Centerpartiets sämsta opinionssiffra på 35 år….

original

I dagens DN redovisas den senaste opinionsundesökningen gällande partisympatierna där KD och C bommar sina riksdagsplatser med god marginal. Anmärkningsvärt är att C gått från 6,6% sedan valet 2010 ner till 3,1% idag. Mer än 50% av sympasitörerna har vänt partiet ryggen. I mina ögon en katastrof som i M eller S lett till omedelbart byte av partiledare. Jag vet, det är inte val idag och opinionssiffror är osäkra. Dock kvarstår faktum att C och KD har oerhört svårt att få opinionsstöd för sin politik, trots (eller pga?) att de sitter i regeringen.

Jag lyssnade på en intervju i P1 i morse där Annie Lööf utfrågades om undersökningen. Hon hade egentligen inget bra svar annat än att de alltid brukar ”spurta bra”. Inför valet 2010 ökade de 2%-enheter de sista 2 månaderna, jämfört med opinionssiffror och slutresultat. Annie Lööf gav i mina ögon inget bra svar och det jag undrar över är dessa småpartiers fortsatta existens och existensberättigande. C och KD har tillsammans 6,5%. Lika lite som FP ensamt.

I regeringen förhandlar 4 partier om vilken riktining Sverige ska gå och självfallet har M det största inflytandet med det röstmandat de har i ryggen. Så ska det ju vara. Inflytande i regeringen ska spegla det mandat ett parti fått av väljarna. Vad är då en röst på småpartierna värda i ett regeringssamarbete eller opposition?

Frågan är hur rösterna kommer att fördelas i september. Kommer vi att vända småpartierna ryggen och rösta på ett parti som garanterat får stolar i plenissalen, eller kommer C och KD få sina sk taktikröster så 4%-spärren klaras? Kan en röst på C och KD vara en ”onödig röst” eftersom de kanske kan missa spärren?

Jag tror vi i framtiden, på riksnivå, kommer att få se färre småpartier och istället 2 stora partier med en/två utmanare. Liknande England och USA. Demokrater mot Republikaner med Tea Party Rörelsen i svallvågorna. I Sverige kommer S och M fortsatt bli de dominerande partierna med SD, V och MP i skuggan, utan direkt regeringsinflytande. MP kan möjligtvis förhandla till sig någon ministerpost och det är i MP jag ser det största hotet mot Sveriges framtida position som en välfärdsstat. Om de får för stort inflytande kommer skatterna samt vår säkerhets- och utrikespolitik byta riktning åt ett håll som jag inte gillar. SD kommer att växa något, men kommer inte inom överskådlig tid få en plats i en regering. Samma sak med V. De kan vinna röster från i första hand S så länge S ligger i mittfåran tillsammans med M för att fånga upp medelklassen. De gamla betongsossarna gillar inte det vägvalet vilket gynnar sympatierna för V, men regeringsposition lär de inte få.

En fortsatt Alliansregering efter valet i september förutsätter ett överlevande av C och KD. Bommar de 4% är Alliansregeringen historia och jag tror även vi sett dessa 2 partier för sista gången i riksdagen. Att de i 4 år, utanför riksdagen, ska nå igenom i mediabruset, profilera sig och göra en comeback in i riksdagen 2018 är inte realistiskt. KD och C kämpar med andra ord för sin existens, inte bara i riksdagen utan som parti.

Med doft av ovisshet //Ö

6 tankar kring ”Centerpartiets sämsta opinionssiffra på 35 år….

 1. Olle

  Käre Johan, hur kan du se Mp som det största hotet? Obegripligt! Vad en demokrati behöver är vitaliserande åsikter som driver dom etablerade större partierna framåt. Både S och M har under decenier bedrivit gammaldags betongpolitik som näppeligen drivit utvecklingen framåt. Dom är två sidor av samma mynt. Jag kan inte påstå att jag sympatiserar mer med Mp än något annat parti men jag tycker dom är bra för debatten. I min värld är det stora problemet snarare bristen på intresse för politiken och politikens oförmåga att utvecklas i takt med samhället. Så nej Johan, jag hellre riktiga hot än hägringar 🙂

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Respekterar din åsikt och delar dina tankar kring att vitaliserande åsikter behövs. MP kanske kan vara bra för debattens skull, men ett MP som har stort inflytande tror jag är direkt skadligt. Landsbygden drabbas pga höjda transportskatter och bensinskatter, så de som bor i Jokkmokk får dyrare resor till större tätorter, arbetsplatser m.m. Inget som direkt uppmuntrar människor att söka sig ut på landsbygden. Tåg vurmar de för, men alla har ju inte rälsen utanför sitt fönster, så för de som inte har annat alternativ än bil drar en nitlott samt att transportera gods till/från glesbygd blir lidande. Energipriserna lär skjuta i höjden då de vill, med omedelbar verkan, avveckla kärnkraften. Vilken påverkan det får på miljö och arbetstillfällen törs jag inte tänka på. Redan idag tyngs den tunga basindustrin av höga energipriser och med slopad kärnkraft lär inte priset gå ner. Och att förlita sig på vindkraft fungerar ju inte och vattenkraften räcker inte (och bygga ut den lär inte funka med ett MP i regeringsställning). Solenergi i Sverige som har mörker i 4 av 12 månader? Tjäna. Försvaret vill de banta, vapenexporten vill de stoppa = vapenindustrin dör, för inhemsk efterfrågan räcker ju inte för att producera och utveckla högteknologiska vapen. JAS kräks de på och att Brasilien lade en fet order ogillades såklart av MP. Vad den industrin tillför Sverige i form av ingenjörskunnande, spetskompetens och all övrig industri som har sin intäkt från JAS/vapenindustrin är betydande. Slutligen är MP i mina ögon EU-fientliga och det anser jag vara oklokt för Sverige som är så beroende av Europa som marknad.

 2. Olle

  Sverige har daddat svensk tung industri under otroligt lång tid. Vi har sockrat med låga energikostnader, låga råvarupriser, speciellt utbyggd infrastruktur och därtill stora forskningspengar. Av någon anledning Johan tycks det inte hjälpa? Saab fick ny fin väg, adjö, Astra och Pharmacia forskningspengar i massor, adjö, Ericsson, Volvo, ABB och andra krymper. Ska vi hålla dom under armarna med än mer skattemedel? Du brukar ju förfäras över statens dåliga arbete. Här duger insatserna kanske? Försvaret har du rätt i går bra. Den produkten verkar sälja bra och som en av dom största vapenexportörerna per capita gör vi det bra. Nej du Johan, strukturrationaliseringar kommer ske vare sig du vill det eller ej. Bättre då att leta framtidens företag o stötta dom. Enligt din demagogik förstör väl miljöpartiet för dom med men vad har alliansen gjort under sina snart 8 år. Att lyckas avreglera apoteket och få fram något privat vårdbolag gör inte att jag gör jämfotahopp

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Vill inte replikera allt utan låter en del kommentarer vara oemotsagda. Åter så respekterar jag allas åsikter och det inkluderar dina Olle, så du har inte fel i det du skriver, men jag är av avvikande åsikt då och då.

Kommentarer är stängda.