Hänger du inte med?

image

Har igår och idag dömt Enköpingsmästerskapet i innebandy vilket är en återupplivning av en lokal turnering som firade stora triumfer under i huvdsak 90-talets senare hälft. Bara stora lass av derbymatcher som på den tiden avslutades med gemensam bankett på Stadshotellets festvåning….ja jävlar vilka matcher…och fester! Idag lirades det innebandy från kl 09.00 fram till finalens slut kl 19.00. Gemensam fest för 120 personer på KB knyter ihop säcken. Jag valde dock att avstå från festen. Been there – done that 😉

Jag vill här pusha för sporten innebandy. En grymt fartfylld sport där ingen match är avgjord innan ”Hesa Fredrik” ljuder och mållösa matcher är inte innebandyns signum. Det är inte många sporter som kan gå från en fantomräddning vid eget mål till kontring och mål på 4-5 sekunder. Innebandyn kan! Sporten ÄR fysisk, spelare ÄR vältränade på den nivån de spelar på och taktiken ÄR utvecklad. Belackare kring sporten har alltid funnits och kommer finnas där i några år till. Jag är säker på att det till största delen beror på okunskap, tyvärr. Ungefär som att säga att en maträtt smakar illa, trots att du inte smakat den.

Jag har varit aktiv som ledare lokalt, styrelsefunktionär i distrikt och på nationell nivå, spelare och domare. Jag har sett sporten gå från elitmatcher i trånga ribbstolshallar till idag elitmatcher i egna arenor med publik om 1500-2500 personer/match, TV-sändningar regelbundet i TV4 Sport och tunga sponsorer. Vilken resa och den är bara i sin linda! Är säker på att sporten når olympisk status inom ca 20 år. Notera att Svenska Innebandyförbundet bildades 1981 och att sporten är ung, men trots det idag Sveriges näst största sport efter fotbollen när det gäller antalet utövare. Publikmässigt ligger sporten på 5-6:e plats…..slåss med basket och handboll i den matchen.

Själv har jag som elitdomare under hela 90-talet avverkat ca 150 matcher på högsta elitnivå med både SM-finaler på dam- och herrsidan. Känner en ödmjukhet för att få varit en del av sporten och att forfarande kunna vara det! Jag dömer idag ca 35 seriematcher/säsong i Enköpings närområde plus några träningsmatcher innan säsongsstart. Nu när Enköpingsmästerskapet återupplivats ökade dosen…helt okej för jävlars vad kul det är att döma den turneringen med sådana goa gubbar på planen och i båset! Jag hoppas turneringen blir ett återkommande event. Enköpings innebandyälskare behöver det.

Du som inte sett en match. Gör det! Live eller på TV4 Sport.

Med doft av mååånga mål //Ö