtjejen” skall känna sig dåligt. Fy på han.
   TV 4 jag sluttar titta på er!!!

 • Klockrent, Johan. Har inget att tillägga då du fick med allt. En ovanlig kommentar från mig men någon gång måste vara den första.

 • Michael Nimstad skriver:

  Spot on, var skriver jag under?

 • Amanda skriver:

  Åh, LOVE YOU!

 • Louise Andersson bodin skriver:

  Tack Johan,för en fin text! Jag ”råkade” inte säga n ordet, nej. Men jag lärde mig av kritiken jag fick för det och har bett om ursäkt över användandet och kommer aldrig använda mig av ordet igen. Jag precis som många andra människor gör fel ibland, och det här var ett av dom.
  Peace

  • Johan Öberg skriver:

   Tack för ditt svar. Oavsett orsak till att använda ordet ska inte konsekvensen bli som det blivit. Lycka till i fortsättningen och lev livet! //Ö

  • Gina skriver:

   Vad jag skrev igår efter att ha läst artiklar med påhopp än hit och än dit…

   Ja, man kanske inte ska lägga sig i, eller ha en åsikt i det här fallet, för risken är väl stor att det är jag som blir påhoppad i så fall, MEN… Man blir ju mörkrädd!
   Nej – man ska inte på något sätt stödja rasism.
   Rasism för mig är hat mot oliktänkande, hot, våld, och
   HAT (jag vet att jag skrivit hat två ggr men enligt min uppfattning verkar många helt enkelt bara vilja HATA, vad hatet riktas emot känns inte så viktigt, bara det är ngt man kan klaga på)
   Men ska man då verkligen skicka massa våldtäktshot och mordhot till en påstådd (och jag skriver påstådd eftersom kvinnan i fråga har gjort offentlig avbön, tagit reda på fakta och insett innebörden i det hon gjort) rasist?
   Ska man verkligen HATA en rasist tillbaka?
   Var tar hoten och våldet och HATET i sådana fall slut?
   Och är man verkligen ”en bättre människa” för att man är en antirasist som mordhotar en rasist?
   Lite mer förståelse, tolerans och eftertänksamhet skulle nog inte skada…

 • Ivan skriver:

  Bra skrivet Johan, fler såna som du behöver vi här ute i jungeln!!!

 • penny skriver:

  unless you are black, it is an unspoken rule you don’t go around as a white person calling other black people niggers. example, it’s like me talking shit about my family and then other’s thinking it’s ok to do the same in front of me when it’s not.

  • Chrille skriver:

   The word nigger and neger have a different history, the words neger and negro are alot closer.

  • Christian skriver:

   You give black people rights based on their skin color. You we’re just beeing racist. Why would it be OK for a black person to use the word nigger?

 • Indira skriver:

  Hon har ju inte direkt råkat säga neger. Förstår din text och vad du menar men det blir jävla fult när du själv inte skriver efter korrekt fakta men känner dig ha rätten att kommentera andra baserat på det. Det är fel av båda att säga neger bara för att de kan och för att det är i olika sammanhang, det är jävligt fel att de båda blir påhoppade som de blir men en sak tkr jag är rätt att folk får se hur snett det kan gå om man inte tänker sig för. Visst har man yttrandefriheten bakom sig men att kränka ngn går inte under yttrandefrihet.

 • Tess skriver:

  Bra skrivet Johan! Dubbelhyckleri är det minsta han håller på med! Han står bakom och medverkar i låtar av Kartellen. En grupp med dömda brottslingar, tänker han på deras brottsoffer tex? Det enda han vill åt är publicitet! Stå på dig Louise, du har verkligen visat att du tagit åt dig av kritiken och lärt dig något.

 • stefan drugge skriver:

  Hej, är ordet neger på något sätt tabu eftersom det skapar sån uppståndelse, det ordet har använts under manga år och inte alls varit kopplat till någon form av rasism, likväl som ordet negerboll bara beskriver en produkt utan någon som helst koppling till rasism. Tacksam för en förklaring till uppståndelsen. Oavsett förklaringen kommer jag att använda ordet neger som en beskrivning av en neger och ordet negerboll som beskrivning av en negerboll.

  • Harry skriver:

   Bra Stefan Drugge.Negrer har dom ju hetat sen nån sjöfarare hittade några på en ö…
   Sen vi gick med i EU så får negrer inte vara det,zigenare ska kallas romer fast dom själva kallar sej gipsys =resande=zigenare..och vi Svenskar ska tydligen bara tåla allt utan att säja ifrån??Då blir vi anmälda för hatbrott!!

 • cristina skriver:

  Mkt bra skrivet, för vad är det som berättigar artisten Adam Tensta att få uttrycka sig som han vill, är det för att det då tolkas som en konstform?
  Alla kan vi ”råka” säga ord som finns i den kultur som man är uppväxt i, ordet har tyvärr blivit normaliserat men, men det ska ju ändå vara möjligt att då be om ursäkt och att man i TV4- gruppen ser människans inre på ett djupare plan!
  I min ungdom- jag är född på 70-talet- fanns ett ord för en kaka som vi idag kallar chokladbulle, men när jag var barn sa alla ett annat namn för denna bulle, även jag.
  Då måste jag nu tillägga att för mig är alla människor lika mycket värda i mina ögon och alla människor har rätt till ett rikt liv. Jag tror på människan goda inom sig, och skulle aldrig döma någon pga religion eller hudfärg!
  Jag tror att många är som jag, men på ett kondis för länge sedan kom en mörkhyad man in och ville ha en chokladbulle. Tjejen bakom disken har för mig berättat att hon tänkte och tänkte på att hon absolut inte skulle säga ordet ”negerbulle”, men när det var dags för att återbekräfta så sa hon ”menar, du att du vill ha en chokladneger?”
  Om det hade varit Adam Tensta som ville ha en chokladbulle då hade hon alltså blivit avskedad!
  Snacka om trångsynt syn på världens medborgare!

  • Angelica Nord skriver:

   Jag har aldrig hört ordet negerbulle, bara negerboll. Jag brukar kalla dem havreboll för det är havregryn de är baserade på

  • Gromyko skriver:

   Artisten Adam Tensta kan hädanefter kalla sej ”akrobaten”. Med tanke på det som framkommit här! Samma kan gälla TV 4, fast i pluralis!

 • Deeped skriver:

  Bara en liten not: om man tittar på vad du sa för åtta år sen – skulle det vara precis samma som du säger nu? Din moraliska och etiska utveckling har stått still och du bedömer därmed alla andra på samma sätt?

  Det Adam Tensta sa 2007 kanske inte nödvändigtvis är vad han menar idag? Jag är t o m ganska säker på att om man jämför honom 2007 och 2015 så är det ganska stor skillnad på mognad.

  Följaktligen blir argumentet om dubbelmoral ganska märklig och imho rätt obsolet.

  • Per skriver:

   Du har en poäng i att det är stor skillnad i vad du relaterar till som mognad. 2007 hade Adam Tensta sina minuter i rampljuset tack vare sin hit My Cool och 2015 hade alla glömt bort honom innan innan TV-spektaklet.

  • Frågande skriver:

   Jag tänkte precis göra samma kommentar som herrn ovan.

   Johan, är du samma människa som för 8 år sedan?

  • Jonas Hedström skriver:

   Mig veterligen så har inte Adam Tensta bett om ursäkt. Med andra ord så håller inte ditt argument om mognad.

 • Johan Holmgren skriver:

  Neger tycker jag är ett fint ord. Det är rasister som gjort det till ett fult ord genom att använda det nedsättande. Ska rasisterna få vinna denna strid?

 • Monika Carlsson skriver:

  Tack för ditt inlägg Johan. Visste inte denna Tensta om innan han tackade ja till TV4? Därför anser jag att detta är en kupp från hans sida. Att förstöra en tjejs liv så kapitalt enbart för egen vinnings skull. Själv är jag så gammal att jag växt upp med negerbollar, negerkyssar och Pippi Långstrumps pappa negerkungen, han själv sjunger om niggers, och knulla Björn Söders mamma – vad nu hon kan gjort för ont? Bedrövligt är bara förnamnet.

 • Harry skriver:

  Bra sagt Monika Carlsson..

 • Anders skriver:

  Det är en jävla skillnad om en mörkhyad person använder n-ordet. Det blir ett sätt att ta tilbaka ordets negativa mening, precis som svenskar med utländsk härkomst kan kalla varandra blattar skämtsamt. Om en vit person kallar någon n-ordet eller blatte sparkar man nedåt och använder samma ord som alltid har använts i ett nedtryckande syfte. Fatta! Det är en jävla skillnad på om en vit eller svart person använder n-ordet.

  • Monika Carlsson skriver:

   Men snälla du Anders – jag håller inte med dig där. Du anser inte att det börjar bli i absurdum när inte ens Astrid Lindgrens kända barnböcker får vara ifred. Alla är kränkta, allt handlar om en förmodad rasism som inte ens finns. Du vågar inte ens skriva ordet Anders – har vi inte åsikts/religionsfrihet i det här landet längre. Jag vågar påstå att en avdramatisering av det känsliga N-ordet är bättre än att göra det till en grej. Vad säger jag när jag blir kallad Svennehora? är det rasistiskt? Naturligtvis inte – det kommer ju från en lägre stående om man ska tolka ditt inlägg rätt. Negrer får kalla varandra negrer och blattar får kalla varandra blattar – men en svensk får inte säga något – då har vi fött en rasist? Och medans du funderar på det jag skrivit så ska jag fundera och smaka på ordet Svennehora… för det är nämligen det jag kallas.

  • Johan Öberg skriver:

   Ordet ”neger” är inte rasistiskt och har aldrig varit det. Det är en definition av en människa med svart hudfärg, precis som en invandrare är en definition av en person som invandrat till exempelvis Sverige.

   • Alexander Malki skriver:

    Ordet kommer ju från det latinska språket ”Negro” vilket betyder svart.
    Det värsta dock var att det enda som han tog upp annat än det ”rasistiska” ämnet var att han nämnde sin nya debut album. Så fort båda sakerna var tillsagda så sticker han där snabbt som attan utan att ens debattera något mer. Det säger ju mer än vad det behövs med tanke på att det är ingenting annat än ett PR-trick han utförde på ett riktigt lömskt nivå.

    • Pelle skriver:

     Svart på latin heter ”niger”. Du tänker på spanska och portugisiska.

   • Tord skriver:

    Hej…vill bara säga att killen Alexander har rätt, ordet ’negro’ latin för färgen svart och det har inget med ”neger” att göra…..ordet Neger kommer från det amerikanska slaveriet och är rasistiskt…..

   • Kalle skriver:

    Har aldrig varit det?

    Nu tar du i så du spricker. Ordet har använts av rasister under hundratals år då rasism var allmänt accepterat, då det stod i Nationalencyklopedin att negrer var mindre intelligenta, det har befläckats av förtryck och slaveri så mörkhyade människor idag associerar det med rasism, oavsett hur välmenat du tror dig använda det. Det används även idag av nynazister och rasister som fortsätter att använda sig av ordet därför att de gillar kopplingen mellan det gamla ordet och det gamla synsättet att vissa människor var mindre värda pga sin hudfärg.

    Har du nånsin blivit kallad ”jävla negerboll”? Eller kanske ”blatte”, ”babbe”, eller nåt annat nedsättande namn för mörkhyade? Nej. Så då kanske du kan vara lite ödmjuk mot dom som faktiskt har upplevt det och lyssna på deras erfarenheter och vad de tycker är ok och vad som inte är ok istället för att sitta och döma dem där nere från din plats högt där uppe.

   • Nichlas Niemistö skriver:

    Det är skrämmande hur dum du är egentligen. Vad jag förstår är du en vuxen tänkande människa.

    Att du som vit svensk man tar dig rätten att bestämma vad som är kränkande eller ej. Det är sådana tankegångar som gjorde slaveriet möjligt. Varför är det SÅ viktigt för dig att få säga n-ordet? Om det finns en grupp människor som tar illa vid sig. Varför då säga det?

   • Nichlas Niemistö skriver:

    Det är skrämmande hur dum du är egentligen. Vad jag förstår är du en vuxen tänkande människa.

    Att du som vit svensk man tar dig rätten att bestämma vad som är kränkande eller ej. Det är sådana tankegångar som gjorde slaveriet möjligt. Varför är det SÅ viktigt för dig att få säga n-ordet? Om det finns en grupp människor som tar illa vid sig. Varför då säga det?

   • Jacob skriver:

    Jo, ordet har en rasistisk historia, och är ingen neutral definition av svarta människor. Det har använts nedsättande, och har således kränkande konnotationer. Det är kunskap som borde vara svår att undgå, men du har kanske inte pratat och hört efter med så många svarta människor om hur de upplever ordet?

  • Elin skriver:

   Tycker du att det är okej att jag som tjej kallar andra tjejer för hora? Skulle du tycka att det var helt okej att din dotter kom hem och var ledsen för att någon annan tjej kallat henne för hora?
   Många mörkhyade tar även illa upp av ordet niggers.

   • cecilia skriver:

    Det har du rätt i Elin om min dotter kom hem och var ledsen för att någon kallat henne hora i klassen skulle jag ta jävligt illa vid mig. Det som många retar upp sig på är när allt kommer till kritan så blir herr svart man Adam upprörd över att någon använder ordet neger som kränker honom, men kalla våra döttrar vita som svarta horor det har han inget problem med. Om man nu propagerar för att enkla ord kan kränka så får man leva som man lär. Så länge Adam använde ordet hora om kvinnor så anser jag att han inte har någon rätt att ställa krav på andras språkbruk . Förändring börjar inifrån. Föregå med ett gott exempel. Så följer andra efter. Tyvärr Adam så skapar sådan som du mer rasism i samhället än vad du bidrar till att minska det. Börja med att inse att alla människor spenderar cirkus 9 mån inuti en kvinna för att överhuvudtaget kunna befinna sig på denna jord och inse sedan att gå runt och kalla den delen av befolkningen horor skapar fan inte en bättre värld med färre kränkta människor.

  • Ellinor skriver:

   Om regeln lyder att bara mörkhyade får kalla varandra och sig själva för neger, så skulle jag vilja att den regeln tillämpades även på andra ord. Så som hora till exempel. Men det ordet verkar jäkligt många män, inklusive Adam Tensta, tycka att dom har rätt att säga hur som helst. Där kan vi snacka om strukturella problem.

 • Mohammed skriver:

  Många bra saker du nämner i texten. Jag är inte riktigt säker om Adam använder detta som ett PR stunt inför sin kommande skiva eller om han blev irriterad på riktigt. Men det jag tycker är från tjejens sida att man bör tänka på vad man säger och hur man uttrycker sig. Jag har svårt att köpa att hon av misstag råkade göra allt hon gjorde och sa. Det är självklart att hon tar tillbaka det när hon hamnar i rampljuset hon tycker antagligen fortfarande på samma vis men vågar inte säga det. För Adams del känns det mer som en PR trick som gav han otroligt mycket uppmärksamhet som han inte hade innan detta hände.

  • A.s skriver:

   Fast nu tog hon ju tillbaka det långt innan detta rampljus du talar om efter lite lättare kritik enbart då är där det faktiskt hände. Just saying, Och nej hon sa det fullt medvetet men hon förstod knappast allvaret i det och tyckte nog som många andra att man ska få säga neger så länge en neger själv kan göra det. P&L

   • Gromyko skriver:

    Ska man ”pissa” offenligt måste man lära sej att vara väldigt försiktig. Men hemma kan man gör lite hur man vill.
    F.ö. så har vi Svarttall (lat. Pinus nigra) på gården och vi lyssnar gärna på Negro spirituales.

  • Al-Ma skriver:

   Det som i mina ögon gör det till ett PR-trick är att filmen lades upp den 9:e maj. Den delades till 18 000 personer sedan togs den ned igen. Den låg inte uppe länge. Varflr reagerade inte Tensta då? Varför spara på detta tills dess att det är dags att lansera sin nya skiva?

   Det är möjligt att Tensta mognat sedan han gjorde uttalande om att så länge det finns niggers, nitches and hoes så får man använda orden men tar han idag avstånd från sina tidigare låtar för att de innehåller nedvärderande ord?

 • Pelle skriver:

  Jag har hört talas om dubbelmoral och hyckleri, men dubbelhyckleri är för mig ett nytt ord. Är det när man hycklar dubbelt så mycket? 🙂

 • […] Andersson Bodins video om situationen, LaMottes debattartikel, Adam Tensta fördömer hot mot LAB, Johan Öberg om dubbelmoral, Lasse Anrell som hyllar Louise Andersson Bodin, Mises-bloggen om Skådespelarsamhället, […]

 • Lizzie skriver:

  Vadå ”tycker på ett annat vis”? Hon sa ingenting nedlåtande om mörkhyade personer, hon sa någonting positivt om mörkhyade personer, men det är just ordet man hakar upp sig på, för att hon använde just ordet neger. Neger betyder svart, det är inget nedlåtande. Nigga är nedlåtande, för det kommer från amerikanarna som kallade mörkhyade personer för det när dom var slavar etc.
  Man vet inte ens vad hon har sagt, det enda man vet är att hon sa neger. Det har gått till överdrift med rasist hit, rasist dit. Men det är helt okej för mörkhyade att säga svennejävel och tala nedlåtande om svenskar. HELT okej. Man har svarta byxor på sig – RASIST!
  Nej, tycker alla ska växa upp i just den frågan. En sk rasist ber inte om ursäkt för att man använt n-ordet i en annars positiv mening. Skärp er!

 • Malin Öhman skriver:

  jag fattar ditt inlägg till hundra kan inte ens få till en feltolkning av detta. Hur kan det vara okej att säga nigger men inte neger ? Är det helt okej att säga bitches? Ja om man gör detta i alla kulturella sammanhang så är det ett helt okej sätt att utrycka sig på . Om däremot Sveriges majoritet, landsbygdsbor ,yttrar dessa fraser är det plumpt , outbildat och rasistiskt och då ska det mediadrevas påhoppas med än värre hot . I Sverige idag är det okej att gruppvåldta, mordhota , förnedra öppet. Däremot är det ABSOLUT inte okej att kränka någon . Kränkning i Sverige innebär att du säger ord som neger OBS ! Nigger är ok om du gör detta konstnärligt . Vidare kan ordet muslim eller arab skapa kränkningar hos folk och likställas med hets mot folkgrupp. Same eller den ej korrekta formen lapp är helt okej att säga speciellt i mening som lappjävel. Helt okej är det däremot i det demokratiska landet Sverige att säga jag ska knulla dig tills du dör din jävla fitta eller jag ska skära halsen av dig eller varför inte meningen. – du borde våldtas . Detta är meningar som inte på något sätt kan jämställas med kränkningen som ordet neger innebär, utan dessa meningar är helt rumsrena och används frekvent i dagens internet samhälle . Så alla svenska medborgare lär er vad man får och inte får säga för att inte kränka någon medmänniska så dom blir lite ledsna !

  • Angelica Nord skriver:

   Bra Malin, sexism och hot och förnedring av kvinnor är tydligen tillåtet.

 • Annelie skriver:

  Jag blir upprörd över att folk använder ett så känsligt ämne för PR och egna syften eller bara för att såra och kränka. Det problematiserar arbetet för ett jämställt samhälle. att dra rasistkortet för att få PR förstärker känslan av rättigheten till det egna främlingsföraktet för dem som känner så. både rasist och neger används som skällsord. Det försvårar för dem som arbetar för att stärka en annan åsikt när man använder dem så vårdslöst och generellt saknas det nyanser i debatten. Man kör en stark vinkling i taget för att nå fram i bruset vilket skapar starka reaktioner från alla. Även dem som eventuellt skulle hålla med då verkligheten förenklas så mycket. Det är bra med alla reaktioner på den här händelsen. Tillsammans skapar de nyanser och gör att de som faktiskt vill skapa sig en åsikt får fler vinklar att forma sina åsikter från.

 • Boda skriver:

  Det känns som att författaren av texten inte förstått så mycket kring diskussionen. Adam T har mer rätt att använda ordet nigger än tex bloggerskan och Dig, Johan, bara i det faktum att han är svart och ni/de är det inte. Ordet är ett uttryck för en rasistisk struktur som återfinns över hela vårt klot. Bara för att det är utbrett och i viss mån normaliserat på många platser gör det inte mindre rasistiskt.

 • Magnus skriver:

  Varför får då invandrare kalla oss för vitlök mm.
  Hoppas Tv4 står upp för henne annars är det katastrof från deras sida.

 • Sajmon skriver:

  Hej.
  Som jag ser det är det två skilda problem.
  Ja hon borde fått sparken från tv4.
  Man får ta ansvar för sina handlingar och vad man lägger upp i offentligheten.

  Det är klart hon vetat vad ordet stått för, du har ju rätt i den kliniska betydelsen av ordet vad det innefattat i folkmun är något helt annat och det är det man får gå efter.
  Precis som att bög är ett nedvärderande ord om homosexuella män.

  Sen ska kanske inte Adam Tensta öppna munnen om han inte är bättre själv.

  Men jag är glad att han visat på den strukturella rasismen som ändå genomsyrar mycket av vårat samhälle.

  • Mattias skriver:

   Hon fick jobb på TV4 efter hon lagt upp den uppmärksammade filmen.
   Dock krävde TV4 att hon skulle radera den och be om ursäkt, vilket hon också gjorde. Allt detta skedde INNAN Tensta använde det för att skapa publicitet kring sin person och nya skiva.

 • Ante skriver:

  Hon har inte ”råkat” säga neger. Hon hade en video på youtube som hette ”negerbög” där hon ralierar om negrer, invandring, kriminalitet och våldtäkt. Hela hennes poäng med videon är att vara sådär inte ”poltiskt korrekt” som möjligt och hela poängen var att få reaktioner.

  För övrigt finns det en Helt jävla ENORN skillnad när en svart person använder niggah i hip hop texter. Ett sätt att ta tillbaka en ord (nigger) fyllt av hat, förakt och förminskning av människovärde. Man är ju smått efterbliven om man inte har fattat detta i 2015!

  • Karin skriver:

   Precis!

   • Angelica Nord skriver:

    Karin jag har inte sett hennes video, men om hon sagt det, är det OK att hota henne med anal våldtäkt för det? Om någon inte tycker om något du säger är det OK för dig om du blir hotat med våldtäkt då? Var går gränsen för när det goda hatet är OK. Skulle du kunna ta diskussionen med ett våldtäktsoffer, ansikte till ansikte, om när en kvinna förtjänar att våldtas? Du kanske skall sjunga Tenstas texter på nästa släktträff så att alla får veta vilken kvinnosyn du har.

  • Pelle skriver:

   Aah, ”ta tillbaka ett ord fyllt av hat och förakt”… Intressant. Är det vad som sker när man musikalt använder ordet tillsammans med andra upplyftande uttryck som bitches, hoes, bitch ass nigga, suck my dick, osv? Härliga budskap det där. Inte ett dugg föraktfulla eller tydliga exempel på misogyni, nej nej.

   Är du förresten medveten om att den största konsumenten av amerikansk gangsta rap-musik är vita män? Trodde du att musiken såldes till en publik som till större delen är svart? Helt fel. Det är ingenting som ”tas tillbaka”. Det kallas exploatering. Musiken framstår som ”farlig”, vilket lockar köpare. Vita män i det här fallet. Att rappa om niggas är att bidra till en normalisering. Sedan avråder jag dig från att kalla människor för ”efterblivna”, bara för att de inte har dragit samma slutsatser som du har. Känner du till begreppet funkofobi? Det är ett ganska nytt ord i svenska språket, men jag tror att du kommer att stöta på det en hel del i framtiden, om du fortsätter att använda sådana där uttryck. Hej!

 • Karin skriver:

  Sluta förringa människor från Grums! Granska gärna Adams texter men neger är ett kränkande uttryck!

 • victor skriver:

  Det är väll ganska oviktigt vad bakgrunden och innebörden av ett ord är. Om personer inte vill bli kallade något eller blir kränkta av något så ändra på det. Det går alltid uttrycka sig på ett annat sätt. Det är ju knappast en svår uppoffring för någon som lämnat trotsåldern.

 • Olle Bilius skriver:

  Att inte tycka det är problematiskt att som vit person kalla en mörkhyad person för neger går bortom mitt förstånd, i vilken värld lever ni? Att det ens ska behövas debatteras tycker jag är helt otroligt. I grunden handlar det om respekt och inte hur man själv väljer att se på en definiton av ett ord. I den verklighet jag lever är det inte respektfullt att som vit person kalla en mörkhyad person för neger. Detta är inte en åsikt utan handlar om hur man bemöter sina medmänniskor.

  När ordet nigger används inom svart kultur, i detta fall i form av en raptext, betyder det heller inte samma sak som när en vit person kallar en mörkhyad för neger. Detta är heller inte upp till er att avgöra, språk får sitt mening i ett sammanhang och ords mening avgörs av dom som berörs av dom.

  • Angelica Nord skriver:

   Ja det är nedvärderande att kalla människor det men ”Svart kultur”, du skojar va? En svart svensk har en svensk kultur. Jag har arbetat ganska mycket i Afrika och det finns ingen svart kultur alla afrikanska folk och nationer har sina egna kulturer. Men inga av dom säger ”nigger”, ”hoe” (Hora) eller ”bitch” (Slyna) om sina medmänniskor. Det är universellt förolämpande. Tensta har valt att identifiera sig med hiphopkulturen i USA, men det är inte lika med ”svart kultur”. Få svarta i Sverige kommer från den specifika subkulturen i USA.

   • Olle skriver:

    Ja, förlåt mig, dåligt ordval, jag syftade till den amerikanska hiphopkulturen som en del av amerikansk svart kultur, inte någon internationell ”svart kultur”. Hur som helst går det inte att likställa användningen av ordet ”nigger” inom hiphopkulturen med användningen av ”neger” i det här sammanhanget.

    Jag sätter inte amerikansk hiphopkultur på någon piedestal, tycker absolut det går att diskutera vad det är för föreställningar som uttrycks i en del av dessa texter. Det går dock inte att sätta ett likhetstecken mellan dessa två n-ord använda i två helt olika kontexter bara sådär.

 • Ali skriver:

  Du säger som det är! (Y)

 • Thomas skriver:

  Det jag förundras av är att neger är ett så hårt och rasistiskt ord. Men när man hör negress så är det ett ”fint” ord dvs icke rasistiskt och generellt accepterat. För mig betyder negress en kvinnlig neger, inget annat.
  För min egen del så anser jag inte att neger är ett elakt ord på något sätt utan är ungefär likvärdigt med arab, asiat mm. Det är för mig en grupp av MÄNNISKOR oavsett hudfärg, precis som europé.
  Självklart så försöker jag att inte använda det ordet då vissa anser att det är ett fult ord, tyvärr. Men jag kommer fortsätta att använda själva ordet neger/negress i konversationer när det kommer upp då jag anser att det är ett ok ord. Självklart så ska man inte använda ordet som ett skälls ord, precis som svennejävel, arabjävel mm då DET är kränkande/rasistiskt mot person och grupp. Om personen påpekar/kommenterar min användning av ordet så brukar jag förklara min inställning till ordet och att det inte är min avsikt att kränka någon. Generellt så brukar det aldrig vara några problem men det händer och det accepterar jag utan knussel.
  Jag tycker att det är bra att man diskuterar saken men det är synd att man gör påhopp på dem som inte råkar tycka som en själv, oavsett vilket håll påhoppet sker.
  Och jag är inte rasist om ni undrar utan är själv invandrare av första generationen.

 • Monika Carlsson skriver:

  Men gäller inte det alla människor – det där ni så fint skriver om respekt? Här är en tjejs liv förstört totalt och ni tycker i princip att det är rätt åt henne. En ungdom som pratade bredvid mun och sedan ångrade sig. En sk artist som använder detta i media trots att det var överspelat för längesedan. Hur tjejen nu får ta emot hot oavbrutet – är det medmänsklighet? Tycker att ni kan skämmas ögonen ur er som tar denna Tensta i försvar – riktigt fult gjort – men det är så PK media funkar – så undrar folk varför SD ökar? Ingen av er hittills förklarat heller varför det inte är OK och säga neger – men det går alldeles utmärkt att kalla någon hora?

  • Angelica Nord skriver:

   Ja det är sexism och hot och våldtäkter mot kvinnor som normaliseras, inte rasism. Om färgade får säga nigger betyder det också att färgade har rätt att kalla kvinnor horor? (Vilket Tensta gör i sina texter)

 • Micke skriver:

  Den som vill undersöka kan gå in på närmaste ordlista och slå upp den engelska översättningen på ”neger”, och för den delen slå upp den svenska översättning på ”nigger”.

  gör man det kan börja klia sig i huvudet för då blir neger inte alls så kränkande.

  eng ”negro” är en fullt acceptabel beteckning på ja… öh… (här blir det problematisk då ”nigger” betyder ”svarting” och därmed borde ”svarta” vara det mer rasistiska nedsättande ordet) mörkhyade.

  ”Negro superseded colored as the most polite word for African Americans at a time when black was considered more offensive.[3] This word was accepted as normal, including by people classified as Negroes, until the later Civil Rights movement in the late 1960s. One well-known example is the identification by Martin Luther King, Jr. of his own race as ”Negro” in his famous speech of 1963, I Have a Dream.”

  däremot nu så är det allmänt känt att ”negro” i nuläget också ses som nedvärderande och därmed är också ”neger” nedsättande. men i historisk kontext så går det att använda.

  jämför t.ex. med ”bög” (är lite osäker på vilken sida av pk-skalan den står i nuläget, (det har varit en skällsord, men vissa identifierar sig med det ordet och använder det)

  nog om detta.

  den som nu har straffats genom att förlora jobbet (och fått mordhot et.c. )uttryckte sig fel och har bett om ursäkt för det. (att det är någon som påstår att hon raljerat om invandrare är direkt motstridiga uppgifter att hon talat om folkslag i positiva ordalag) det som är viktigt att hon bett avbön.

  adam tensta har också uttryckt sin avsky inför det hat hon utsatts för.
  Vad det en pr-kupp inför släppet av sin skiva? det går bara att spekulera.

  internet drev och -hat är minst lika vidriga som rasism.

  • Ulf skriver:

   Normalt sett anger man källa när man citerar. I det här fallet är det wikipedia, vilket knappast kan kallas för en stabil och neutral analysis …

 • anna skriver:

  Jag är hjärtligt trött på att allt är då PK här, vi har så lågt i tak i Sverige. Jag har länge förundrats över att ingen reagerar på allt som sjungs inom Hip-Hopen…det är ingen lek många gånger. då de kritiseras får man höra att det är ”politiskt”!?! Jag är trött på media, stänger ned mer och mer inflöden, det gör mig nedstämd kort sagt. Bara den här Romsongrejen…att hon ens sitter kvar efter det. Nej, jag resignerar tyvärr trots att jag vet att man borde ”rasa” mot allt möjligt. Demokrati och yttrandefrihet…

 • Fredrik Eriksson skriver:

  Håller helt med dig poängmässigt även om jag aldrig själv numera skulle använda ordet ”neger” då det för mig har en negativ klang. Fast o andra sidan har jag faktiskt ingen koll på varför,,,,,,, hurvida ordet verkligen är negativt laddat eller är jag bara påverkat media?

 • Anders skriver:

  Tragiskt att du inte inser skillnaden mellan att en svart rappare säger nigger och att en vit person tar sig den friheten. Neger är ett nedsättande ord som vita använt mot svarta. Punkt! Det är ett faktum även om det använts slarvigt historiskt sett även i Sverige. Det är aldrig försent att lära om.

  När Tensta använder det i sin text är det dock ett sätt att ta kontroll över ett ord som han vet är nedsättande. Ett sätt att belysa vem han är i relation till vita. Den här tjejen har ju dock raljerat över negrer på ett högst medvetet nedlåtande sätt. Vem är då rasister? Att du inte förstår den skillnaden är beklagligt och att du själv, som vuxen och förebild, använder ordet neger i privata sammanhang 2015 är kanske än mer beklagligt.

 • Jiwe.. skriver:

  Finns ju finare ord.. städerskor ska ju heta lokalvårdskonsulenter.. Kan ju kalla det för hudfärgshandikappade kanske..

 • Malin skriver:

  Adam Tensta är bara en liten skit som tycker det är coolt att använda nedsättande ord bara för att han ”får”. Blir spännande att höra vilka ord hans nya skiva kommer att innehålla.

 • Ilka skriver:

  Jättebra skrivet!
  Undrar varför ordet negress anses vara en positiv beskrivning av en afrikansk exotisk kvinna men neger får man inte säga? Det niggas hit och det niggas dit i de flesta rap- och hip hop låtar. Dessa låtar framförs oftast av svarta. Får man säga så? Svarta gör skillnad på blacks och whites. White trash förekommer likaväl. Bianco och nero/negro kommer från italienskan. Svenne kallas svenskar för och även det är nedlåtande. Så vem är Adam Tensta och döma vad som ska sägas och tolkas? Han fördömer ryggradslösa individer som hotar den tjej han har förtalat. Han borde ställa sig själv till svars.

 • Sam skriver:

  Att ens hävda att det är skillnad på om en ”vit” eller ”svart” person använder vissa ord är nog det som jag tycker är det mest tragiska i det här. Är det även skillnad på om män eller kvinnor uttrycker sig på ett visst sätt??? Eller är det så jävla enkelt att det är vad man avser med ett ord som egentligen är viktigt??? Att hävda att negrer har rätten att kalla sig negrer (även om andra med samma hudfärg avskyr ordet och föredrar något annat ord) men samtidigt tycka att om det är en vit person som säger det så är det helt åt helvete,…det om något känns luddigt. Personligen har orden neger och negress alltid betytt det man idag kallar svarta (eller vad man nu får säga), inget nedlåtande alls. Lika lite som om någon skulle kalla mig vit. Att sen påtala det historiska, (slaveriet) är väl om något rent löjeväckande…seriöst, det är faktiskt 2015 och kanske dags att leva i nuet och sluta att titta så långt tillbaka i tiden så att det faktiskt blir rent idiotiskt. För dom som inte vet så har faktiskt den formen av slaveri upphört för mycket länge sedan.

 • Pelle skriver:

  Ni som inte fattat skillnaden mellan när en icke-afrikan säger nigger och neger om nån/till nån, och när Adam Tensta och andra rappare sjunger nigger. Så här är min teori om det.
  Svarta använder nigger som ett slangord, som vårat polarn, brorsan, mannen, snubben etc. De har sin ”rätt” att säga det för de är svarta själva. Andra svarta förstår att det inte är uttryckt i nedlåtande syfte. Ungefär som en del tjejkompisar kallar varandra slampa etc ibland. Men skulle nån kille eller utomstående tjej säga slampa till samma tjej tar det hus i helvete så klart. Det är samma fenomen. Jag blir ju förvånad att ingen här fattat detta. Men så smarta som många är här har ni förståss fattat detta men det passar bättre att inte låtsas fatta det så man kan klanka på Adam Tensta när han rappar nigger. Det är ju dubbelmoral det med.

  • Angelica Nord skriver:

   Men Adam kallar ju kvinnor horor och slynor också? Han är inte en kvinna och han tilltalar inte sina väninnor. Du motsäger dig själv.

   • Pelle skriver:

    Det är inte samma sak, bitches and ho´s är ju uttryck som kommit att tillhöra genren i raptexter, tyvärr. Det är så lite tuffare rap ”ska” låta enligt normen. Inget jag tycker är direkt bra. Tror du Adam Tensta går runt på stan och säger hora och slyna till tjejer han möter? Så klart han inte gör. Det är ett artistiskt uttryck som (tyvärr) tillhör genrén i hans musik, och han kan använda för att han är svart. Skulle en vit kille som Yohio eller kanske Avichi använda orden nigger skulle det inte gå bra. Den som tror att alla rappare går runt och säger hora och slyna till folk är ju ute och cyklar.

    • Angelica Nord skriver:

     Det är den normen jag kritiserar, det är strukturell sexism (Angående att det är strukturell rasism Adam kritiserar). Louise Andersson Bodins går antagligen inte heller runt och säger n**er till folk på stan, den konstnärliga nivån på bådas alster är ungefär lika låg, musik är inte mindre kränkande än ”humoristiska” klipp på u-tube, eller vad hennes konstform nu kan kallas).

    • Pelle skriver:

     Vill inflika att jag (Pelle) inte är samma Pelle som har skrivit ovanstående kommentarer.

 • Andreas skriver:

  Han försvarar sina texter me att så länge det finns, niggers, bitches och hoe’s, samt det är kultur!
  Det är ju för fan ingen skillnad, ute på landet så är det dom orden som används då dom finns!

  Men han säger ju även att man behöver inte lyssna på musiken om man inte gillar det, varför måste man då kolla på youtube klippet? Jävla amatör som har knarkat bort för många hjärnceller!

 • Maria skriver:

  Välkomna hem till min familj i Västerås! Där finns 3 barn som alla har flera år kvar till 18 med afrikanskt ursprung. De är redan utsatta ofta – i skolan av andra barn och utanför av vuxna – för rasism. Klart Adam gör rätt som reagerar! Den här typen av diskussioner leder antagligen till en tuff höst för mina barn. Under valet förra året var det bedrövligt!

  Börja med att sätt er in i hur mina barns vardag är. Sedan kan ni bedöma om det var TV4 eller Adam som hycklade. En kampanj som 0 rasism förpliktar. På samma sätt som samer, lokalvårdare mfl är de som själva behöver få bestämma över hur de benämns i olika sammanhang gäller det också mina barn.

  • Angelica Nord skriver:

   Kvinnor måste väl också få bestämma att de inte vill bli benämnda horor? Är några av dina barn flickor? Du kan ju tänka dig vilken ordkombination de skulle kallas av de som lyssnat på Adams texter, välj en bättre förebild.

 • Bengt Epperlein skriver:

  När man läser vad Johan Öberg skriver och sedan kommentarerna efter den texten så märker man hur texter kan tolkas olika. Inte lätt i det mediasamhälle vi idag har att få fram vad man menar egentligen. Därför är ju mänskliga möten bättre för där blir kroppsspråket en förstärkare av det som sägs.
  Problemet idag är att allt ska gå så fort. Eftertanken, den som gör att man hinner reflektera, den är bortglömd idag.
  Hur tänker jag då själv? När det gäller t.ex chokladbollen så har jag också använt ’negerboll’ tidigare. Numera gör jag det inte. För om det upplevs nedsättande av en del tog jag mig en funderare varför det är skulle vara så viktigt för mig att få fortsätta med det. Jag kom fram till att det var inte så viktigt, alltså slutade jag med det. Chokladboll går lika bra för mig att säga.
  Vill nog tro att de flesta människor är komplicerade varelser och därför finns dubbelmoralen även hos mig. En del gånger ser jag den, en del gånger inte. Men om jag lär mig av mina misstag så förhoppningsvis utvecklas jag som människa.
  Jag håller med vad Johan försöker beskriva. Jag förstår till viss del också Adam Tensta. Tyvärr så uppförde sig Adam Tensta respektlöst mot reportrarna. För främlingsfientlighet är idag inget som endast vi ’vita’ utövar. Den finns även bland de som söker sin tillflykt här. Märk väl att det gäller inte alla, men den finns. Likväl som inte alla svenskar är främlingsfientliga, men de finns.
  Något vi alla, oavsett hur vi ser ut, borde tänka på ör nog ändå den Gyllene regeln. ’Behandla andra som du själv vill bli behandlad’ enkelt att säga och skriva. Svårare att efterleva.
  Tack för ordet:-)

  • Angelica Nord skriver:

   Ja men vem vill bli kallad hora och slyna som Adam benämner alla kvinnor i sin musik, och också sagt att han står för?

 • Catharina skriver:

  Hear, hear på Bengt inlägg!

  Jag kan konstatera att

  1. Louise nog inte borde lagt upp ett publikt inlägg på Facebook och diskutera ett känsligt ämne eftersom det just var publikt och det ofta får konsekvenser. Hon insåg inte att neger är ett ord kopplat till förtryck och att ett mediadrev kan starta på noll komma en sekunder.

  2. Adam Tensta säkert kunde ha valt ett bättre sätt att protestera på men valde detta och både han och Louise utsätts för ett jävla skithat, rent ut sagt.

  Det finns fördomar och idioter i alla läger, att trycka ner någon är inte rätt oavsett om man är vit, svart, han, hon, hen osv. Jag har kallat personer för ord som sårat och jag har valt att inte använda dem igen just för att jag bryr mig mer om att inte såra än att gå till svenska akademins ordlista och slå upp någon ursprunglig förklaring.

  VARFÖR ens kalla folk för saker och ting? Oavsett om man är vit, svart, hon, han, hen: varför kalla någon annan för n-ordet, tjockis, fitta, hora osv? Om en svensk inte gillar att bli kallad för svenne, varför fortsätta? Tids nog märker man om det är många som reagerar över samma ord och det finns då få anledningar att fortsätta.

  Jag heter Catharina men kallas gärna för Catta. Eftersom jag är av svensk nationalitet får du gärna säga att jag är svensk och eftersom jag också har ljus hudfärg får du säga att jag är vit om jag ska beskrivas rent utseendemässigt. Men jag har tätt mellan mina ögon så kalla mig gärna inte för massa saker som hänför till detta. Då blir jag skitledsen. Har nämligen blivit retad under perioder och det var knappast för att stärka mitt värde som människa.

 • Annica skriver:

  Det mest beklämmande tycker jag är att han inte går ut o dementerar sina egna ordval i texter o därmed säger att det han tycker är det enda rätta. Vi kan hamna i läget ”slå huvudet i bergväggen” om att ”hiphopcoolingarna” har företräde på nigger/negro/neger (för att ta tillbaka ”äganderätten”) men hur är det med hoes o bitches? Hur kom det sig att de även hade förkörsrätt på det?

  Har det med kultur att göra så skulle man ju med lätthet kunna säga att det inom många småbyar är allmänt vedertaget språkbruk att använda ordet neger (även i icke nedsättande ord). Ingen är bättre än den andra.

  Det rimmar rätt dåligt så långt jag kan få ihop det. Fast jag böjer mig ödmjukt inför att det kan säkert finnas invändningar de kränkta har.

  Ska Adam Tensta gnälla på någon annan borde han rimligtvis städa i sin egen farstu först.

 • Peter Fredriksson skriver:

  Vet inte hur man applåderar via en text, men KLAPP KLAPP KLAPP kanske
  Bra sagt

 • Frida skriver:

  Efter allt tjafs om detta känns det som att det ända man kan göra är att helt enkelt sluta prata överhuvudtaget. Allt har gått för långt!! Det är ju löjligt!! Allt från stjärngossar och pepparkaksgubbar i luciatåget till negerbollar (oj, förlåt, chokladbollar). Man kan ju inte göra annat än att skaka på huvudet åt allt. Orka!! Jag stödjer Lollo till 100%!!
  Och nej, jag är inte rasist. Är inte ens helsvensk själv.

 • Jocke Dahlin skriver:

  Man kan väl konstatera att både Adam Tensta och Loise Andersson Bodin borde fila på språkbruket om dem har för avsikt att vara offentliga.
  Fast även våran vice statsminister (som borde vara rätt medietränad) kallade ju romer för zigenare så man kanske inte ska förvänta sig så mycket.

 • Karin skriver:

  Adams texter behöver sannerligen ett kritiskt öga. Men återigen: neger är ett kränkande uttryck med ursprung i den koloniala världsbilden långt ifrån idealet med alla människors lika värde.

 • Åke Fridén skriver:

  Att denne för mig okände artist Tensta gjorde vad han gjorde kan man spekulera om. Var det han själv som kom på det. Var det kanske hans marknadsavdelning som tyckte han behövde en skandal för förstärka reklamen för hans nya skiva. En bojkott vore kanske på plats.
  För min del brukar jag inte använda ord som andra blir stötta av. N-ordet faller under den kategorin även om jag inte förstår varför. För mig är det attityden och värderingen som betyder något. Jag brukar heller inte svära inför troende kristna heller av samma anledning. Kommer heller inte att för ett j……..a liv om någon kallar mig för L-ordet (Lantis) eller S-ordet (Svenne). Tar det bara som ett uttryck för att den som säger det inte har förmåga att diskutera med sans och saklighet.
  Det som är viktigt här är att en tjej som gjorde ett misstag blev uthängd och förtalad. En mobb gav sig också på henne. Vem har ansvar för detta. Mobben själv naturligtvis. Men också denne Tensta och hans artiststab. TV4 bär som jag ser det det största ansvaret. Det tar jobbet från en tjej som sagt en dum grej och bett om ursäkt för det. Det är tydligen inte tillåtet att göra en blunder om man ska jobba för TV4. Undrar om det kommer att vara många som kan jobba kvar hos dem. Ursäkter gäller tydligen inte. Vore inte en bojkott på plats.
  Det minsta TV4 kan göra är att återupprätta anseendet för den som verkligen är krängt denna gång. Nämligen tjejen från Grums som jag önskar all lycka i fortsättningen.

 • Peter Berg skriver:

  Adam Tensta har sagt mycket mer än nigger och bitch. Om ni söker lite på internet hittar ni mycket nyare och hemskare hattexter än neger. Men oj så fort PK Sverige glömmer.

 • Roger skriver:

  Bra skrivet!
  Polariseringen och fördumningen av samhället når varje vecka nya höjder. Allt skall vara svartvitt för inte en jävel har tid att sätta sig in i något som tar mer än 5 sekunder att läsa. Därefter reagerar man från ett lättfattligt känsloperspektiv. Sedan raskt vidare till nästa känslokick. Resultatet blir ett ökenlandskap för tänkande människor. Inga nyanser, svart eller vitt. Snabbt!!

 • Jonna skriver:

  Problemet är, att mörkhyade har en annan position i relation till ordet ”neger” än vad vithyade är. Det är vi som hållit mörkhyade män, kvinnor och BARN som slavar, djur som arbetar för oss under fruktansvärda omständigheter. Det är vi som gjort skillnad på vita och icke-vita, de har inte fått sitta på våra bänkar, de har inte fått gå på våra restauranger. Det är vi som inte låtit mörkhyade delta i våra idrottslag på grund av deras hudfärg. Allt detta vi gjort personifieras i ordet neger. Dom har inte gjort något av detta. Därför är det mer okej att mörkhyade själv använder ordet än vi. För dem kan det beteckna samhörighet, broderskap, vänskap. För oss betecknar det en ras som vi tycker ligger under oss. Det är viktigt att vi känner till vår historia.

 • Joacim Nieminen skriver:

  Undrar vilket mediadrev det skulle bli om de vanligt förekommande ”svennehora”, ”svennedjävel” eller liknande bandades in någonstans i våra många ”no-go”-förorter … näe, just det inget alls – för det är helt OK.

  Vilket j-a dubbelmoraliserande dravel.

  Rasism är i Sverige mer riktat mot svenskarna än tvärtom … och det tas ALDRIG upp som sagt var!

 • frihetenärhär skriver:

  Res er för Louise Andersson Bodin!