Att följa lagen har blivit det nya moraliska problemet….

Ingen kan väl ha missat Leif Östlings utsatta situation, sedan det igår på SVT Uppdrag Granskning påvisades att han har en viss förmögenhet i utlandet.

Drevet, från i första hand vänstersidan (S och V), lät inte vänta på sig.

Skattesmitare! Östling lurar svenska folket! Han gör inte rätt för sig! De rika sviker Sverige! Lögn! Omoral!

Låt oss först göra klart en sak. Inget tyder på att Östling begått ett brott, snarare tvärtom. Han har varit väldigt transparent i hur han betalat sina skatter och hur han levt, varit skriven m.m. Därför måste hela resonemanget vila på det fundamentet. Allt annat är fel. Skulle det visa sig att det ligger brottslighet kopplat till detta, hamnar läget i en helt annan division, men det lämnar vi då det saknas grund för det påståendet.

De som skriker på Östling gör det av antingen ren okunnighet eller av andra orsaker, såsom avundsjuka och/eller Östlings bristande moral och etik.

Han har enl uppgift betalat 180 miljoner i skatt de senaste 7 åren…. 180 miljoner!

Han har varit skriven i Holland och där tjänat pengar. Han måste då följa de regler som gäller i Holland och som EU-medborgare. Därför betalade han skatt i Holland. Han har förmögenhet utanför Sverige, placerat i Luxemburg och Malta och betalar de skatter som resp EU-land har bestämt. Det står alla EU-medborgare fritt att göra exakt samma sak.

Han har fortfarande inte gjort något olagligt.

Han har uttalat sig klantigt under SVT-intervjun, vilket han bett om ursäkt för. Bra moral och etik av Östling att ta det steget. No big deal.

Att följa de regler och lagar som gäller, ligger rimligen i allas intresse, inkluderat Östling. Skulle inte du nyttja ROT-avdraget om du hade möjlighet och bodde i en villa, eller skulle du efterskänka den möjligheten och ge staten det beloppet? Kom inte och påstå att det inte går att jämföra, för det är precis vad du kan göra. En laglig väg att sänka din skatt, som du väljer att ta om möjligheten finns.

Ingen, jag betonar, INGEN, väljer att betala mer skatt än vad lagen säger. Varför ska då Östling göra något du aldrig kommer att göra?

Det svaret vill jag ha av dig som kritiserar Leif Östling.

Att sedan S- och V-politiker kritiserar Östling var väntat. Mest uselt var väl finansminister Anderssons gråtmilda uttalande där hon kraftigt kritiserar hans agerande. Detta samtidigt som Andersson har en utrikesminister som arbetade i Bryssel, som EU-kommissionär och lyfte ut 19 miljoner + 4,5 miljoner i lön/pension. Margot Wallström valde att inte betala en enda krona skatt i Sverige. Hon hade, precis som Östling, en valfrihet att göra det. Men hon valde att betala skatt i Belgien.

Hör vi någon kritisera det? Någon på SVT som granskar Wallström, eller ens ställer frågan till finansminister Andersson om att kommentera det agerandet och jämföra det med Östlings?

Skulle inte tro det.

Ridå.

Med doft av jantelag, //Öberg

2 tankar kring ”Att följa lagen har blivit det nya moraliska problemet….

  1. P-A

    Detta kan vara ditt bästa inlägg än så länge och då har du ändå gjort rätt många bra!
    Ställ upp i valet nästa år så lägger jag min röst på dig oavsett vilket parti du väljer att verka genom ?

Kommentarer är stängda.