Kultur, Politik

Katerina Janouch i mediafokus pga egna åsikter…

13 januari, 2017 4

Författarinnan Katerina Janouch har i tjeckisk TV uttalat sina personliga åsikter om hur hon upplever klimatet i Sverige. Det är inte väder och vind som avses, utan samhällsklimatet. Hon har pratat om invandringens följdproblem men även om den ökande oron många människor upplever, som en följd av fler mord, fler våldtäkter, segregation, problemområden i vissa städer och stadsdelar m.m.

Detta har av en del journalister, med DN i spetsen, kraftigt kritiserats som överdrivet och oerhört svartmåleri av Sverige.

Nu har en bokhandel (Läslusen) i Uppsala valt att plocka bort Katerinas barnböcker från hyllorna. Läslusens vd Eija Lietoff Schüssler motiverade beslutet i sociala medier med att skriva att ”min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt” och att inte ha ha med författare som ”uppmuntrar till rädsla och hat”.

Hon tar alltså inte bort böckerna för att böckernas innehåll inte speglar hennes värderingar, utan för att författaren uttalat sin personliga rädsla och oro för hur hon ser på Sverige idag.

Detta för mina tankar till 1933, då nazisterna eldade upp böcker som skrivits av personer som av nazisterna ansågs ha felaktiga åsikter, eller vara av felaktigt ursprung.

Detta understödjs och eldas på av en av Sveriges största tidningar DN, med chefredaktören Peter Wolodarski som ytterst ansvarig. DN upplät ett stort utrymme på deras kultursidor för en skribent att totalt såga Katerinas åsikter, utan att DN gav Katerina en möjlighet att bemöta kritiken. DN lägger med sin tidningsmässiga tyngd en våt filt över åsiktsfriheten där de som har en kritisk hållning till Sveriges nuläge tystas ned och sänks med blytyngder i Riddarfjärden.

Nu går drevet på de sociala medierna där bokaffärens beslut applåderas.

Detta görs utan eftertanke.

Vilket samhälle har vi om författare plockas bort från våra bokhyllor, bara för att de har en personlig åsikt om att Sverige nu är på fel väg. Böcker plockas bort, inte pga innehållet i dem, utan pga författare som vågar stå upp för sin syn på samhället.

Nästa steg är att vi inte ska tanka våra bilar där det finns kollektivanslutna arbetare till Handelsanställdas Förbund på macken. Vi ska inte äta på restaurangen där kocken skriver krönikor i lokaltidningen som kritiserar sittande kommunalråd. Vi ska inte köpa bilen av den bilhandlare som är fritidspolitiker för Liberalerna, detta bara för att Liberalerna vill ha betyg från t.ex. 3:an.

Vilket samhälle får vi om det fria ordet tystas? Vilket samhälle får vi om vi inte kan köpa DN, Expressen eller en bok i de affärer som ska sälja detta, men selekterar sitt utbud efter personligt tyckande av vilka åsikter de har som skriver innehållet?

Ni som stödjer dessa typer av bojkotter, har inte förstått hur allt hänger ihop. Tragiskt om ni frågar mig.

Begreppet ”skilj på sak och person” verkar vara helt åsidosatt idag, den 13 januar, 2017.

Med doft av uppgivenhet, //Öberg

Det finns 4 kommentarer

 • Mikael Nordell skriver:

  Du menar alltså att alla bokhandlar måste sälja alla böcker som någonsin givits ut? Alltid?

  Alla måste alltså äta på restaurangen där kocken skriver krönikor i lokaltidningen som kritiserar sittande kommunalråd? Får man inte välja själv?

  Får man inte välja själv vilken bilhandlare man vill stödja?

  • Johan Öberg skriver:

   Mikael. Tack för ditt inlägg. Alla måste inte sälja allt. Men nu plockar en handlare bort barnböcker(!) pga att författaren sagt sin personliga åsikt om Sveriges nuläge. Det är en stor skillnad. Astrid Lindgren var emot höga skatter, bl.a via ”Pomperipossaaffären”. Skulle du och övriga svenskar anse det vara okej att bokhandlare som sympatiserar med (S) plockar bort hennes böcker för den sakens skull? Det är med andra ord lika bra att de som ogillar att Janouch kritiserar Sverige, tar hennes böcker och eldar upp dem på stora torget.

   • Mikael Nordell skriver:

    Tack för ditt svar. Jag skulle tycka precis samma sak om ditt exempel med Astrid Lindgren. Näringsfrihet är ordet som gäller.

    Att jämställa Läslusens beslut att inte sälja KJs böcker med bokbål på torget är bara onödigt, och visar på svagheten i dina argument.

    Mig veterligen finns det för övrigt heller ingen lag mot att en privatperson anordnar ett bokbål. Om någon känner för att försöka köpa så många av KJs (eller någon annan författare) böcker som möjligt och elda upp dem, ser jag inga problem med det heller.

    • Johan Öberg skriver:

     Det är absolut inte olagligt att elda böcker, vilket det inte var 1933 heller. Ingen protesterade då och ingen verkar göra det idag. En olycklig trend, där vi ser författare bojkottas för att de har en åsikt om hur Sverige ser ut idag. En indirekt censur eftersom bojkotten slår mot deras ekonomi.