Politik

#jagärhär-gruppen blockerar medlemsansökningar på Facebook…..

8 december, 2016 0

#jagärhär skapades som ett svar på den ”luciaskandal” som rullades upp efter Åhléns publicering av en mörkhyad pojke i luciakläder. Med hashtag #jagärhär spreds bilder till stöd för öppenhet, nej till rasism m.m. och en nätaktivistgrupp på Facebook startades där idag nära 40 000 är medlemmar.

Gruppen är sluten, vilket i sig är märkligt då #jagärhär borde stå för öppenhet och tolerans.

Samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell (www.uvell.se) sökte medlemskap i Facebookgruppen för en vecka sedan för att göra research inför hennes bok om påverkan och sociala medier. Hon har med dem som ett exempel på nätsktivism, en ny form för påverkan, som Uvell tyckte var intressant att titta vidare på.

#jagärhär antar jag vill bekämpa näthat, rasism och fördomar. En av administratörerna och den som blockat Uvell är Konceptansvarig på SVT Göteborg, bl a sociala medier. Hans svar till en annan medlem var bl.a att de stänger ute folk pga åsikter, t ex nazister. Han vägrade specificera för Uvell vilka åsikter just hon har, men klassificerade henne alltså på skalan där nazism finns. En annan administratör (Amanda Forsberg, Liberalerna Enköping) ”skulle återkomma” på svar om blocken handlade om att Uvell var sexist och/eller rasist.

De som följer Uvell på hennes blogg vet ganska väl att hon är inget av detta, utan är snarare ett offer för näthat och hot pga hennes granskande artiklar. Hon har kallats nazist, barnamördare, mördare och självfallet hotats. Nu jämförs alltså hennes åsikter med nazism av en SVT-chef samt att en annan administratör utreder om Uvell är sexist och rasist.

Detta visar i all sin tydlighet att gruppen styrs av personer som har en helt annan agenda än vad #jagärhär kan synas vara utåt! Ni som är medlemmar i gruppen bör ta er en funderare på vilken agenda de har. Ställa kritiska frågor kring vad som anses vara okej eller inte okej för att bli medlem. Varför gruppen är sluten och inte öppen osv. Varför ska DU vara med i en Facebookgrupp som styrs av administratörer med en egen politisk agenda som inte tydligt speglar det som #jagärhär kan tyckas stå för?

Liberalernas Amanda Forsberg i Enköping är en av administratörerna och hon vägrar idag svara på min direkta fråga varför de beslutat om att blockera Rebecca Weidmo Uvell.

Jag delar Uvells ord:
”Det är helt uppenbart så att inte ens en grupp mot fördomar och näthat kan låta bli att styras av just fördomar och näthat”

Uselt om ni frågar mig och jag kommer definitivt inte att gå med i gruppen och än mindre ge Liberalerna i Enköping mitt politiska stöd.

Med dofta av dold agenda, //Öberg

Det finns 0 kommentarer