Första extravalet på 56 år är ett faktum…..

Så gjorde SD (mot mitt tips) allvar av hoten och sköt regeringen i sank. De kommer framgent inte att stödja en budget som ligger på dagens nivåer gällande integrationspolitiken. Därmed ryker alla framtida budgetar, oavsett blå, röd eller blandad färg såvida inte majoritet finns.

Ansvarsfrågan för den uppkommna situationen diskuteras nu i media och på sociala medier.

Låt mig analysera statsminister Löfven och hans uttalanden:
”Jag har bjudit in de borgerliga partierna till att förhandla och bryta upp blockpolitiken ända sedan jag blev tillfrågad att bilda regering. De har konstant vägrat”

Detta uttalande förvånar då han positionerar sig tillsammans med V & MP. Han tar första steget i att cementera blockpolitiken med att i vanlig ordning luta sig mot rödgrönt. Som grädde på moset har han nu, efter utlyst extraval, sagt att han fortsätter samarbeta med MP. Därmed visar han inte prov på nytänk eller öppnar för samarbete över blockgränsen. Han borde dumpa sin budget och gå till val på egen budget. Klantigt och orutinerat!

”Inte ens då SD meddelade att de ska fälla varje regering som inte möter SDs krav, valde Allianspartierna att inte diskutera samarbete. Det är extremt ansvarslöst agerande och saknar motstycke i Svensk modern politisk historia”

Detta uttalande spär på tidigare uttalanden då han lägger allt ansvar på Alliansen. Löfven kunde ha dumpat MP och tagit upp en diskussion med Alliansen och diskuterat en gemensam budget. Han väljer att hålla fast vid en budget som inte får riksdagens stöd och hävdar att det är någon annans fel.

Om Löfven menat allvar med att ”ta ansvar” borde rimligen han lyssna på vad Allianspartierna har att säga. Han hävdar att han sträcker ut en hand men kommer till ett tomt förhandligsbord. Inte så konstigt med Sjörsted och Fridolin i garderoben.

Faktum är att SD agerat utifrån det mandat de fått från sina väljare. Ingen skugga kan falla på SD i deras agerande. Alliansen presenterade ett färdigt regeringsalternativ INNAN valet och sade klart INNAN valet att de skulle gå fram med en egen budget. Löfven gav inga svar INNAN valet, vare sig kring budget eller regeringsunderlag. På valnatten drar han samma mantra ”Jag är van att förhandla och kommer att lyckas med det även nu i att få en handlingskraftig regering”.

Han har totalt missbedömt hur han som statsminister ska hantera sitt mandat. Detta är inte en facklig förhandling där han kan dra till med strejkvapnet som det skiter sig, utan här måste man ge och ta. Det är i den processen han totalt misslyckat och därmed skapat det första extravalet på 56 år. Han är unik som socialdemokratisk statsminister att inte få igenom sin första budget i riksdagen. Ett totalt fiasko.

Nu har vi ett extraval den 22/3, 2105. Detta kommer förmodligen inte att leda till egen majoritet för Team Löfven eller Team Alliansen. Därför kommer valresultatet att leda till nya allianser och att SD skulle ingå i den alliansen är mycket osannolikt.

Med doft av kaos och oreda //Öberg