Politik

Grekland i fritt fall…..

6 juli, 2015 0

Så har då Greklands medborgare sagt sitt. Landet är i fritt fall och Merkel/Hollande sitter med deras öde i sina händer, vilket vi under måndagen kommer att bli varse om.

image

Att sitta i en soffa i Enköping, med stilla sommarregn utanför, och förutspå utgången av detta drama är en omöjlighet. Det finns många tänkbara scenarion.

Helt klart är att grekerna inte vill/kan betala av de lån man har och nu har man folkomröstat att de inte vill betala eller gå med på de krav långivarna ställt. Jag kanske ska göra detsamma, dvs ha ett eget rådslag vid köksbordet och ringa SEB och helt enkelt be dem efterskänka mitt bolån? Det verkar ju vara så en vänsterregering ser på problematiken och Jonas Sjöstedts uttalanden de senaste dagarna, till grekernas försvar, visar på den skruvade synen vänsterpartiet har när det gäller ekonomi. Betänk kära vänner att denne Sjöstedt har idag ett avgörande inflytande över Sveriges ekonomiska styrning då han i kulisserna drar i Löfvens armar.

Aldrig har Thatcher’s citat varit så aktuellt som idag: image

Så, hur slutar dramat?

Värsta tänkbara scenario är en militärkupp. Inte otänkbart, då det 1967 genomfördes en militärkupp som sedan pågick till 1974.

Greklands försvarsminister gjorde i veckan ett märkligt uttalande där han bl.a. sade ”-Att militären förutom att garantera den interna stabiliteten även försvarar den nationella suveräniteten”. Detta kan av en del tolkas som att militären framgent skulle blanda sig i den kris Grekland nu sitter i.

Vid militärkuppen 1967 beskrev den då sittande militära ledningen situationen som en ”revolution för att rädda nationen”. Deras officiella skäl var att en ”kommunistisk konspiration” hade infiltrerat statsförvaltningen, akademin, medierna och till och med inom militära kretsar.

Detta uttalande skulle passa lika bra idag som då….

Lämnar Grekland EMU-gruppen och därmed Euron? Jag tror det, men de stannar kvar som medlem i EU, för ur säkerhetspolitisk vinkel är Europa beroende av ett samlat EU. Ryssarna och Kina ligger och ruvar i vassen med kapital och annat stöd till grekerna om EU skulle vända Grekland ryggen. Den inblandningen vill inte UK, Tyskland och Frankrike ha i Europa, framförallt med en Putin som idag känns opålitligare än någonsin.

Jag hoppas på en oblodig lösning, där Grekland får en regering som ser nyktert på situationen, tar ansvar för landet och med besparingar, rätt skatter samt främjande av företagande baxar landet igenom detta stålbad. Vi har de baltiska länderna som ett levande exempel på att det går, bara befolkningen och den politiska ledningen förstår vad som behöver göras, och tar ansvar.

Med doft av tzatziki //Öberg

Det finns 0 kommentarer