Annie Lööf är ute i grumliga vatten…..

Centerpartiets ledare, Annie Lööf, har idag gjort ett politiskt utspel som förvånar mig oerhört mycket. Det hon nu uttalat sig om rör den kommande budgetomröstningen i riksdagen.

Som ni alla vet, lägger Sverigedemokraterna (SD) fram sitt eget budgetförslag, som inte kommer att antas av riksdagen. Det blir då regeringens budgetförslag som ställs mot Alliansens förslag och hur SD kommer att rösta i det läget är höljt i dunkel.

Det är i detta läge Annie Lööf kommer med ett oerhört märkligt förslag.image

Hon säger: ”-Det finns en praxis som gällt sedan 1990-talet om att man röstar på sitt eget budgetförslag och jag förutsätter att Sverigedemokraterna följer det regelverk som finns. Det är ingen lekstuga att sitta i riksdagen.”

Vidare säger Lööf:
”-Är det så att SD bryter praxis och röstar på något av de andra alternativen är jag beredd att titta på om vi kan förändra lagstiftningen så att vi kan ha minoritetsregeringar i Sverige framöver. Skulle Sverigedemokraterna bryta mot det här är det mycket allvarligt och då måste vi titta på det regelverk som finns, säger hon.”

Vi har alltså en partiledare som vill lagstifta om att ett parti INTE får rösta på ett lagt förslag i riksdagen. Hon vill lagstifta om att inskränka den demokratiska rättigheten.

I mina ögon hårresande. En viss praxis har rått gällande budgetprocesserna och med SD’s intåg i riksdagen rubbas nu gamla traditioner. SD hävdar att de har ansvar gentemot sina 800 000 väljare, vilket jag köper, och det är betydligt viktigare än att praxis ska förhindra ett politiskt parti att rösta på en budget de inte lagt fram själva.

Detta är inte en SD-fråga. Ni vet alla var jag står i förhållande till SD. Detta är en grundläggande demokratisk fråga där Annie Lööf vill lagstifta om att det inte ska vara möjligt att rösta på en alternativ budget om ens egna faller i riksdagen.

Jag hoppas innerligt hennes tokiga idé var ett hack i skivan, för Annie Lööf har i mina ögon vuxit som oppositionspolitiker och varit den i Alliansen som tagit täten i kritiken rörande regeringens totala oförmåga att regera.

Med doft av tillfällig yrsel //Öberg

1 tanke kring ”Annie Lööf är ute i grumliga vatten…..

Kommentarer är stängda.