Göra rätt för sig….

image

Enköpings SK (ESK) fyller i år 100 år, vilket är en aktningsvärd ålder och jag gratulerar såklart! Föreningen har betytt mycket för oss Enköpingsbor och betyder fortfarande en hel del.

Dock är ekonomin i fotbollssektionen kass och kommunen har en fordran på ca 125000:- av vilket ca 23000 avser räntor pga förfallna fakturor. Detta faktum gör att dess ordförande går ut i media (Enköpings-Posten) och anklagar kommunen för ocker.

Ursäkta mig, men ocker? Om de betalat fakturorna i tid hade saken varit utagerad. Dock valde ESK att lägga sina slantar på spelare och tränare i sin strävan att återfå en respektabel placering i fortbollens seriesystem. ESK har rasat från Allsvenskan till div 3 på 9 år. En anmärkningsvärd resa som självfallet lett till stora omställningar.

ESKs ordförande får ursäkta, men gör rätt för er inom det ekonomiska. Det får krögare göra, jag, du och alla andra. Idrottsföreningar ska inte undantas från skyldigheten att betala för det man köpt/nyttjat, oavsett om leverantören är privat eller offentlig. Att anklaga kommunen för ocker skapar knappast bra förutsättningar för framtida förhandlingar om planhyror, hallhyror och annat som kommunen kan tänkas vara involverade i. En konsekvens av att ESK har förfallna fakturor kan ju bli att kommunen vägrar upplåta sina anläggningar så länge de har en förfallen fordran på klubben. Så gör många företag, dvs vägrar leverera om förfallna fakturor finns, så varför ska inte kommunen kunna göra detsamma?

Det är märkligt hur det kan vara när det gäller idrottsföreningar och hur ekonomin hanteras. Det är ofta företagare och ansedda personer inom näringslivet och idrottsrörelsen som sitter i styrelserna och de är normalt framgångsrika inom sitt skrå. Men när det kommer till hur man ska driva en förening, verkar det vara andra normer, regler och risktagande. Jag begriper inte varför det är så i vissa fall, men kan bara konstatera att så sker.

Så min uppmaning till ESK och andra idrottsföreningar är att göra rätt för sig. Då vinner ni förtroende och tilltänkta sponsorer kommer att se på er med respekt och vilja att hjälpa till. Att gnälla om ocker kommer att förvärra situationen och försätta er i skamvrån för lång tid framöver.

Med doft av sunt förnuft //Ö

1 tanke kring ”Göra rätt för sig….

  1. Pereric Öberg

    Håller helt och fullt med på detta!
    Om det ÄR egna ord om ocker, då skjuter man sig i foten! Jag som företagare skulle INTE sponsra en klubb/förening som inte gjort rätt för sig.
    Pereric

Kommentarer är stängda.