Johan Öberg, Pengar & Börs, Politik

Hade Sverige inga problem tidigare eller……

26 januari, 2016 1

Vi nås av den ena larmrapporten efter den andra från olika myndigheter om att resurser saknas och att personalen slits ut. Skolan saknar pengar och personal, försvaret saknar pengar och personal, socialtjänsten knäar, våra gamla äter dålig mat och får ingen vård och sjukvården har aldrig varit så dålig som idag. Våra vägar är gropiga, snöröjningen fungerar inte, skatterna höjs, tågen stannar och allt är så inihelvete illa så solen orkar knappt skina, trots att det är molnfritt.

Allt är invandringens fel!

Går man ut på de sociala medierna delar många privatpersoner olika artiklar och inlägg som absolut bekräftar det, dvs invandrarna ligger bakom alla de problem vi idag har. ”Så är det bara och ser du inte det är du blind” ”Förstår du inte den kopplingen är du en av PK-eliten” ”Alla vet att det är så”.

Politiskt är det ett enda parti som eldar på den retoriken. Ett parti.

Sverigedemokraterna.

Kenth A Ekeroth och hans brorsa i Lund delar dagligen 5-30 olika artiklar från erkända medier till mer suspekta såsom Fria Tider och Avpixlat. Mattias Karlsson, den fd tillfälliga partiledaren och Erik Almqvist (ni vet han från järnrörsskandalen och som kallade en för honom okänd kvinna för hora) delar även ganska friskt. Allt detta delas sedan vidare till höger och vänster, helt okritiskt, och blir viralt.

Om man berättar en lögn tillräckligt många gånger, blir det en sanning. Det vet dessa killar, för de är inte korkade.

Låt mig gå tillbaka till detta blogginläggs första stycke. Alla de larmrapporter och bekymmer vi verkar ha just nu. Låt oss sätta oss ned ett tag och fundera 10 år bakåt, eller 15 år… Låt mig påstå att Polisen då saknade resurser. Sjukvården hade inga pengar och avdelningar fick stängas. De gamla fick även dålig mat och vanvården fanns i allra högsta grad. Försvaret saknade pengar till övningar och ny materiel. Snön kunde vi inte ploga bort då heller och socialtjänsten hade bekymmer med för få handläggare. För att inte tala om skolan som fick mindre resurser och klasserna blev större och dagisgrupperna blev enorma.

Vilka skyllde vi på då? Inte var det invandrarna iallafall.

Idag skyller vi på invandrarna, med SD som eldande parti. Exakt på samma sätt som nazisterna under 1930-talet beskyllde judarna för Tysklands alla problem. Judarna fick klä skott för den depression Tyskland genomled och Adolf Hitler vände ilskan mot judarna och han dunkade in det mantrat under en lång period, vilket då blev tyskarnas sanning och resten är, som vi alla vet, historia.

Jag förnekar inte att Sverige står inför stora utmaningar och att problem finns. Men vi hade stora problem även innan Syrien kollapsade och flyktingströmmarna tilltog. Integrationspolitiken kan bli bättre, men Sverige står inte inför en systemkollaps. Sverige har haft stora flyktingströmmar under Balkankriget, vilket vi kunder hantera. Idag är volymerna större, ja. Men vi är en miljon fler invånare idag än 1995 och har en stark ekonomi, vilket vi kan tacka Alliansen för som under 8 år i regeringsposition stärkt de statliga finanserna.

Vi måste våga lyfta blicken och se (och erkänna) att integrationsproblematiken inte fungerar optimalt och våga ta diskussionen i hur vi på bästa sätt ska lösa den. Men vi måste också lyfta blicken för att se att alla våra problem inte är kopplade till invandringen. Gå inte i fällan och bli en i flocken som okritiskt tar rygg på hatet, ilskan och enögdheten.

Se dig omkring och var stolt över att du lever i ett av de mest välmående länderna i världen med en i grunden stark demokratisk tradition. Tro mig, så är det. För trots den information du läser på sociala medier är himlen blå bakom de idag grå molnen, med en skinande varm och välkomnande sol.

Med doft av framtidshopp //Öberg

Det finns 1 kommentar

  • Anna-Maria skriver:

    Visst har det sparats på välfärden, sjukvården och äldreomsorgen – men det är inte invandringens fel utan svenska staten prioriterar invandringen före allt annat och varför?

    Hitler skylde allt på judarna… Idag ökar antisemitismen i Sverige och det är i grunden ett problem som följer i kölvattnet av flyktinginvandringen.. Om du kommer ihåg UGs granskning av judehatet i Malmö så var alla 137 gärningsmän muslimer och idag har islam tagit nazismens plats i samhället.