Hur jag skulle vilja se Enköping utvecklas….

enkoping-bild-flMånga har synpunkter om Enköping och allt som är fel. Tyvärr lyser idéerna ofta med sin frånvaro då insändarskribenter, bloggare samt personer i de sociala medierna belyser kommunens alla svagheter och felaktigheter. Det är ju oerhört lätt att idag kritisera och gnälla, men få kommer med konkreta förslag. Jag tillhör också den skaran där kritik framförs gällande politiska partier, kommunala beslut och annat jag kan finna vara konstigt eller fel. Och jag kanske är för dålig på att i samma veva komma med konkreta förslag till lösning, förändring eller förbättring.

Här kommer några höftskott lucky_luke i hur jag ser på Enköping och vad som kan twistas till. Jag fokuserar på stadskärnan och Bredsand. Jag sitter såklart inte på alla sanningar och en del bitar må vara kontroversiella. Se det inte så allvarligt mina vänner, utan se det som jag skrev ovan; Höftskott!

# Centrum 1. Inför 3 timmar avgiftsfri parkering och bygg inte P-huset på bästa A-läge utan placera det istället strax utanför centrumringen, om det måste byggas ett P-hus. Varför inte på Coop parkeringen eller köp Möbelhuset och bygg P-huset där? Klingvall flyttar säkert sin verksamhet till t.ex. Romberga Handelsområde mot rimlig ersättning. Samtliga bostadsrätter/lägenheter som byggs ska som krav ha en parkeringsplats/lägenhetsinnehavare och det ska byggherren lösa, inte kommunen.

# Centrum 2. Påskynda processen kring Stadshotellets rivningstomt och tillåt byggnation i en höjd som gör investeringen ekonomiskt bärande. Låt den nya byggnaden sticka ut och skapa ett spännande landmärke, gärna med anspelning till parkerna och Mälaren. Bygg!

# Centrum 3. Vi har torgbrunnen och jag skulle vilja se en lite större vattenspegel i anslutning till brunnen (dvs bygg om den fyrkantiga brunnen till något större och snyggare) samt därifrån en rinnande stenfylld ”bäck” från torget ner genom Kungsgatan ner till Sandgatan (sedan pumpas vattnet upp igen). Vatten skapar en helt annan bild och miljö och Enköping med sin Mälarnära placering borde jobba mer med vatten och fortsättningsvis utveckla parkerna.
Enköping
# Centrum 4. Bygg ett trådlöst WiFi i Enköping som våra gästande turister kan nyttja, utan kostnad. Tidsbegränsa användandet/IP-adress till 48 timmar så slipper vi Enköpingsbor som belastar nätet. Nätverket kan till stor del bekostas av företagen genom att de får annonsutrymme på startsidor, kombinerat med erbjudanden för våra besökare. Borde kunna hanteras av Centrumföreningen.

# Hamnen. Renovera kajen, placera ut bodar med försäljning av hantverk, stekt strömming m.m. Se på Strängnäs hamn för inspiration och hur de förvandlat ett tidigare gräsligt busstorg till en inbjudande besöksplats.

# Bredsand. Fortsätt utveckla området och bygg gärna fler stugor där kommunen nu planerar göra det, men släpp inte äganderätten. Bredsand ska ligga under kommunalt ägande. Bygg en rejäl gästhamn/brygga ute på ”piren” där hopptornet finns med plats för 8-10 båtar i åttametersklassen och djup för segelbåt att lägga till. Glöm inte att vattna gräsmattan om sommaren blir torr!

# Romberga Handel. Fortsätt utveckla området för det gynnar kommunen och centrumhandeln då vi stannar i Enköping och handlar om utbudet är rätt och brett. Cityhandeln kommer att finnas kvar med sina nischade butiker och småstadskänsla som många gillar att strosa runt i och handla, samt att Romberga får de större kedjorna och all handel stannar därmed inom kommungränsen. Win-Win.

# Skolan. Lägg ned antingen Grillbyskolan eller Skolstaskolan. I mina ögon märkligt att ha två lika skolor inom 2-3 kilometers avstånd. Bättre att satsa på en skola där resurser samlas vilket borde ge bättre stöd för elever med särskilda behov samt att övriga samordningsfördelar borde ge en bättre ekonomi = satsa mer på lärare än lokaler och admin. Jag ifrågasätter även Hummelstaskolans existensberättigande då dessa elever borde kunna fylla de ytor som Enköpingssskolorna idag har till övers. Enögla borde läggas ned och istället satsa de resurserna på Västerleden som byggs om/nytt och därmed en skola där Hummelstaelever och Enöglaelever kan samlas i upp uppnå samma fördelar som Skolsta/Grillby.

# Idrott. Bygg badhus enligt plan men låt bowlingen ligga kvar. Det borde gå att klämma in badhuset på ledig mark, utan att riva bowlingen(?). Bygg in uterinken i samma veva och även en ny eventhall bakom Idrottshuset med plats för 2000 publik, med läktare på 2 långsidor. Läktarna kan skjutas undan så hallen kan användas som fest-, mäss- eller kongresshall. Här tror jag näringslivet kan vara med och delfinansiera och Sparbanken i Enköping köper väl arenanamnet? Enköping ska ha en klar strategi i att bli läger- och cupstad nummer #1 i Mälardalen och med det läge vi har är förutsättningarna unika!

# Kultur. Sätt igång och fullfölj tagna beslut med Kulturskolan vid Joar. Det blir kanon!

Ett axplock av tankar som kan finnas i mitt huvud då jag bilpendlar till jobbet eller sitter på en flygplats någonstans i Europa. Som sagt, bara höftskott och funderingar, så ta det inte så allvarligt.

Kl 15.00 idag stämplar jag ut för fyra sköna semesterveckor och jag hoppas solen och värmen hittar tillbaka snabbare än snabbt….

Med doft av ledighet //Öberg

2 tankar kring ”Hur jag skulle vilja se Enköping utvecklas….

 1. Lars Karlsson

  # Centrum 1. Klart P-huset ska byggas mitt på torget. Ta bort den larviga fontänen som sällan rinner eller gör hålet till ett sjujäkla stort P-Hus. Helst helt i grå betong.

  # Centrum 2. 15 våningar P-hus!

  # Centrum 3. P-hus!

  # Centrum 4. Wi-FI skriver vi inte brev längre?

  # Hamnen. Fyll igen skiten.

  # Bredsand. Låt kanada-gässen vara ifred!

  # Romberga Handel. Det är baha, baha, det.

  # Skolan. Gör valstugor av alla skolor: Året om!

  # Idrott. ESK spelar snart i korpen och jag slutade för en 20 år sedan. Så skit i den.

  # Kultur. Målade slidor på väggarna? Nej tack.

  Sorry Johan, kunde inte motstå att vara lite barnslig. Men dina förslag står jag bakom till skillnad emot mina förslag 🙂

  Mvh

  Larte

 2. Lars Lundberg

  Många bra förslag. Använd värmepumpsteknik mellan badet och rinken! Tomten där stadshotellet en gång fanns borde bebyggas med något spännande som väger upp varuhusladan. Skön semester!

Kommentarer är stängda.