Enköpings politiska styrning klar…..

Så har nu Enköping fått sitt politiska styre genom att Socialdemokraterna (S), Folkpartiet (FP) och Nystart Enköping (NE) gör gemensam sak och bildar en majoritet i Fullmäktige. Dessa tre partier får 26 mandat av totalt 51. Allt enligt Enköpings-Postens nätupplaga.

Vad tycker jag om detta?

Lycka till…och jag menar det!

Vi har i dagarna sett Centern och Moderaterna göra klart att de går i opposition. Helena Proos (S) blir nu vårt finanskommunalråd med uppgift att ta över ordförandeklubban i Kommunstyrelsen. Att (MP) & (V) utestängs var i mina ögon överraskande och det visar på att (S) har en avsikt att ligga mer åt mitten än att snegla sig åt vänster. Det tackar i alla fall jag för! Folkpartiet har lekt hoppjerka tidigare och att de gör slag i saken och vill regera med (S) känns inte som en skräll. Större skräll är väl att (V) och (MP) är utfrysta.

Nystart Enköping då? Här är jag nyfiken på hur de ska hantera situationen för de har tidigare sagt att:
# De står utanför blockpolitiken och ser varken åt höger eller vänster, utan rakt fram
# De kallar sig ”oberoende”
# De säger att Enköping behöver politiker som inte är låsta av blockprestige
# De säger att de stödjer goda idéer för Enköpings bästa och inte partier eller block
# De säger att de kan stödja ett bra förslag från MP likväl som ett från C, eller andra partier

Nu går de in i en koalition med (S) och (FP) och bildar därmed ett block som de tidigare kritiserat kraftigt. Jag tror inte att (S)’s Proos är så pigg på att (NE) röstar mot (S) när det passar dem och ibland med (S) när det ser bra ut. En sådan parlamentarisk situation är inte (S) intresserade av, så jag bara undrar hur Proos resonerat med sig själv och framförallt med (NE) om hur de kommande fyra åren ska se ut, på riktigt. Hur ska (NE) hantera det faktum att de nu i allra högsta grad är en del av det de tidigare kritiserat? Hur låsta anser sig (NE) vara av den blockuppgörelse de nu kommit överens om, för de har ju sagt att de INTE vill stödja enskilda partier eller block, utan istället stödja goda idéer…. Kanske vore det ärligare om (NE) agerar helt blockfritt och utan dylika uppgörelser och koalitioner, för inte tror jag deras 3747 väljare trodde att detta skulle bli resultatet efter valet? Eller tror jag fel?

Hur som helst är det just Nystart Enköping som i denna konstellation kommer att synas i sömmarna av undertecknad. Deras visioner och tankar ska nu konkretiseras till reell politik. Det är nu de ska bekänna färg och visa att de faktiskt kan leva upp till det de tidigare sagt sig vilja göra och agera utifrån. De punkter jag ovan pekat på går i mina ögon stick i stäv med att de nu går in i koalition med (S) och (FP), så Nystart Enköpings politiska premiär känns än så länge ”sådär”……

Men jag vill åter tillönska den nya majoriteten lycka till! Fatta kloka beslut med medborgarnas bästa för ögonen. Glöm inte bort att de två miljarder ni nu ska fördela är våra pengar, inte era…..

Med doft av hembrygd lager, hummer, torsk & makrill //Öberg

2 tankar kring ”Enköpings politiska styrning klar…..

 1. Anders Wikman

  Hej Johan, kul att du uppmärksammar Nystart Enköping!

  Eftersom vi nu jobbar i husen bredvid varandra är du välkommen in till mig, så kan jag förklara lite mer om de saker du undrar över och ställer frågor kring.

  Men låt mig redan här och nu ge några ytterligare dimensioner på dina funderingar (lite långt kanske, men du verkar intresserad och frågan är angelägen för oss, så vi vill ge dig möjligheten).

  Utifrån de ställningstaganden du räknar upp om vårt oberoende är vi väldigt glada för den uppgörelse vi presenterade i dag, för att:

  1) Den nya majoriteten är blocköverskridande och den traditionella blocklåsningen har vi därmed lyckats bryta. Det är tveksamt om det blivit så utan vårt deltagande i valet och i bildandet av en ny majoritet.
  Vi får nu en majoritet med ett parti från vardera sidan och med oss mitt emellan – och runt omkring 😉
  (om det är bra eller dåligt är upp till betraktaren att avgöra, men vi har varit tydliga i den frågan och tycker att vi nått resultat).

  2) Vi har inte behövt se varken åt höger eller vänster (eller; vi har sett åt båda håll om du vill, vi har ju inte egen majoritet) för att kunna få det inflytande ett parti behöver för att få gehör för sin politik. Vi anser att vi därför fortsatt kan kalla oss oberoende, enligt den gängse vänster-höger-skalan.

  3) Vi har fått gehör för vår syn på hur samarbetet i majoriteten ska bedrivas.

  Självfallet har vi ett ansvar för att det inte blir ”polsk riksdag” i Enköping, där ingen vet ens vid sittande bord hur frågor kommer att hanteras. Vi ska därför i god demokratisk ordning hantera ärenden i nämnder etc enligt den modell som alla verkar vara överens om är den bästa, där de konstellationer som valt att arbeta tillsammans ser om de kan bli överens eller inte inför mötena.

  MEN; vi är också överens om att vi ska kunna komma överens om att vi inte är överens. Och då ska det vara fritt att bilda andra tillfälliga majoriteter i enstaka frågor (det förutsätter förstås att andra partier vill göra det, och att det inte medför ofinansierade utgifter). Och – det ska då inte uppfattas som ett svek som utlöser en ”regeringskris”. Man kan kalla det ”tuta-innan-du-kör-över-så-att-ingen-känner-sig-överkörd”. Vissa hävdar att det är just så flexibelt som politiken redan fungerar och i så fall är vi bara glada för det och tacksamma för att våra väljare stöttar oss i vår uppfattning att detta behöver förtydligas.

  Utifrån de samtal vi haft med S och FP om detta törs vi säga till våra väljare att vi inte känner oss låsta av blockprestige i denna majoritet . Rätt eller fel kan bara framtiden och nästa val utvisa.

  4) Vi har framhållit flera av de ”Valfrågor” vi gick till val på i förhandlingarna, och fått den förståelse vi tycker att vi behövt för att kunna vara en del av denna majoritet. Och jag lovar att vi varit tydliga! Vad det konkret innebär i detalj kommer vi att redovisa så snart vi enats om formerna, men det behöver ta lite längre tid än så här för att vara trovärdigt och seriöst.

  5) MEN, varför inte gå i opposition, bli vågmästare och ställa oss helt utanför?

  a) En politisk majoritet är alltid att föredra framför en minoritet (jämför med regeringen…). Någon måste ta ansvar för att budgeten hålls, för att skattebetalarnas pengar inte försvinner i olika minoriteters infall som ingen tar ett övergripande ansvar för. Med valresultatet som utgångspunkt fanns det ingen given majoritet – utan vår inblandning. Därför tar vi nu det politiska ansvar som väljarna har givit oss och förväntar sig att vi tar – under förutsättningar som vi anser att vi med hedern i behåll kan möta våra väljare med.

  b) Om man står HELT utanför de förberedande diskussionerna i den politiska processen, och som nystartat parti inte har inarbetade informella kontakter, blir det mycket svårare att få gehör för de frågor man gått till val på. Och det är väl knappast vad väljarna vill. Vi har redan fått ett reellt inflytande innan vi ens har tillträtt våra platser i fullmäktige. Och det tror vi att våra väljare uppskattar.

  Du undrar om våra 3747 väljare trodde att detta skulle bli resultatet efter valet.

  Jag tror att våra 3747 väljare knappt ens i sin vildaste fantasi kunde tro att deras röst skulle göra oss till
  tredje största parti, bryta upp blockpolitiken, ge Enköping en blocköverskridande majoritet med en ny syn på samarbete mellan partierna, få möjlighet till gehör för flera av våra viktigaste valfrågor – drygt två veckor efter att de gav oss sin röst – och rita om den politiska karta som de röstade på oss för att de ville förändra. Vi ska vara ödmjuka inför väljarnas åsikt och ständigt göra vårt bästa.

  … och till sist en reflektion på att vi nu skulle vara en del av det etablissemang vi tidigare kritiserade. Vi kritiserade det tidigare etablissemanget och dess politik. Men vi var inte kritiska till att det FINNS ett politiskt etablissemang (vad är alternativet?). Många väljare höll med oss. Vi kan nu därför nu skapa ett NYTT politiskt etablissemang med en NY politik. Det ser vi inget problem med. Tvärtom. Och lek med tanken ett tag: Hur hade den politiska kartan sett ut i dag om Nystart Enköping INTE hade bildats i våras?

  Hoppas att detta något har förtydligat våra bevekelsegrunder. Om vi lyckas kan som sagt bara framtiden utvisa. Och att gissa kring detta kan alla göra. Med olika bevekelsegrunder. Kanske är det nästan lika svårt som det var att förutspå hur Nystart Enköping skulle lyckas i valet.

  Med vänliga hälsningar och doft av nytänkande
  Anders Wikman
  Talesman Nystart Enköping

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt svar Anders och jag nöjer mig med ditt uttömmande svar så här långt. Klart att jag kan gå in till dig och få mina svar, men det ger inte mina bloggläsare rätt information. Jag tror och hoppas ni får gehör för era frågor och att ni som nykomlingar klarar att driva era sakfrågor. Du är välkommen in till oss på fm-fika någon dag

Kommentarer är stängda.