Almedalsveckan – en orgie i politiska utspel….

Så har då den årliga Almedalsveckan startat med att ett nazistiskt parti, Svenskarnas Parti, (SvP) ”invigde” dagen innan Socialdemokraternas dag och officiella inledning. Debatten rivstartade med att olika läger försvarade den demokratiska rättigheten i att SvP ska beredas plats, medan andra hävdade att deras politik och agenda är vidrig och de borde därmed förbjudas närvara.

Socialdemokraternas partiordförande höll igår ett tal som inte lyfte mina mungipor. Han nämnde ”Folkhemmet” i sitt tal vilket så tydligt visar att Socialdemokraterna ser mer bakåt än framåt. Åter var det inga besked om regeringsfrågan annat än att han söker breda lösningar m.m…. Mumbo jumbo och grisen i säcken är beskedet. Han lovade även att barngrupperna ska minskas om (S) får makten. Skrattar lite åt det utspelet då två (S)-styrda kommuner, Göteborg och Malmö har i jämförelse med Stockholm (Alliansstyrt) betydligt större barngrupper. Det logiska vore att de i sina egna kommuner genomför sin politik och ser att det funkar, innnan dylika populistiska förslag kastas upp på en Almedalsscen. Självmål av Löfvén och ett i mina ögon bevis på orutin och bristande erfarenhet av att föra sig i politikens toppskikt.

Jag känner många som är i Almedalen den här veckan, allt från riksdagspolitiker, kommunalråd, förtroendevalda och företagare eller tjänstemän arbetande i branschorganisationer. ”Alla” vill vara där och mingla, mässa och synas.

Frågan jag ställer mig är om ”alla” ska vara där?

Då jag personligen ska vara med på en mässa, seminarium, möte eller utbildning ställer jag alltid en fråga till mig själv: Vad har jag för mål och vad ska jag ha ut av den tid jag är med?

Frågan jag ställer till alla i Almedalen: Har du en klar agenda, syfte och mål med din närvaro? Jag är inte säker på att alla har det och då är det inte givet att man ens ska vara på plats. Det kan mycket väl finnas andra forum, andra platser och tider som ger bättre utväxling än att trängas i Almedalen.

Jag försöker följa det som sker på Gotland så gott det går, för de politiska utspelen kan vara intressanta och väl värda att fånga upp. SVT/TV4 satsar stort på att sända, så idag är det lättare än någonsin att ta del av Almedalen, utan att vara på plats!

För övrigt konstaterar jag att sommarens väntade värme och sol uteblivit, så jag tar mina två yngsta barn och flyr landet en vecka. Jag byter 20 grader mot 42 och avser tillbringa de närmaste sju dagarna i skuggan med en sval pilsner och bra ljudbok!

Med doft av ökad valtemperatur //Öberg