Johan Öberg, Politik

Den 11 augusti förutspådde jag det som nu hänt….

15 augusti, 2015 7

Min dystra framtidsutsikt i mitt tidigare blogginlägg om IKEA-morden den 11 augusti har nu besannats, bara 4 dagar senare.

I Värnamo har inatt ett boende för ensamkommande flyktingbarn utsatts för ett brandattentat, vilket polisen nu bekräftat vara anlagd. image Av en ren slump råkade några förbipasserande släcka branden, som tagit fart på en av fasaderna, innan räddningstjänsten kom fram. Ingen person ska ha kommit till skada. Detta rapporterar TT i dagens tidningar.

Polisen rubricerar brottet som mordbrand….

I Arboga har en hel flyktingförläggning evakuerats av polisen då fynd gjort gällande att ett förestående attentat inte var osannolikt.

Vi har alltså barn som riskerat brinna inne pga att rasister och främlingsfientliga krafter smyger runt i våra småstäder och vill ”bevara Sverige svenskt”. De ser inte flyktingbarn som människor, utan snarare som ohyra som kan eldas upp, utan samvetskval.

Jag bara väntar på att Jimmie Åkesson i media fördömer detta attentat, på samma sätt som han fördömer andra attentat, men då med andra offer och förövare.

Att detta kan ske i Sverige 2015 är helt otroligt. Det hat som på sociala medier piskas upp, normaliserar rätten att betrakta flyktingar som ohyra. Både seriemördaren Peter Mangs och massmördaren Breivik var frekvent ute på sajter där hatet frodades och de fick där klart för sig att de inte var ensamma i sin syn på avvikande människor (läs: flyktingar, svikare, förrädare m.m.) och därmed normaliserades deras sjuka värdsbild. Samma sak ser vi idag och vi har inget lärt oss.

Detta är en produkt av det senaste årens mer och mer uttalade rasistiska åsikter som idag anses mer normala, men som för 5 år sedan ansågs oacceptabla. Sverigedemokraterna bär här ett oerhört stort ansvar i den ändringen. De har (och haft) flera personer som uttalat sig rent rasistiskt och mer eller mindre kommit undan med det. De har en politik som normaliserar bilden av att utomeuropeiska männsikor är av lägre rang och därmed blir dessa människor ett legitimit mål för sjuka människor som istället för politiska slagord övergår till aktiv handling.
image
Detta såg vi i 1930-talets nazityskland då judarnas butiker sattes i brand, böcker eldades upp och tillgångar konfiskerades. Allt medan den övriga befolkningen råkade titta bort och lät det hända. De röstade fram detta i demokratiska val och bär därför det kollektiva politiska ansvaret för det som då skedde.

Samma sak ser vi nu. SD växer i alla opinionsundersökningar och många säger fortfarande; ”Jag är inte rasist…men…” eller ”Jag röstar på SD för att jag vill stoppa invandringen men är inte rasist…”. En röst på SD blir en röst på SD’s hela politiska gärning. Ett 100%-igt ansvar för varje SD-politikers uttalande och agerande. Röstar du på SD och ogillar deras järnrörssvingande politiker har du två val. Fortsätt rösta på SD och stöd deras agerande. Rösta inte på SD och ta därmed avstånd.

Jag påstår inte att SD-politiker eller anhängare har tuttat eld på barnens flyktinganläggning, men deras politik har krattat gången för att personer ska anse det vara okej. De har fört in en politisk nivå på flykting- och asylfrågan som går bortom all rimlighet och i detta bär de (och dess anhängare) ett oerhört stort ansvar. Den som inte vill se det, eller förstå det, bör se sig själv i spegeln och fundera över vad som är viktigt här i livet…

Med doft av kristallnatt //Öberg

Det finns 7 kommentarer

 • Jocke Dahlin skriver:

  Obehagligt!
  Fast mellan 1990-1992 så begicks 117 attentat mot flyktningförläggningar i Sverige (även brandattentat)
  Det var före fria tider, avpixlat och Sd.

  Jag tror man gör lätt för sig att bara peka på att det är Sd:s framfart som bär skulden.
  Det är nog mer komplicerat än så.

  • Johan Öberg skriver:

   Och vilket parti piskade under den perioden upp hatet mot flyktingar? Ny Demokrati….dåtidens SD.

   • Jocke Dahlin skriver:

    Jo, men missnöjet / hatet skapade inte Ny demokrati dom utnyttjade det.
    Precis som Sd gör idag.
    Dom levererar enkla svar på svåra frågor och det funkar.

 • Feminist skriver:

  För några månader sedan visades ett reportage om judehatet i Malmö, gjort av Uppdrag Granskning! Inte mindre än 137 anmälda hatbrott mot judar fanns registrerade, ingen gripen eller lagförd och hur kan det vara möjligt!?
  UG presenterade sin granskning för två politiker i Malmö, en vänsterpartist och den andra folkpartist. När det visade sig i vilken grupp de hatande männen tillhörde i samhället blev politikerna stumma och började skylla ifrån sig.

  Även om vi får bort sverigedemokraterna ur regeringen har vi fortfarande en rasistisk regering. En stor grupputsatta människor göms undan eller mer passande, de föredrar att titta bort från alla varningstecken vi känner igen sedan nazityskland!

 • Gaijin skriver:

  För det första så är Johan Öberg nästan i nivå med Joseph Goebbels när det gäller propaganda. Bild på en ledsen afrikansk pojke i 11-12-årsåldern. Majoriteten av ensamkommande unga män är 17-18 år.
  För det andra så är det i Öbergs propagandistiska sinne som detta hör ihop med det brutala IKEA-morden.
  Det finns ett missnöje ute i landet mot flyktingindustrin. Det finns fler än ett exempel på äldreboenden som läggs ned och tas över av entreprenörer som gör om byggnaderna till hem för ensamkommande unge män. Nån minuts googlande visade att Bryggan, som boendet heter, är specialbyggt och drivs av Värnamo kommun.
  Det kan vara nån som det runnit över för i sinnet. Kanske en granne som upprörts av något?

  Men statistik visar att Sverige är ett av de minst rasistiska länderna i världen och främlingsfientliga dåd har minskat sedan 90-talet i så pass hög grad att de knappt förekommer längre. Så det är en myt att det är rasism som ligger till grund för detta dåd. Sverige har aldrig varit mindre rasistiskt och främlingsfientligt.

  • Johan Öberg skriver:

   ”Det kan vara nån som det runnit över för i sinnet. Kanske en granne som upprörts av något?” Så du menar att det ursäktar att man då tänder på den byggnad som man är upprörd över? Att du sedan jämför mig med Goebbels gör att jag härmed inte längre kommenterar dina inlägg, för den jämförelsen är mer än osmaklig. //Öberg

   • Gaijin skriver:

    Visst ursäktar det inte att det slagit slint i skallen på nån på grund av den lokala situationen. Men det är lika möjligt som att denna person blivit påverkad av diskussioner på internet. Fokus på nätet brukar vara för stor. Det är som att man utgår från att folk inte har förmåga att tänka själva. Det kan helt enkelt vara ett banalt dåd av någon lokalperson som haft negativa erfarenheter av de boende eller något. Lika fruktansvärt oavsett.
    Men visst passar tidpunkten in perfekt i medias Stora Berättelse om de mörka krafter som hatar allt som inte är svenskt.

    Du får ursäkta mitt övertramp och jag tackar dig för din renhårighet att argumentera istället för att blockera. Men det där med att använda bilder på barn för att symbolisera ensamkommande är bara för mycket och får det att slå slint för mig. Enligt Migrationsverket var 52% av ensamkommande år 2014 16 år eller äldre (bifogar länk på PP-presentation från Migrationsverket). Om vi tar och räknar från den ålder man blir ”byxmyndig” så är det 75%. Det är juridiskt sett barn men i verkligheten ungdomar varav en relativt stor del är unga män.

    Sedan så är jämförelsen med nazityskland så uttjatad att det så klart är lockande att använda sig av den själv. I grund och botten handlar vi ser alltmer om ett propagandakrig där det är sanningen som är det första offret. Allt verkar ha sin grund i en i det närmaste fobisk skräck för att ta tag i vissa frågor som ett visst riksdagsparti visar intresse för. I ett normalt samhälle skulle dessa frågor diskuteras utan dessa tabureaktioner och i och med detta skulle grunden för detta riksdagsparti eroderas. Men istället polariseras hela debattklimatet och folk drivs i armarna på detta parti, även om de inte ens håller med om lejonparten av dess politik. Detta kommer att förvärras och denna ledare i danska Jyllands-posten sätter fingret på läget i det kollapsande ”moraliska imperium” som Sverige alltmer framstår som. Hoppas bara det inte kommer gå så långt som man i ledaren är oroliga för:
    http://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE7942276/Gode-og-onde/