Eftervalsanalyser i Enköping…..

Kommunalvalet Enköping, september 2014, ledde till ett maktskifte där vi idag har (S) som det ledande partiet i vårt fullmäktige. Nu är det ungefär 44 månader kvar till nästa val.

Vad händer politiskt under de kommande 42 månaderna? Jag syftar på den utåtriktade aktiviteten vi ser mycket av de hetsiga veckorna innan valet. Det är valstugor, image dörrknackning, annonser, enormt mycket insändare, tal på torg, ”bar & politik” m.m.m.m. Allt detta skapar bra drag inför valet och det pratas politik i stugor och kring fikaborden.

Jag personligen har blivit kontaktad av ett par partier efter valet, där de efterfrågat synpunkter på respektive partis valarbete och genomförande. Ett bra initiativ då det visar på en vilja att vilja lyssna, analysera och förändra. Jag vet att jag inte var ensam i att kontaktas, så det är en bredare analys som partierna gjort.

Det jag saknar är partiernas driv under alla månader det tuffar på mellan valen. Det är många gånger total frånvaro vad gäller synlighet på gator och torg. Antalet insändare faller med 90% jämfört med två veckor innan valet. Det är överlag ganska tyst, tyvärr. Jag saknar dialogen, debatten, profileringen och engagemanget från samtliga partier. Det är inte valstugor och öppna spjäll jag efterfrågar, utan någon aktivitet varje kvartal.
Rådda upp ett tält/stuga och skapa en mötesplats dit medborgare kan tycka till. Det ger även partierna möjlighet att profilera sina lokala politiker och de kan suga upp medborgares synpunkter kring skola, cykelvägar, snöröjning och badplatser.

Med större synlighet i vardagen bygger partierna ett bra fundament inför valet. När det börjar dra ihop sig till val, har de då under 4 år regelbundet visat sig synliga och i mina ögon inte bara fiskar efter röster när det är val. Det skapar respekt och när du fått respekt får du röster.

Så fram för mer politik i vardagen. Gör er synliga och våga visa er och ta debatten även mellan valdagarna. Det vinner demokratin på – alla veckans dagar!

Med doft av möten //Öberg