Bowlinghallen i Idrottshuset eller ej?

Det har skrivits spaltmeter om den kommande ombyggnationen av Idrottshuset i Enköping, med tillhörande badhus. Det som kryddat debatten är bowlinghallens framtida existens, då den idag ligger i Idrottshuset och där i en del som avses byggas om, till fördel för det nya badet.

Bowlarna och dess anhängare kräver att bowlingen ska vara kvar i sin nuvarande form, eller åtminstone i Idrottshuset, i nybyggda lokaler. Som argument (och i mina ögon enda argument) till att de hävdar att bowlingen ska ligga i Idrottshuset är att det är där bowlingen ska finnas, tillsammans med övriga idrotter. De vill ligga i samma hus som det i övrigt bedrivs idrott eftersom bowling lockar till spontanidrott. Ett rimligt krav kan tyckas.

Kommunen har planer på att förlägga bowlingen i en källarlokal under det kommande nya P-huset, i centrala Enköping. För er som inte bor här, kan jag upplysa om att P-huset ska ligga 2 stenkast från Stora Torget, dvs i centrumkärnan. Idrottshuset ligger 25 stenkast (minst) från Torget och har åkermark ett stenkast från bowlinghallen. Då hajjar ni kanske placeringarna?

Så, vad tycker Hajen?

Argumentet att ha bowlingen i Idrottshuset saknad grund. Det finns idag många idrotter och föreningar som bedriver sin verksamhet i lokaler långt från Idrottshuset, och med framgång. Ena Bugg & Swing, en av Sveriges främsta dansföreningar huserar ovanpå en bilfirma(!), karateklubben i en källare under en gymnastiksal långt från både torg och Idrottshus. Innebandyn i gymnastiksalar långt från Idrottshuset, fotbollen, brottningen m.m. är fler idrotter som framgångsrikt bedriver sin verksamhet utanför Idrottshuset.

Ett konstaterande: Bowlingen får inga spontanidrottare bara för att de ligger i Idrottshuset. De som vill bowla, gör det ovasett var hallen ligger. Om jag ser en handbollsmatch i Idrottshuset och ser bowlingen där…. tänker jag då ”nu ska jag bowla?” Inte en chans!

Jag ser bara positiva möjligheter i att flytta bowlingen till P-huset. Närmare centrum, skapa en krog (typ O’Learys) i anslutning till bowlingen, som många andra städer gjort. Bowlingen kommer med ett sådant koncept locka till sig fler utövare + en krögare som serverar betydligt bättre mat en den usla meny som idag florerar i Idrottshusets bowlingrestaurang. Att ha stora rikstäckande tävlingar i t.ex bordtennis eller inomhusfotboll, med en bowlingrestaurang som har monopol på maten med den menyn de har haft de senaste åren är en skam för Enköping.

Så, jag hoppas bowlingen kastas ut från Idrottshuset och omstartar i nya P-huset. Det vinner alla på, framförallt bowlingen! Även vi skattebetalare vinner på det, för den hyra bowlingen betalar till Enköpings Kommun är klart under marknadsnivå och i mina ögon skattesubensionerad. Det ogillas! Öppna sedan en bra och anständig restaurang i Idrottshuset som serverar dels nyttig mat för idrottsmän (läs: inte som idag, endast hamburgare, krov och pizza) med råvaror tagna från lokala producenter samt en i övrigt spännande meny i en miljö (läs: inte papptallrikar och annat skit som idag) som gör att man kan välja att äta en lunch/middag där, istället för i centrum. Då har vi betydligt större förutsättninagr att locka till oss fobolls-, ishockey-, innebandy och handbollsläger m.m. som Enköping så väl behöver och kan hantera!

Med doft av god mat och häftiga strikar //Ö

1 tanke kring ”Bowlinghallen i Idrottshuset eller ej?

  1. Ida

    Jag är en person som bara får min träning på gym. Jag är alltså inte med i någon klubb, eller utövar sport.

    Bowling är det enda jag faktiskt spelar ett par gånger per år, och då alltid i sammanhang som du själv nämner, inne i stan & i en ’krogmiljö’. (Marions på Kungsgatan i Sthlm för att nämna ett exempel). Det vore 10 poäng om Enköping satsade på att flytta bowlingen till centrum, alla vinner på det! Lättillgängligt och kul, framför allt.

Kommentarer är stängda.