Har vinter-OS nått absurda gränser?

På fredag invigs de olympiska vinterspelen i ryska Sotji. Vinterspelen har sin början år 1924 och arrangeras faktiskt för första gången nu i Ryssland. Det kan jag tycka vara märkligt då just Ryssland är en stor idrottsnation inom vintersport.

image
Så här ser medaljerna ut!

Min reflektion kring vinter-OS tänker jag inte vika åt det sportsliga. Det kommer helt klart att bli ett spännande OS med starka prestationer, sekundjakt och stolpe ut! Jag vill istället reflektera över kostnaderna. Sverige har ju försökt få både sommar- och vinter-OS men gått bet samtliga gånger sedan 1912 då Stockholm stod som värd för ett sommar-OS. Frågan är om länder som Sverige någonsin kommer att ha de finansiella musklerna att arrangera OS? För pengarna rullar och varje OS blir multipelt dyrare än föregående spel.

Sotji fick spelen med ynka fyra rösters marginal mot konkurrenten Salzburg. Det blev startskottet för en satsning som saknar sin like i OS-historien: i dag beräknas kostnaden för Sotji stanna runt sanslösa 51 miljarder dollar (325 miljarder kronor), mer än fyra gånger så mycket som Putin lovade satsa i Guatemala, där omröstningen ägde rum.

Notan är mer än fem gånger högre än för de senaste vinterspelen i Vancouver, tre gånger högre än sommar-OS i London för två år sedan och överstiger till och med kostnaderna för OS i Peking 2008. Dividerar man med antalet aktiva spenderar Ryssland nästan 130 miljoner kronor……för varje idrottare. Hajjar ni? 130 miljoner/idrottare!

Ryssarna har sina oljepengar och har råd och president Putin gör detta till ”sina” spel efter 14 år i maktens korridorer. Frågan är dock om inte 325 miljarder skulle kunna användas bättre i det ryska samhället?

Och med 325 miljarder för ett vinterspel i Ryssland, vilka länder kan matcha det i kommande spel?

Det kanske är dags att Internationella Olympiska Kommittén sätter sig ned och funderar på framtiden i att ha vinter- och sommarspel på nya platser varje gång? Kanske ska vi ha ett system där IOK permanentar spelen till samma ort i respektive världsdel? Min tanke är att Nordamerika utser en ort för vinterspel och en ort för sommarspel. Samma sak i Europa, Asien samt Afrika/Sydamerika för varsin sommarspelort.

Då kan IOK bara besluta om vilken världsdel som arrangerar sommar-OS. Platsen är redan given. Samma sak med vinter-OS. Då kan anläggningarna återanvändas, man slipper miljardrullningen och alla mutor som florerar kring omröstningen.

Jag ser fram emot de kommande spelen och kommer att försöka se så mycket som möjligt. Heja Sverige och må ni piska skiten ur era konkurrenter!

Med doft av guld //Ö