Badhuset….igen….

Så har vi nått till ännu ett kapitel i badhus/simhallsfrågan. Detta evighetsprojekt som saknar motstycke i Enköpings politiska värld. Socialdemokraterna sade JA till att bygga innan valet 2014, men säger nu NEJ till det som de för 1,5 år sedan sade JA till. Hänger ni med?

Nystart Enköping gick till val på att riva upp alla politiska beslut och ”tänka smart”. Detta sk smarta tänkande har de dragit in Socialdemokraterna i, eftersom de nu säger NEJ till något de tidigare sade JA till.

På nätupplagan av E-P kan vi idag läsa:
”I beslutsunderlaget skriver den politiska ledningen att det skulle bli för dyrt att genomföra tidigare fattade politiska beslut och bygga om den befintliga simhallen. Det skulle också innebära att Enköpingsborna inte skulle ha någonstans att simma under byggtiden.”

Låt mig analysera detta. S & NE säger att det blir för dyrt att bygga enligt det beslut S tidigare sade JA till. Men varför sade då S JA till detta våren 2014? Vad var argumentet då till JA? Det skulle även innebära att Enköpingsborna inte har tillgång till simhallen under byggtiden. Helt korrekt, men vi har Fjärdhundrabadet som med ganska enkla medel kan tältas in under byggtiden. Omklädningsrum finns redan. Vad är problemet?!

Nu vill S/NE bygga i Gånstabacken med ett avstånd på flera hundra meter från befintligt Idrottshus. De har mig veterligen inte visat kalkylerna i att detta vansinne skulle bli till fördel för oss Enköpingsbor, iallfall om man tittar på de ekonomiska aspekterna. Praktiskt ser jag INGEN fördel i att placera en simhall 3-400 meter från befintlig idrotssanläggning. Sossarnas ledare, Proos, menar att Gånstabacken är en bra placering i deras vision att utveckla Korsängsfältet som idrottsområde. Men hallå? I vad skulle ett badhus på undantag bidra till detta?

1. Hur ser S/NE på möjligheten att bedriva en fungerande caféverksamhet i Idrottshuset om simhallen placeras i Gånstabacken?
2. Hur ser S/NE på energifrågan, där överskottsenergin från Bahcohallen kan nyttjas/inte nyttjas?
3. Hur ser S/NE på personalfrågan vid en simhall i Gånstabacken? Ska det blir en bemannad reception i 2 olika byggnader (I-hus och badhus)? Vaktmästare?
4. Infrastrukturen. Det kommer att krävas nya vägar, avlopp, parkeringar m.m. vid en simhall i Gånstabacken, med tillkommande underhåll.
5. Hur kan en simhall 300 meter från övriga idrottshallar/ishallar främja tanken om ett samlat område på Korsängsfältet, i ambitionen att göra Enköping till en lägerstad?
6. Varför är inte Fjärdhundrabadet ett fullgott alternativ under byggtiden? Varför ser ni ENDAST till SK Ena’s villkor och inte till hela idrottsrörelsen?
7. Hur ser S/NE’s planer ut för upprustning och renovering av Idrottshuset, som var tänkt att göras i samma veva som simhallen skulle byggas?
8. Känner S/NE att ni har medborgarna med er i denna fråga? Jag är tveksam…

Slutligen måste S/NE ha ett parti med sig i fullmäktige i november, då beslutet ska tas. Blir det V eller FP och vad måste S/NE ge detta parti i utbyte mot några simhallsröster? Det politiska fulspelet har börjat och kvar står vi skattebetalare med Svarte Petter…dvs notan och korkade beslut.

Med doft av uppgivenhet //Öberg

3 tankar kring ”Badhuset….igen….

 1. Stefan Järvetun

  Och inte minst, vad säger alla föräldrar som har ett barn i simhallen samtidigt som det andra barnet idrottar i Idrottshuset?

  1. Ingvar Smedlund

   1. Ingen annan caféverksamhet än bowlingens.
   2. Den utreddes för flera år sedan och är därför inte aktuellt för nytt beslut. Fjärrvärme. Dvs inte samma logik som resten av projektet.
   3. Ja det blir dyrare. 3 i idrottshuset och närmare 20 i nya badhuset.
   4. Bedöms bli enklare, men är inte utrett och ingår inte i kostnaderna som redovisats.
   5. Avståndet är 600 meter, men resonemanget är att det inte är så långt att det påverkar.
   6. F-100 är ett utomhusbad som inte kan användas året runt. Varken isolering eller markförhållande är acceptabla.
   7. Nja inte så tydliga, men först en lightvariant så att vi kan skjuta den stora kostnaden framåt i tiden.
   8. Vi tror inte det bli demonstrationer som vid förra beslutet inta av samma förening iaf.
   9. V verkar redan ha gjort upp i frågan. Annars skulle den inte vara på agendan.
   Den övriga oppositionen vill ha badhuset placeras betydligt närmare idrottshuset. Den styrande minoriteten gör bedömningen att det är väldigt få så kommer att drabbas negativt pga av dubbeltränande syskon eller att aktiva inom andra idrotter skulle vilja bada efter sin träning. Det tråkiga i ärendet är att vi har aldrig diskuterat placering….

 2. Jesper

  Alltså det är så jävla sjukt så man tror inte sina öron!
  Kan vi inte kräva en folkomröstning eller liknande så att politikerna får se vad folket vill..?
  De enda som vill bygga i gånstabacken är de politiker som blivit övertalade av simklubbens representant i politiken..
  Denna lösning är det bara simklubben som vinner på. Alla andra föreningar kommer få sämre service i ett obemannat idrottshus..

Kommentarer är stängda.