Kommunen säljer två fastigheter….

Ännu en kommunal fastighetsaffär dök upp i Enköpings-Posten i veckan. Det är två fastigheter i hörnet Rådmansgatan/Kryddgårdsgatan som är i kommunal ägo.

image

Dessa vill kommunen sälja till det kommunala bostadsbolaget EHB, för 1,5 miljoner. Extern värdering är satt till 2,7-3 miljoner.

Argumentet att kommunen ska sälja dessa till EHB och inte på den öppna marknaden är att man vill ha kontroll över fastigheterna. Låt mig använda ordet ”rådighet” som den politiska majoriteten tidigare använt…

Byggnaderna är i ganska starkt renoveringsbehov och därför föreslår tjänstemännen att halva priset duger.

Min enkla fråga är: Varför går kommunen inte ut och säljer dem till högstbjudande? Om en privat aktör vill köpa fastigheterna för t.ex 4 miljoner och kanske expolatera ytan för fler bostäder, butiksytor, kontor m.m borde det vara ett initiativ som kommunen borde applådera? En förtätning av stadskärnan är till gagn för handeln.

Nu ska man istället slumpa ut fastigheterna till EHB. Vem vinner på det? Inte vi skattebetalare, som åter får sitta med notan i knät.

När ska kommunens politiska ledning börja agera ansvarsfullt med de tillgångar man sitter på? Varför agerar många politiker annorlunda i rollen som just politiker, jämfört med hur de skulle agera om det gällt deras egna plånböcker?

Slutkläm: När inträffade den tidpunkten då kommunen ändrade policy från att kalla baracker för annat än just baracker? Nu kallas de paviljonger…. Det låter flott det där med paviljonger som smälls upp på snart varje skolgård och grusplan, när det egentligen är baracker som byggs.

Med doft av rea, //Öberg