Dags för flexibla skollov….

image

Dagens Nyheter skriver idag om det faktum att sportlovsresorna är tusentals kronor dyrare under sportlovsveckorna, jämfört med 1-2 veckor efter dessa lov. Ett känt faktum och som en följd av detta begär fler och fler föräldrar att barnen ska vara lediga på andra veckor än skolans spikade lov. Problemet med detta är att barnen missar skolundervisningen under frånvaron och det har skapat infekterade diskussioner mellan skola och föräldrar då skolan oftare och oftare nekar lov. Konsekvensen är då att föräldrarna åker iallafall, eftersom resan är bokad och betald.

Jag förordar därför en marknadsanpassning av skolans lov. Inför varje läsår ska föräldrarna lämna in en lovblankett som anger när de vill nyttja november-, sport- och påsklov. Jul- och sommarlov är inte valbara. Då kan man dra till Thailand utan att eleven missar en enda dag, samt att belastningen på t.ex skidorterna blir jämnare fördelad och en win-win för alla parter!

Familjer ska själva avgöra när ledighet bör tas ut. Skolan får i god tid en klar bild över när belastning är låg, vilket innebär att personal under dessa lågbelastande tider i större utsträckning kan ta ledigt. Lärarna får därmed samma möjlighet att ha en mer flexibel ledighet. Fler fördelar: Inga barn missar en endaste skoldag, jämfört med dagens system.

De lov som idag ligger fast är en kvarleva från mitten av 1900-talet där sportlovet (som exempel) kom till under krigsåren då skolan skulle spara på kol/bränsle för att slippa hålla skolorna varma. Ett kol-lov helt enkelt. Skolan måste möta kundernas behov av flexibilitet och skapa förutsättningar för familjer och elever att ha en så hög närvaro som möjligt.

Dags för förnyelse!

Med doft av ledighet //Ö

1 tanke kring ”Dags för flexibla skollov….

  1. Erik Liljencrantz

    Visst vore det bra, sen finns väl en del praktiska problem som att skolorna inte kan hålla stängt och att även lärare ofta är föräldrar och också vill kunna vara lediga utan att klassen skall ha vikarie en vecka eller två.

    Dock små praktikaliteter jämfört med den större effekten att elever kommer ligga olika till beroende på om man haft sin ledighet eller inte. Man skulle tvinga fram individuella studieplaner och mer självständigt arbete, vilket exempelvis Kunskapsskolan praktiserar, men det funkar bra eller tom bättre för flera elever men alls inte för alla…

    Är definitivt för valfrihet, men helt flexibla lov skulle skapa fler problem i skolan än det löser på fritiden så därför lite svårt att se en totalt sett positiv effekt av en sån förändring 🙁

Kommentarer är stängda.