Enköpings Hyresbostäder skjuter på andra….

VD’n för det kommunalägda bostadsbolaget Enköpings Hyresbostäder (EHB) och dess styrelseordförande (S-politiker) skriver i dagens Enköpings-Posten en insändare, där de försöker ge sig på att förklara läget med de 2 höghus de avser sälja.

Jag har skrivit en inlägg tidigare om själva försäljningen, prisbild, antalet lägenheter m.m och du finner det inlägget här: EHB säljer!

Det denna duo nu gör, är att försöka förklara (bort) deras misstag.

1. De säger att hyran är hög i detta område och att många bor korta perioder, tills något billigare dyker upp. Detta fördyrar för EHB då det sliter mer på lägenheterna.

Kommentar: Hyresnivån kände väl VD och styrelse till innan ni beslutade bygga? Vilken omvärldsanalys gjordes, då det faktum att vanligt folk inte har råd att bo där verkar komma som en överraskning?

2. De skriver vidare att lägenheterna har färre sökande än normalt.

Kommentar: Yeah wow! Vem vill pröjsa 8 000 kr för en tvåa eller 15 000 kr för en femma? Omvärldsanalys verkar saknas även här. Har man inte kikat på vad en Enköpingsbo skulle kunna tänka sig att betala för en nyproducerad hyresrätt? Tydligen inte, för nu har området en hög andel nyanlända som boende. Det är helt okej för stunden för de måste ju bo någonstans, men långsiktigt inte okej.

3. De skriver vidare att ett område mår bäst av blandad bebyggelse och olika ägarformer och därför kan EHB lägga ut 66% av höghusen till försäljning som BRF.

Kommentar: Det torde knappast vara ett kommunalt bostadsbolags prio 1 att bygga hus i spekulation, dvs sälja som BRF, bara för att det ska vara blandad bebyggelse? EHB borde rimligen fokusera på hyresrätter, som vår S-ledda kommun vurmat för sedan Per Albin Hanssons tid. Låt de privata fastighetsbolgagen ägna sig åt BRF-byggande. Det här låter som en efterkonstruktion av EHB för att påvisa att försäljningen är motiverad. Notera att när de byggde de tre höghusen nämndes inte ett ord om BRF och blandad bebyggelse!

4. Kommunfullmäktige klubbade försäljningsbeslutet, vilket sedan överklagades till förvaltningsrätten. Tror mig komma ihåg att det var MP som tog det initiativet. Detta anser nu denna duo (VD och styrelseordförande) vara ”djupt olyckligt”.

Kommentar: Eftersom detta är en nödlösning av ett kommunalt bostadsbolag i begynnande kris, är det givet att de skyller på politiken. Ett överklagande sinkar EHB’s möjlighet att kränga lägenheterna och risken ökar för synnerligen stora förluster.

5. Duon rundar av med att konstatera: EHB är försatt i en svår ekonomisk situation och att valåret kommer att leda till att deras affärsmässiga bedömningar tas över av politiska dito.

Kommentar: Ett kommunalt bostadsbolag har väl alltid de politiska bedömningarna att förhålla sig till, valår eller inte valår. Duon visar prov på svag affärsmässighet när man skjuter på politiken nu när det gungar under fötterna, istället för att erkänna sina egna strategiska misstag i denna bostadssoppa. Extra anmärkningsvärt är att EHBs styrelseordförande är Socialdemokrat och driver en fråga om bostadsspekulation!

Notan faller tillbaka i första hand på EHBs hyresgäster och i andra hand på oss skattebetalare.

Med doft av rappakalja, //Öberg