D-day + 70 år och Europa går mot mörker….

Idag är en stor dag för många krigsveteraner. De samlas, tillsammans med världens ledare, på Normandie för att högtidlighålla att det är 70 år sedan de allierade landsteg på de franska stränderna. image Ni som följer min blogg kan i ett tidigare inlägg läsa om att jag var på samma plats med mina syskon för bara 2 månader sedan. En resa jag alltid velat göra och som blev av bara för att undertecknad fyllde 50 år. Att stå på Omaha beach var stort men ännu större var besöket på den amerikanska krigskyrkogården där 9400 soldater ligger begravda och de vita marmorkorsen står i kliniskt raka rader, vackert beläget på en kulle i direkt anslutning till Omaha beach. Då, först då, kände jag en oerhörd tacksamhet över att få leva i ett fredligt Europa. Ofattbara 9400 unga soldater från USA offrade sina liv för att jag, du och alla andra skulle får en uppväxt utan fascism och förtryck. Utan hat och krig. Utan förföljelse pga hudfärg eller religion. image Normandieregionen omfattar självfallet flertalet andra krigskyrkogårdar tillhörande England, Kanada m.m. så vi har många länder att visa tacksamhet inför.

Med detta i beaktande är jag oerhört ledsen och nedstämd över det faktum att politiska partier idag får näring och växer på samma politiska retorik som nazistpartiet fick då de på 30-talet växte upp som ett parti som skulle återupprätta den tyska hedern. Tyskland var på den tiden i djup ekonomisk kris och efterdyningarna från 1:a världskriget gjorde sig påminda. Den tyska befolkningen led under fattigdom och hög arbetslöshet och nazistpartiet gjorde politik i att skylla på….juden, invandrare, zigenare m.m. Idag har vi Sverigedemokraterna som skyller på invandrare, romer och islamister. Nazistpartiet fick fotfäste och ingen trodde på allvar att de skulle kunna få makt att påverka, men vi vet ju alla hur det gick. Så fort Hitler fick makten, avskaffade han demokratin, avrättade oliktänkande och det totalitära Tyskland var ett faktum. Det tyska folket drevs in i ett krig som kostade minst 30 miljoner människor livet och ödelade en hel kontinent.

De krigsveteraner som idag är med vid 70-årsdagen i Normandie, och får sin välförtjänta uppmärksamhet, måste känna en oerhörd besvikelse över att se ett Europa som åter drivs in i hat och mörker. image Där har vi alla ett ansvar gentemot de 9400 döda på kyrkogården att stå upp mot mörkret och hatet. De ska inte ha offrat sina liv förgäves.

Idag firar vi Sveriges Nationaldag. Gör det med glädje, frihet och omtanke om medmänniskor. Stå upp mot orättvisor. Vägra acceptera hatet. Vägra våld och förtryck. Vägra rösta på Sverigedemokraterna och du som röstar på SD av andra skäl än deras främlingsfientlighet, tänk om. En röst på SD är en röst in i mörkret. Simple as that!

Jag vill avsluta dagens blogginlägg med en dikt som Martin Niemöller, en tysk präst och berömd Hitlermotståndare, skrev efteråt 2:a världskrigets slut:

Först kom de för att hämta judarna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte jude.
Sedan kom de för att hämta kommunisterna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte kommunist.
Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket
men jag höjde inte min röst
för jag tillhörde ingen fackförening.
Sedan kom de för att hämta mig
och då fanns ingen kvar
som kunde tala för mig.

Med doft av allvar //Ö