Göran Hägglund avgår…..

Så har vi idag nåtts av beskedet att KD’s partiordförande Göran Hägglund avgår till vårens stämma. Ett inte oväntat besked och han kommer troligen att följas av FP’s Björklund inom en inte allt för avlägsen framtid.

Göran Hägglund är i mina ögon en unik partiledare med en retorisk rapphet och glimten i ögat. Han har i många fall avdramatiserat politiken och gjort den folklig. Jag delar inte allt i KD’s partiprogram men tycker ändå att KD under hans ledning blivit ett parti som släppt forna frågor och fokuserat mer på frågor som berör familj och det sociala området.

Det finns otaliga Twitter- och YouTubeklipp där han med humor och finurlighet svarat och debatterat på den politiska scenen. Ett av de senaste klippen är från 2014-års Almedalsvecka där han med humor beskrev dåvarande opposition med trädgårdslandets metafor. http://youtu.be/JWE_TGSx9d4

Vem ser vi som KD’s nya partiledare?

Jag hoppas det blir en öppen process där de som vill ha platsen säger det. Jag vill inte ha en traditionell Socialdemokratisk process där alla förnekar, inte kommenterar m.m. utan jag vill ha en situation med 2-4 kandidater som till stämman tar fighten. Det tror jag vitaliserar partier, politiken och den inriktning ett parti vill ta. Det är även i allra högsta grad demokratiskt att en stämma faktiskt har flera kandidater att välja på, istället för bara valberedningens förslag.

Ebba Busch-Thor som idag är kommunalråd i Uppsala ser jag som en frisk fläkt och rätt för KD.
Jag hoppas även att valet inte blir en genusfråga….”dags att en kvinna ska bli partiledare”. Ogillar sådan retorik. Bättre att säga ”låt den bäst lämpade bli partiledare”. Det vinner alla på.

Med Hägglund försvinner den 4:e och sista ”grundaren” av Alliansen och om det i framtiden leder till en svagare Allians får framtiden visa. Jag tror inte det, men med nya partiledare kan det tas nya beslut som leder till sprickor och positioneringar som inte leder till en hållbar Allians. Bra eller dåligt? Ingen aning…låt tiden ha sin gång, så har vi svaret!

Med doft av Hägglundshumor //Öberg