Inget extraval….

Så har regeringen Löfven än en gång ändrat sin ståndpunkt och nu tar tillbaka det tidigare utannonserade beskedet om extraval i mars 2015. image Presskonferensen som nyss avslutades inleddes av ett anförande av statsministern där han bl.a. sade att Sveriges ekonomi är ”relativt stark” pga en tradition av blocköverskridande överenskommelser. Hans finansminister har under hösten sagt det rakt motsatta, dvs det är en svag ekonomi och tomma lador. Vad har Löfven för underlag till sitt uttalande som Andersson tydligen inte har?

Vidare konstaterar jag att Löfven innan valet och under hösten sade sig vija bilda en stark regering, få igenom en stark budget, avgå om han misslyckades med att få igenom sin budget och utlysa nyval. På samtliga fyra punkter har han misslyckats eller svikit sina utfästelser. En del kommer att hävda att Löfven nu visat prov på sin förmåga att förhandla. Jag hävdar att han under 4 månader visat prov på svagt ledarskap där resultatet är en regering som nu regerar med en oppositionsbudget. En historisk händelse som saknar motstycke i modern tid. Löfven har totalt missat det faktum att Alliansen under hela tiden haft som avsikt att just detta var det som Alliansen ville förhandla om, dvs arbetsformerna för en minoritetsregering. Alliansen har sagt att det inte ska vara okej att bryta ut delar av en tagen budget (som S valde att göra för ett år sedan). Detta har de nu kommit överens om. Att ge cred till Löfven för detta är inget annat än en efterkonstruktion.

Vidare konstaterar jag att Allianspartierna under presskonferensen betraktar MP som ett ”seriöst parti”. Märkligt.

Slutligen kommer detta att lyfta SD då fler medborgare ser detta som ett urvattnat besked efter 4 månaders politiskt kaos. Missnöjet växer och åter ser vi 6 partier på ett podium som har en fundamental beröringsskräck kring integrationspolitiken.

Jag vill inte ha ett nyval och konstaterar att Alliansen och regeringen nu kommit överens om att släppa fram den starkaste minoriteten och därmed skjuta SD’s taktik i sank. Jag tror det leder till ett starkare SD och detta ger dem energi att sträva mot att bli Sveriges andra största parti.

Med doft av mellandagspolitik //Öberg

2 tankar kring ”Inget extraval….

 1. Per-Arne

  Det är bara att hålla med i alla delar av det du skriver!
  Vad i hela världen har hänt med svensk politik och med svenska politiker?
  Såsom det har agerats inför och efter detta val är inget annat än under all kritik, dom borgliga partierna får även dom ta sin del av ansvaret för det.
  Jag anser att dom sviker sina väljare vilket gör att missnöjet bara kommer att växa….
  SD näst största parti är väl kanske där jag tror att du kan få fel, om inte övriga partier tar mod till sig att våga diskutera bland annat integrationspolitiken så kan nästa val mycket väl sluta med att SD blir störst.
  God Fortsättning och grattis till 1-års jubileumet av bloggen!
  // P-A

 2. ErikLtz

  Befarar att Du har helt rätt i Din analys, men sd skulle kunna gå direkt från tredje störst till störst… 🙁

Kommentarer är stängda.