”Hagamannen” attackerad med golklubba….

Vi har fått nyheten om att den nyss villkorligt frigivne ”Hagamannen”, Niklas Lindgren, blivit attackerad utanför det boende han hade i trakterna av Luleå. Enligt lokaltidningen NSD är det tre gärningsmän som med golfklubba skadat Lindgren i huvudet och han har därför blivit tvingad att uppsöka sjukhus. Han har idag fått lämna sjukhuset och ska inte ha några allvarliga skador.

Hagamannen dömdes för flera överfallsvåldtäkter och mordförsök i Umeå. Straffet blev 14 års fängelse och han frigavs i slutet av juli i år. Inför hösten kom han in på en utbildning i Luleåtrakten.

image På de sociala medierna och på olika forum har drevet gått och hatet samt glädjen över att han skadats visar inga gränser.

Jag mår dåligt över detta. Jag har full förståelse för att människor (inkluderat undertecknad) är förbannade över de brott han begått. Jag har även full förståelse över att han fått en 2/3-delsfrigivning efter ca 8 års fängelse av utdömt straff på 14 år.

Det jag inte har förståelse för, ens en gnutta, är när vanligt folk tar golfklubbor och svingar mot Lindgren. Samhället har försatt honom på villkorlig fri fot. Han är därför lika fri som du, jag och din granne och inte fan behöver jag vara rädd för att grannen ska svinga en golfklubba mot mitt huvud! Det ska inte Lindgren heller behöva vara.

Det som sker i forum och på sociala medier är att en hatisk stämning piskas upp som leder till att halvgalna lirare ser det som accepterat att gå till fysisk attack. Det blir okej att klippa killen, för tillräckligt många på nätet tycker så. En form av grupptryck och normalisering utan dess like.

När ska det vara okej att göra på detta sättet? Många säger ju att ”han förtjänar detta med tanke på vad han gjort”. Om det är så, vilka andra brott ska leda till samma pöbelmentalitet?
Snatteri, våldtäkt, rån, förskingring, förtal, olaga hot?

I alla brottsfall har vi offer och gärningsmän. Alla offer är i alla brott utsatta och lider skada, många gånger för livet. Ska vi därmed ges rätten att, förutom det fängelsestraff gärningsmannen får, ge oss på dessa för att ”de förtjänar det”?

Inte i mitt samhälle och jag hoppas innerligt du inte vill ha det i ditt samhälle.

Är vi missnöjda med hur straffskalan ser ut, eller den förtida frigivningsprincipen ska vi ringa våra politiker och påtala det. Vi ska demonstrera på gator och torg. Med demokratiska metoder kan vi påverka och förändra. Inte med golfklubbor utanför Luleå…

Med doft av pöbel //Öberg

Foto: Aftonbladet

1 tanke kring ””Hagamannen” attackerad med golklubba….

  1. Gunilla

    Det är helt enkelt fruktansvärt att någon på detta sätt kan tycka att man ska ta lagen i egna händer. Jag kallar det för anarki. Han har ju redan avtjänat sitt straff och bör få vara i fred. Hat föder hat, det leder aldrig till något gott!

Kommentarer är stängda.