Är politiker dåliga?

”Politikerna på Allianssidan är dåliga på att förklara sitt tänkande…..och Johan Öberg tar kampen åt dem och gör det de borde göra”

image

Ungefär så formulerade sig journalisten Bengt Johansson i sin tisdagskrönika i tisdagens lokaltidning, Enköpings-Posten.

Är det så att våra politiker är dåliga på att förklara sitt tänkande och även sina beslut? Jag har ett exempel. Då kommunen, med bred politisk majoritet över blockgränserna, äntligen tog beslutet om att bygga nytt badhus skrev lokaltidningen något i stil med ”Badhuset rivs och bowlinghallen försvinner!” Ett tydligt exempel på ett tillfälle där politiker verkligen borde sola sig i glansen, men missar målet med hästlängder när lokalpressen rubriksätter ett beslut på detta sätt. Det saknades helt uppenbart en strategi i hur detta ska kommuniceras. Med bra tänk hade rubriken varit ”Politisk enighet – Nytt badhus i Enköping!”

98% av de politiskt aktiva i kommunnens beslutande organ är där på ideell basis och arvoderas huvudsakligen för de möten de närvarar på. Vi har 3 heltidsanställda politiker där 2 innehas av majoriteten (C) & (M), samt ett oppositionsråd med (S)-flagg. Med politiker jobbandes på ideell basis kanske vi medborgare inte kan kräva ständig närvaro och information från våra folkvalda…..eller?

Jag är nog av motsatt åsikt. Då det vankas val börjar partiapparaten jobba, med personliga hembesök, valstugor på torget och hetare debattklimat i lokalpressen. Men var finns ni under resterande 3,5 år? Visst, vårt finanskommunalråd Anna Wiklund (M) är synlig i debatten och nyheterna. En lika självklar sak som att Reinfeldt syns i riksnyheterna. (S) & (M) finns ibland på torget med någon flagga och representant som delar ut trycksaker. Men var finns den synliga debatten, åsikterna och ställningstagandet från samtliga partier? Vad är era visioner som jag hoppas är ert ständiga arbete och inte bara ett valårsprojekt?

Jag har ingen aning om var (FP) står i vissa frågor. Vad vill (C), som till och med har en heltidsanställd politiker tillgänglig? (S) har Matz Keijser som bloggar flitigt, men inte ser jag mycket av Helena Proos, vårt heltidsbetalda (S)-oppostitionsråd….

Nog kan ni bättre än så? Ni vill ju alla ha våra röster vart 4:e år, men jag tycker ni kan göra mer i att synas under de resterande 3,5 år som ni har vårt förtroende i att förvalta vårt arv, nutid och framtid.

Med doft av nyfikenhet //Ö

3 tankar kring ”Är politiker dåliga?

 1. Pereric Öberg

  Det var fanimej det bästa jag hört!
  Vill du ha ett fikon?

  Här träffar du på en öm punkt och du har helt rätt i att man inte kommunicerar med oss innevånare i kommunen.
  Bättre att förekomma än att omkomma!
  Pereric

 2. Bengt Johansson

  Hallå Johan, jag håller med dig i det mesta du skriver (och har nog redan skrivit ungefär samma sak på flera punkter).
  Angående badhus-rubriken: att få media att sätta just den rubrik man önskar är inte lätt.
  Men det är ett fantastiskt roligt diskussionstema för oss som är lite extra medieintresserade. (För övrigt är ”Wag the dog” en fantastisk film på just det temat.) /B

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Klart att politiker och företag inte kan sätta rubrikerna, men jag tror att mycket ligger i hur man presenterar ett beslut och i vilken anda det sker. Vilket tryckt material delas ut vid en presskonferens, hur skrivs pressmeddelanden och vilka klara signaler vill man sända ut osv. Skapa en positiv känsla och förmedla en stark vision om att beslutet bara blir bra, för alla! Wag the dog är en kanonrulle… //Ö

Kommentarer är stängda.