Löfven pressad och trängd…

Nästa vecka går Sveriges Riksdag till omröstning gällande budgeten för 2015. Vad jag kunnat förstå lägger Alliansen sin budget, vilket de klart och tydligt sagt sig göra redan innan valet. image SD lägger som vanligt sin egen budget och kvar har vi regeringen Löfven som med MP, med passivt stöd från (V), ska lägga fram sin.

Löfven verkar mer och mer pressad och märkligt oförstående över det faktum att han riskerar få sin budget fälld. I vanlig ordning ser han inte till sin egen oförmåga att lägga en budget som fler än regeringspartierna kan köpa. Istället anklagar han Alliansen för att inte ta ansvar för Sverige, genom att inte ta den utsträckta handen han så många gånger viftat med. Snart blir väl handen ett vinkande ”adjö”?

Han anklagar även SD för att inte redan nu redovisa hur de avser rösta. Jag kan inte hålla med Löfven där. Det är väl upp till varje parti att ta sina beslut och framförallt när de ska redovisa vilka beslut de ska ta.

Idag kan vi läsa att regeringen förbereder olika scenarion beroende på utfallet av Riksdagens omröstning. En väg är en regeringsombildning, dvs Löfven får talmannens uppgift att ombilda regeringen om Löfvens budget faller. Visst, det instrumentet finns, men jag frågar mig hur en ombildning ska se ut?

Ska Löfven åter sträcka ut en hand till (FP) och (C) för att söka det samarbete han i ett halvår trott sig finna? Ska han i det samarbetet utesluta (V) och (MP)?

Löfvens oförmåga att söka breda lösningar blir till en fars. Han har pratat om detta sedan sommarens valrörelse och fått samma svar från Allianspartierna. Ändå trummar han på i samma mantra. Snart börjar jag tro att vår statsminister är korkad, för hur många gånger ska (C) Lööf och (FP) Björklund säga nej innan han begriper att ett nej = nej?

Åter hävdar jag med bestämdhet att Alliansen inte bär ett uns av ansvar om budgeten faller och att nyval utlyses. Ansvaret vilar på statsministern och regeringen som fått Riksdagens mandat att regera Sverige. Klarar inte regeringen detta får de kasta in handduken eller förändra sin politik så att oppositionspartierna kan köpa paketet. Alliansregeringen regerade i 8 år i minoritet och nämnde aldrig det faktum att (S) och övriga oppositionspartier frångick att ta sitt ansvar. Nu får den rödgröna samarbetsregeringen sitta i förarsätet och göra precis samma sak, dvs regera i minoritet. Jag förväntar mig att de gör detta, inkluderat att ta ansvar, istället för att retoriskt skjuta över det på oppositionen.

Med doft av budgetfrossa //Öberg