Demonstration mot våld – och politiskt efterspel och enögdhet…

I dagens tidningar kan vi läsa om ”anti-nazistiska demonstrationer” som genomförts i bl.a Malmö och Stockholm. Detta som ett efterspel till det bråk som uppstod vid en demonstration i Malmö i söndags. Det var, enl DN, en feministisk demonstration som genomfördes och efter den demonstrationen drabbade extremvänster samman med extremhöger och detta ledde till personskador och en av dessa har livshotande skador. Polisen har frihetsberövat några personer tillhörande SvP (Svenskarnas Parti) som placeras på den extremhögra sidan. Vad som hänt i detalj är oklart. Vem som givit sig på vem, upprinnelsen m.m. är fortfarande höljt i dunkel.

Innan jag går vidare i min analys vill jag göra klart att våld, oavsett från vem och mot vem, är helt oacceptabelt.

Det politiska efterspelet är nu igång och det riktas nu kommentarer och artiklar mot SvP och dess anhängare. Jag anser att SvP står för en otäckt felaktig politik och att läsa deras hemsida och politiska agenda är att se ett Sverigedeomkraterna utan slipsknutar och vita skjortor. SvP bäddar inte in sin politik i omsvep, utan är oerhört tydliga med sitt budskap.

I dagens SvD kan jag läsa en ett uttalande från Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S), som säger. ”-Jag vill inte föregripa polisutredningen men tycker mig se signaler om att de extrema grupperna på högerkanten är mer organiserade och beredda att gå till direkt attack. Man kan inte utesluta att det finns en svensk Anders Breivik bland de här grupperna, och då är det Säpos uppgift att kartlägga dem”. Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Maria Ferm har under måndagen skickat en fråga kring händelsen i Malmö till justitieminister Beatrice Ask. ”–Jag har länge varit oroad över det högerextrema våldet, vilket visade sitt ansikte i Malmö i helgen. Jag vill fråga vilka åtgärder som Ask tänker vidta. Det är av högsta prioritet för polisen och Säpo att utreda högerextrema brott och hatbrott, säger hon.” Slutligen har statsmininistern kommenterat händelsen ”–Jag tror att många i Sverige upplever att det svenska samhället och samhällsklimatet smutsas ned med all den här nazismen vi ser både på gator och i nätmiljön”.

Jag anser att de gör en oerhört ensidig analys. Jag försvarar inte SvP, men ”It takes two to tango”. Vilka var det som SvP konfronterades med i Malmö? Var det rent oskyldiga feministdemonstranter eller har vi åter (som DN rapporterat) sett prov på en konfrontation mellan extremhögern och extremvänstern?

Det våra politiker i sina uttalanden missar är AFA och dess organisationer. Ett besök på deras hemsida ger vid handen följande: Antifascistisk Aktion (AFA) är ett landsomfattande nätverk som bildades i september 1993. Vi anser att fascismen måste bekämpas både ideologiskt och fysiskt, i alla dess former varhelst den visar sig. AFA arbetar endast utomparlamentarisk och arbetsmetoderna anpassas efter vad situationen kräver. Detta kan innebära allt från opinionsbildning till konfontation.

I mina ögon är AFA och dess underorganisationer ett lika stort hot mot demokratin och varför kan inte en Anders Breivik finnas i dessa led? Det vänsterextrema våldet tar inte dessa två politiker upp som ett hot. I mina ögon en felaktig syn. AFA står för våld och de demonstrationer vi sett i dagarna mot våldet, leds till stora delar av organisationer tillhörande AFA. Deras flaggor syns ofta i folkmassorna.
AFA
Här ser ni en bild från Malmö där AFA-flaggorna svajar

I dessa antivåldsdemonstrationer finns våra folkvalda politiker och de står sida vid sida med AFA-anhängare och därmed anser jag att AFA och deras agenda legitimeras av politikerna.

AFA och SvP är två organisationer som inte tvekar att ta till våld för att bekämpa varandra. Du, jag och våra politiker måste ta avstånd från våldet och självfallet inte ge legitimitet till vare sig AFA eller SvP (eller andra extremhöger/vänster-organisationer). Vi kan därför inte manifestera MOT våldet med AFA som arrangör. Det vore otänkbart för våra politiker att manifestera tillsammans med SvP som arrangör mot våldet, men jag är ganska säker på att en AFA-ledd demonstration skulle vara acceptabelt. De flesta politiska partierna har representanter på dessa anti-våldsdemonstrationer, liknande de som genomfördes i Malmö igår samt Kärrtorp tidigare i vintras (också understött av AFA-organisationer).

Jag är emot våld, oavsett vilken organisation som står bakom och syfte. Därför ogillar jag SvP och AFA. Två extrema organisationer som inte tar avstånd från våldet. Jag tar avstånd och tänker aldrig delta i en AFA-ledd eller SvP-ledd manifestation och jag väntar på att de politiska partierna vi har i riksdagen, samt ”Svensson” i stugan gör samma avståndstagande, mot både höger- och vänsterextrema sidor.

Jag vill istället se manifestationer utan politiska förtecken där människan sätts i centrum, oavsett bakgrund, där våldet lyser med sin frånvaro utan politiska undertoner skumma flaggor eller dolda agendor. En omöjlighet? Jag hoppas inte det. Det är först då vi kan ta manifestationerna på allvar och det är först då de verkligen betyder något.

Med doft av klarsynthet och äkta medmänsklighet //Ö

3 tankar kring ”Demonstration mot våld – och politiskt efterspel och enögdhet…

  1. Olle

    Helt rätt analys. Alla som förespråkar och/eller brukar våld ska bemötas på samma sätt. Extrem höger, vänster, religiösa fundamentalister mfl, alla ska dom lagföras. Ett stort ansvar vilar på dom som väljer att se ensidigt eller vägrar göra upp med dom egna ledens brottslighet

Kommentarer är stängda.