Dags att sätta ned foten i grisproblematiken…

I morgonens Dagens Nyheter nås vi av nyheten att Danmarks grisproduktion barkar rätt åt helvete. i_38484132015 Nära nio av tio danska grisar, 88 procent, som fötts upp konventionellt bär på MRSA, en resistent bakterie, vilket lett till fyra dödsfall. Samtliga avled av blodförgiftning som inte kunde hävas eftersom antibiotikan inte bet på MRSA-bakterien. Antalet danska grisar som bär på MRSA har ökat explosionsartat, från 13 procent 2009 till 88 procent 2013. I dansk vård klassas grisbönder och andra som handskas med djuren som en riskgrupp och får specialbehandling, vilket är anmärkningsvärt i sig. Danmark använder tre gånger så mycket antibiotika som Sverige och storleken på produktion skiljer sig då det i Danmark finns 12,2 miljoner grisar, i Sverige endast 1,5-2 miljoner.

Medan svenska veterinärer behandlar de flesta djuren individuellt kan danska uppfödaren få stora doser antibiotika att själv dela ut och i danmark ger man antibiotikan fodret och medicinerar både friska och sjuka djur.

Finns den resistenta MRSA-bakterien i våra svenska grisstallar? Fram till idag har det bara hittats i en svensk gris….

danskagrisar_2

Dansk grisproduktion akiljer sig från den svenska på några avgörande punkter och jag ska här redogöra för några.
# Ca 95% av danska grisar kuperas, dvs svansen klipps av. Olagligt enligt EU. Danskarna gör det för att grisarna inte ska bita av varandras svansar och att grisar gör det är kopplat till stress och för trånga burar.
# I Sverige finns det krav på strö. Inget krav i Danmark
# I Sverige finns det krav på dagsljus. Krav saknas i Danmark
# Fixering av suggor förbjuden i Sverige. Tillåtet i andra länder. I Danmark innebär detta att en sugga är fixerad under 45 procent av sin livstid.
# I Sverige är heltspaltgolv förbjudet, dvs gallergolv. I Danmark och Tyskland är det än så länge tillåtet, men håller på att fasas ut i Danmark. Hela golvytor är en förutsättning för att kunna strö.
# Utrymmet för en sugga med smågrisar måste vara minst 6 kvm i Sverige. I Danmark och Tyskland gäller 4 kvm
och slutligen
# Antibiotikaanvändningen inom svensk djurproduktion är lägst i världen. Danmark använder tre gånger mer i sin grisproduktion, Tyskland 16 gånger mer!

Självfallet köper jag endast svensk gris. Erkänner gärna ett undantag från den regeln då jag i mars köpte ett 5kg-ben med lufttorkad skinka från Spanien. Dock är denna skinka unik då dessa grisar går fritt och käkar ekollon om dagarna för att få den speciella fetman och smaken. Läs gärna här om produktionen http://www.svenskamagasinet.nu/article.1137.html

Konsumentens makt är stor, så om fler väljer svensk gris i affären skulle våra butiker förändra sitt sortiment. Dock ser jag allt oftare handlare som tar egna beslut i att vägra sälja dansk gris. Jag tror det är rätt väg att gå för det sätter butiken i en bättre dager och ”reklamvärdet” är i mina ögon oerhört stort! Dock faller beslutet alltid tillbaka på dig och mig som står vid köttdisken. Ska vi köpa en fläskfilé från Danish Crown för 49kr/kg eller svensk för 110kr/kg?

Avlsutningsvis har jag obekräftade uppgifter om att handlarna har olika marginaler på svenskt respektive danskt kött och att handlarna med dessa marginaler tyvärr straffar ut de svenska bönderna. Om så är fallet är det helt uppåt väggarna….Tänk om – Tänk rätt!

Med doft av knorr //Ö

5 tankar kring ”Dags att sätta ned foten i grisproblematiken…

  1. Ebba Wässman

    Alltid lika roligt att se hur fler tar ställning för svensk produktion!

Kommentarer är stängda.