Politik

Farage och Johnson två fega politiker…..

6 juli, 2016 0

Som ni alla känner till har UK haft en folkomröstning gällande medlemskapet i EU. Kampanjen för att lämna EU leddes framförallt av två framträdande politiker, Neil Farage, partiledare för UKIP image (ett EU-kritiskt och enligt många, polulistiskt parti) samt Londons fd borgmästare, Boris Johnson. image

UK ska lämna EU. Det blev folkomröstningens resultat. EU’s andra största ekonomi väljer att stå utanför Europasamarbetet.

Efter omröstningen har ett inrikespolitiskt kaos inträffat i England, där premiärminister Cameron var först ut med att erkänna sig slagen i och med Brexit. Som ketchup på korven är Labours partiledare, Jeremy Corbyn, i blåsväder där många inom partiet kräver hans avgång. De menar att han varit för passiv under kampanjen i att argumentera för ett fortsatt EU-medlemskap. Många bedömare tror att hans dagar är räknade som partiledare. Därmed har Englands två största partier ett förestående partiledarbyte att ta hand om.

Hur ser det ut på Brexitsidan? Johnson, som många trodde skulle kliva in efter Cameron och bli ny partiledare, samt premiärminister, kastade in handduken. Han som var pådrivande att ta ut UK ur EU, hoppar nu av och väljer att inte ta ansvar för den politiska situation han i stor utsträckning bidragit till.

Farage gör samma sak. Han lämnar som partiledare för UKIP. Han anser att någon annan ska driva partiet och dess frågor nu när folkomröstningen är genomförd. Han väljer alltså, som Johnson, att lämna skeppet i stormens öga.

Att dessa två företrädare för Brexit nu lämnar är inget annat än uselt och anmärkningsvärt fegt politiskt agerande. Det är att inte ta ansvar för de svåra politiska utmaningar landet står inför. Det är även oerhört respektlöst mot de som röstade för ett utträde. Jag är ganska säker på att många av nej-röstarna röstade nej för att även se Johnson eller Farage som ny premiärminister och faktiskt ta ansvar för den nya politik som UK ställs inför vid ett Brexit.

Nu har vi istället ett UK i inrikes- och utrikespolitiskt kaos, med avhoppade politiker och ingen som tar rodret. Det är ett historiskt svek mot väljarna, demokratin och Europa.

Med doft av ökat politikerförakt, //Öberg

Det finns 0 kommentarer