Politik

Grekland fick sin frist….men det går åt helvete iallafall….

14 juli, 2015 0

image
Så fick Greklands statsminister nu OK från sina kompisar i Eurogruppen att låna ytterligare 800 miljarder kronor….800! Det är så överjävligt mycket pengar som lånas ut, till noll säkerhet. Inga pantbrev, fastigheter eller ens en stabil borgenär.

Det kommer att gå åt helvete iallafall, för har man inte till dags dato fått ordning på finanserna (eller det politiska systemet), kommer det inte att ske imorgon heller.

Moderaternas Gunnar Hökmark har skrivit ett antal artiklar i SvD om detta, där han gått hårt åt vänstern (som idag styr Grekland) och att det inte går att regera ett land med en vänsterinfluerad regering. Han drar in Sveriges parlamentariska situation och kastar skit på Jonas Sjöstedt i samma veva.

Helt okej enligt mig, för Sjöstedt och hans parti kommer inte att lyfta Sverige, på samma sätt som Greklands vänsterregering inte kommer att lyfta Grekland. Men vad gör Moderaterna (som Gunnar Hökmark representerar) i Sverige? De ingår en oparlamentarisk pakt som blockerar all opposition.

Hur skulle Euroländerna se på Grekland om de hade en Decemberöverenskommelse? Jag är ganska säker på att ett fundamentalt krav för framtida lån vore att inte ha dylika pakter. Men Sverige, som fram till för 10 månader sedan, hade en stark ekonomi gör det direkt motsatta. Man slår undan benen för all demokratisk opposition och släpper fram en vänster/socialdemokratisk budget som är ett reellt hot mot Sverige. Och då har Hökmark mage att kritisera Sjöstedt istället för att kritisera sin egen partilendare, AKB, som sålt ut Sverige på ett historiskt sätt.

Det är med mörka utsikter jag ser Grekland falla ännu djupare och Sverige är i samma utförslöpa, men definitivt inte i samma dalgång, men på vägen ner.

Nu tar jag några bloggdagars semester och tillönskar er alla en god sommar.

Med doft av tång och krabba //Öberg

Det finns 0 kommentarer