Hajen saxar och hugger lite här och där….

Ett kort och mixat inlägg, mitt i ett soldränkt Enköping.

Kommunen har ju ordnat så att ungdomar (gymnasiet) ska garanteras minst ett sommarjobb. Ett gott initiativ i sann socialdemokratisk anda eftersom man ”skapar” en massa arbeten och det finansieras med kommunala skattemedel. Det ordnas informationsträffar för de ungdomar som blivit antagna och dessa genomförs under skoltid(!). Hur tänkte man där? Ska eleverna skolka eller begära ledigt för att kommunen ska hålla information om arbetsuppgifterna som ska utföras i sommar? I mina ögon kunde väl dessa informationsträffar förläggas på kvällstid?

Den politiska majoriteten vill köpa Statt-tomten och kanske bygga ett kulturhus. Om nu Peab inte kunnat räkna hem en kalkyl för ett bygge på nämnda tomt (dvs kvm-priserna blir för höga), hur kan kommunen göra det? Det innebär att vi skattebetalare får notan i handen. image Grattis Enköpingsbor! Allt för att sossar/nystartare ska uppfylla sitt vallöfte om att lösa problemet med ”gropen” innan valet 2018. Hade det varit så enkelt, hade Alliansen gjort detsamma under sina 8 tidigare år. Dock ser de lite mer ansvarsfullt på frågan, dvs de väljer att inte belasta gropen via skattsedeln. (Foto: eposten.se)

Vi har precis passerat Kristi Himmelfärdshelgen. Ännu en religiös helg som ger oss ledigt, kortvecka med ineffektivt arbete m.m. Dags att samla följande helger och ge dem till varje medborgare som en ”ledighetsbank”: Trettonhelgen, 1 maj, Kristi Himmelfärd, 6:e juni samt Alla Helgona. Istället för att stänga ned hela Sverige, med försämrad tillgänglighet i sjukvård, handel, näringsliv m.m, ger vi dessa 5 dagar till varje svensk och så får man plocka ut dem när det passar. Detsamma gäller elevernas sportlov och höstlov. Ge dagarna till föräldrarna att bestämma när de ska plockas ut, så slipper vi se dessa dagliga ”krig” mellan skola och föräldrar gällande Thailandsresan i slutet av januari m.m. Det ger även bättre kapacitetsutnyttjande i våra vinterskidorter samt troligen rimligare priser för resor utomlands (man slipper ”peak-priser” runt sportlov/novemberlov m.m.).

Eventhall/Idrottshall? Vi ser fler och fler större events som genomförs i Idrottshusets 3 hallar, såsom Företagargalan Guldliljan, StreetFeets uppvisning, Enköpingsmässan, ESK gymnastikuppvisning. Samtliga är stora publikdragare och hallarna är inte byggda eller optimerade för dessa evenemang. Det gäller allt från golv, strömförsörjning, publikkapacitet, avsaknad av läktare, ventilation, parkering m.m. image Det Enköping behöver är en idrottshall/eventhall som har motsvarande golvyta, men med skjutbara läktare, bra infrastruktur gällande el, belysning, toaletter m.m. Där kan stora idrottsevenemang hållas, såsom EHF Handbolls matcher, uppvisningar av ESK gymnastik, Ena Bugg & Swings danstävlingar, mässor, scenuppstättningar, galor m.m. Det skulle ytterligare stärka Enköping som Mälardalens Eventstad #1 och generera miljoner i skatteintäkter, fler jobb, utökad centrumhandel, övernattningar m.m.

Ta investeringen och gör det i samarbete med näringslivet. Jag är säker på att de är villiga att skjuta till ekonomiska medel i en samfinansiering.

Nu är det dags att putsa fönster. Hörs!

Med doft av klarsynthet //Öberg