Enköping har ökat sin pubtäthet med 100%….

Enköping har sedan någon vecka tillbaka, två väldesignade pubar med Brittisk touch. Det senaste tillskottet, image The Queen’s Arms på Torggatan (gatan kallades Snobbrännan i början av 1900-talet), är vad ägarna kallar en gastropub. The Players Inn på Källgatan image (gatan kallades Groggrännan i början av 1900-talet) har vi haft i staden sedan ett par/tre år tillbaka.

Det senaste tillskottet har startat funderingar bland en del Enköpingsbor. Dessa funderingar består av det tvivelaktiga tänkandet om staden verkligen mäktar med två pubar med nästan samma inriktning och design. Ett typiskt resonemang av Enköpingsbor, om du frågar mig.

”- Det kommer aaaaldrig att gå”

Fråga Elisabeth Moglia, som sedan många år tillbaka driver en ost- och delikatessbutik i staden. Hon hade inte en chans enligt många Enköpingsbor då hon öppnade upp i liten skala.

Vi har en ny parfym- och skönhetsvårdsbutik i Enköping som nyligen kickade igång sin verksamhet efter att Åhléns kastade in handduken. Detta har föranlett tvivel och ”-Det går aaaaldrig att ha en butik i Enköping med den inriktningen”.

Jag hävdar att det går och prisar de entreprenörer som tar klivet ut i en till synes osäker framtid och utkomst. The Queens Arms & The Players Inn kan tyckas vara stöpta i samma pub-fabrik, men så är inte fallet. Två olika typer, trots en del likheter. Två typer av publik (vad jag kunnat se) och därmed två pubar som attraherar en tillsammans bred publik. Det leder till att fler ger sig ut och umgås utanför TV-soffan. Man kanske tar ett par öl på det ena, äter på det andra (eller tvärtom). Fler kommer ut. Inte samma personer som delar på en större kaka.

Enköping är nu uppe i 42 000 medborgare, en ökning med 2 000 på bara några år och det skapar bättre förutsättningar för fler pubar än dessa två, fler specialbutiker m.m.

Trenden är att vi äter ute mer idag än för 10 år sedan. Vi umgås mer utanför våra villor och lägenheter. Med det utbud Enköping nu har, och med vår starka tillväxt i åtanke, blir vi alla vinnare.

Se inte nya etableringar som ett hot, misslyckande eller galna satsningar. Omfamna initiativen. Ta del av det som erbjuds på hemmaplan. Sluta gnäll och hävda att Enköping inte har ett utbud, för sanningen är att vi har ett bra utbud!

Med doft av skummande öl, //Öberg