Det börjar lukta pinsamt illa…..

Att statsminister Löfven var ett oprövat kort som statsminister kan knappast vara en nyhet. Fredrik Reinfeldt var nybörjare han också, då han som moderatledare axlade statsministerrollen då Alliansen påbörjade sin 8-åriga regeringsperiod. Men där stannar likheterna.

För sällan har vi sett en statsminister som på bara några månader brutit så många vallöften som Löfven. Och det kan väl knappast någon vara nöjd med, inkluderat alla socialdemokrater som lade sin röst på partiet?
image
Jag läste en tidningsartikel i SvD där statsvetaren Elin Naurin kommenterat fenomenet att hålla eller bryta vallöften. Faktum är att Sverige ligger högt i rankingen när det gäller att hålla vallöften!

83% av svenska vallöften uppfylls helt eller delvis och faktum är att de socialdemokratiska minoritetsregeringarna 1994 och 1998 lyckades väl, med närmare 90 procents löftesuppfyllelse. Det är betydligt svårare att hålla löften i koalition och Alliansen infriade 80 procent av 2006 års vallöften, vilket i och för sig är en hög siffra.

Nu har vi en koalitionsregering med historiskt svagt stöd i riksdagen och på några månader har vi sett Löfven bryta löften inom ett flertal områden:

# ROT/RUT skulle inte röras
# Förbifart Stockholm stoppades
# Bromma flygplats vara eller inte vara
# Inkomstskatterna höjs för fler än lovat
# Energifrågan
# Friskoleöverenskommelsen är bruten
# Kolkraftverken inom Vattenfall
# Sänkt skatt för pensionärer utebir
# Bensinskatten skulle inte röras

Jag kan räkna upp fler än dessa….och vi har bara sett denna regering regera i drygt 6 månader!

När ska svenska folket vakna och faktiskt förstå det som nu sker? Sverige leds av en kvartett (Löfven, Romson, Fridolin och Andersson) som gör det ena klavertrampet efter det andra.

Med doft av kaos, //Öberg