Politik, Resor

Johan Gustafsson frigiven efter drygt 5 år….

27 juni, 2017 0

Nyheten slog ned som en glad bomb igår, då Johan Gustafsson frigavs efter en drygt 5 år lång kidnappning. Välkommen hem.

Han och en kompis tog sina motorcyklar i Sverige och skulle ta sig en tur ner genom Europa och in i Afrika. Det gick åt helvete för Johan, men hans kompis som valde en annan rutt, klarade sig.

Nu är Johan fri och fick skjuts med regeringsplanet hem till Arlanda. Regeringen, via UD, organisationer, myndigheter och privatpersoner har engagerat sig i detta sedan 2011.

Frågan jag ställer mig är om detta ska vara en statlig angelägenhet och att skattemedel ska läggas på detta. Ger man sig iväg till länder med tvivelaktig säkerhet, tar man kalkylerade risker. Hamnar man då i knipa, får man kanske ta konsekvensen av detta?

Smugglar man knark in i Thailand, lär du skaka galler i många år. En kalkylerad risk som staten tar sin hand ifrån. Varför ska en motorcykelåkare i Afrika ha gräddfil och t.om få skjuts med regeringsplanet hem? Troligen har några miljoner betalats ut till kidnapparna, men det lär vi inte få bekräftat. Ska UD hjälpa till, ska de som får hjälp betala notan, hela notan.

Samma sak gäller de som med dålig utrustning och ingen färdplan ger sig ut i fjällen och blir räddade av fjällräddningen. Låt de räddade betala kalaset. De som åker off-pist, trots varningarna, och hamnar i en lavin, borde betala för räddningsinsatsen.

Varför ska samhället agera fallskärm för personer som vill uppfylla och förverkliga sina våta MC-drömmar i Afrika, Kebnekaisebestigningar i mjukisbyxor eller balla off-piståkningar på nyinköpta brädan?

Jag ställer inte upp på det.

Med doft av eget ansvar, //Öberg

Det finns 0 kommentarer