Finansministern i kvällens SVT Aktuellt….

Ser en direktsänd intervju i Aktuellt där finansminister Andersson intervjuas med anledning av veckans budgetrace i riksdagen. Hon imponerar inte, utan ger ett osäkert och vagt intryck.

Några saxade svar/kommentarer från henne (MA) och mina kommentarer under resp Anderssonsuttalande (Ö):
MA – ”Vi räknar med att alla partier följer praxis”
Ö – Så praxis går före demokrati, ideologi och varje enskilt partis egen vilja? För övrigt ska Socialdemokraterna vara försiktiga med att använda ”praxis” som slagträ i den här debatten. För ganska exakt ett år sedan bröt (S) en praxis då de lyfte ut frågan om justering av brytpunkten ur Alliansens budget. Noterbart var att de gjorde detta med stöd av (SD).

MA – ”Situationen just nu visar på behovet av ett blocköverskridande samarbete”
Ö – Javisst Andersson! Men då bör ni själva ta tillbaka en del budgetposter och politiska ”reformer” som gör förutsättningarna för ett ev samarbete möjligt. Att ensidigt kräva att en del Allianspartier ska vika sig och ta ansvar är rent ut sagt oansvarligt av regeringen. Som lök på laxen har sossarna hoppat i säng med vänsterpartiet och miljöpartiet, vilket knappast ökar möjligheten till det samarbete de eftersträvar. Allt detta är aktiva val som statsminister Löfven gjort och nu sitter han med bajs i sandlådan.

MA – ”Samarbetet med Miljöpartiet har fungerat väldigt väl och den budget vi lagt fram på riksdagens bord tar sig an många av de utmaningar Sverige står inför”
Ö – Jag kan inte direkt se att samarbetet fungerat väl, för några resultat har i alla fall inte jag sett. Det har mer varit skandaler som i en borgerligt ledd regering lett till 2-3 ministeravgångar men i det vänsterorienterade mediasverige leder detta till i stort sett ingenting.

MA – ”Vi vill inte berätta vad som händer och vad vi (S) avser göra om (SD) frångår praxis och röstar på Alliansens budget”
Ö – Samtidigt kräver (S) att (SD) ska berätta hur de ska rösta på onsdag!

Åter visar (S) arrogans inför det faktum att Sverige kan stå inför en historisk regeringskris om 2 dagar. Åter visar Löfven på sin orutin och kompletta oförmåga att vara den ledare Sverige så väl behöver. Åter skjuter (S) över allt ansvar på motståndarna när det är regeringen som ska regera.

Hur utgången blir står skrivet i stjärnorna. Jag tror (SD) lägger ned sina röster och vi slipper den regeringskris många hoppas på. Noterbart blir då att Löfven undgår inte regeringskrisen pga sin förmåga att regera, utan på (SD)’s aktiva stöd i att de lägger ned sina röster….

Med doft av kaos //Öberg