Idrottshall på Enavallens IP….

Socialdemokraterna känner sig oerhört nöjda över beslutet att bygga en fullstor idrottshall på Enavallens IP’s grusplan. Jag är glad över att kommunen bygger en idrottshall, men är förvånad över placeringen.

Det känns som om partiet, med stöd av Nystart Enköping, skapar en tradition i att placera viktiga anläggningar fel. Simhallen (som iofs inte byggts ännu) och nu en idrottshall.

Låt mig belysa det galna i det lapptäcke den politiska ledningen nu försöker sy ihop.

1. Nya Munksundsskolan. Den byggs mitt i ett villaområde och SNE (Socialdemokraterna och Nystart Enköping) har sagt att det ska bli en bilfri skola. Tjena… när väl skolan öppnar kommer det att bli ett trafikkaos i villakvarteren, med olycksrisker. Tro mig! Varför inte satsa på Västerledsskolan? Ungarna går ju där nu och det ser ju ut att fungera… Klart att de som bor på Munksundet vill ha en skola utanför husknuten, men den ytan (se bilden ovan) vore bättre att bygga bostäder på.

2. Nu byggs skolan och så kom SNE på att en gymnastiksal måste byggas. De väljer att placera den på Enavallens grusplan. Det finns ytor till vänster om gamla skolan (grusplan och gräsplan), men den ytan verkar inte duga för SNE. Hade de gjort sin hemläxa från början, ritar man väl in en idrottshall samtidigt som skolan byggs? Kommer man då fram till att det blir för trångt, kanske placeringen av skolan är fel…. Tänkte inte på det…

3. Det finns ingen klar plan hur biltrafiken ska lösas till/från idrottshallen. Man beslutar alltså om att bygga en hall, INNAN trafiklösningen är klar. Huvudlöst!

4. I och med att Enavallens grusplan försvinner, kan alla boulespelare glömma att kunna utöva sin sport. Det är många äldre som spelar boule och kommunen har ingen plan för var de ska hålla till. Hökens grusplan har tydligen ansetts vara alternativet, men den saknar vatten, toaletter och parkeringsmöjligheter.

5. Kastgrenarna som EAI’s ungdomar bedriver på Enavallens grusplan måste nu flyttas. SNE tycker de ska flyttas till andra sidan Enköping, till Korsängsfältet. Det innebär att de som tränar ungdomarna måste klona sig. Friidrotten tränas av ledare som hanterar en mix av grenar och nu lär EAI få rejäla problem.

6. Samtidigt konstaterar vi att Enavallen är i uselt skick. Löparbanorna, omklädningsrummen m.m. är helt slut. Varför inte ta ett helhetsgrepp och flytta hela Enavallens fotbollsplaner och friidrott till Korsängsfältet och bygg bostäder på Enavallen. Ett byggföretag skulle säkerligen låta bygga en bra idrottsanläggning på Korsängsfältet mot att få bygga bostäder på Enavallen. En rimlig bytesaffär för kommunen + att Enköping får ett samlat idrottsområde.

Vi ser idag en politisk ledning utan hållbara och fungerande visioner. Vi ser en politisk ledning som saknar förmågan att ta ett helhetsgrepp. Det är ett ständigt klistrande och lappande, med dyra och ogenomtänkta lösningar som resultat….och vi betalar.

De bygger nu en ishall för 65-70 miljoner(!), när det egentligen skulle räcka med en inbyggd uterink med tak och väggar. Kostnad? Låt mig dra till med 20 miljoner. Grattis till hockeyn och konståkningen, för vilka andra idrotter får en investering om 65-70 miljoner? Ser vi till antalet utövare är investeringen rent galen.

Vi kan väl bygga en hoppbacke på en gång….eller en rodelbana?

Kulturen skulle aldrig få dessa pengar sett till antalet utövare. Aldrig.

Som grädde på moset har SNE nu ambitionen att försöka bygga ett kommunhus där Joar Blå ligger. Det skulle i ett pennstreck rasera hela upplevelsen kring strömparterren och Drömparken. Man har även visionen att på stattomten bygga ett kulturhus, med hyror som landar på min och din skattsedel. Kan inte PEAB (som ägde fastigheten innan kommunen köpte eländet) få ett lönsamt bygge på fastigheten, hur ska kommunen kunna få det med samma detaljplan som bas?

Som salt på löken drar man på besked om hamnområdet. Andersson & Company äger gamla Bahco Hamnverken, som snabbt förfaller och drivs mot ett nytt ”stattärende”. Företaget har en klar vision om att skapa en mötesplats, med bevarad industriell arkitektur. Men de saknar stöd från politiskt håll. Snart står vi medborgare åter med Svarte Petter och en industribyggnad från Enköpings ”storhetstid” som industristad, som måste rivas. Allt för att visionen hos den politiska ledningen saknas.

Mycket är bra med Enköping, men när det gäller förmågan att ta ett helhetsgrepp om Enköping och dess framtida utveckling är det värre. Mycket värre.

Med doft av lapptäcke, //Öberg