Mattias Flink snart fri….

image
För snart exakt 20 år sedan mördade fänrik Flink sju människor i Falun med en automatkarbin tagen från sitt eget vapenskåp på regementet. För detta dåd dömdes han till livstids fängelse och han har sedan dess suttit inlåst, med undantag för senare tids permissioner. Livstid i Sverige är livstid tills en benådning sker av en speciell domstol i Örebro.

Flink ansökte om ett sk tidsbestämt straff för något år sedan, vilket beviljades och nu har vi en situation där Flink redan idag sitter på ett sk familjehem för att slussas ut i en full frigivning.

Vad tycker jag om detta?

20 år för 7 människoliv….fjuttigt. Inte ens 3 år/offer vilket är en skymf för de anhöriga. De kommer aldrig att få återse sina barn/syskon m.m. utan lever i ständig sorg och förlust. En livstid som inte kan upphävas. Flink kan som en fri man lägga detta bakom sig och starta sitt nya liv. Självfallet bär han säkert detta med sig hela livet, men han är likförbannat en fri man och ska av samhället betraktas som en sådan. Han har skött sig exemplariskt under hela fängelsetiden vilket ligger honom till fördel då straffet tidsbestämdes.
image
Jag kan tycka att om man kallblodigt mördar 7 personer borde man få livstid, utan möjlighet till benådning. När han klämmer avtryckaren gör han sitt livs största missbedömning och ska därmed ta den fulla konsekvensen av detta. Han kan vara hur skötsam som helst inom fängelsemurarna, men ut ska han inte. Han har förverkat sin rätt till frihet.

En fråga jag ställer mig är om Flink med sina sju offer kommer att jämställas med t.ex Anna Lindhs mördare. Han mördade ju ”bara” en person, visserligen en utrikesminister, men fortfarande ett människoliv. Eller Malexandermördaren som avrättade två poliser. Kommer dessa mördare att jämställas med Flink eller ser frigivningsdomstolen annorlunda på dessa mördare bara för att offren var en utrikesminister och poliser?

Är mördare lika inför lagen? Skulle inte tro det.

Oavsett vilket måste frigivningen av Flink skära djupt de anhörigas hjärtan. Att se honom kliva ut i friheten efter knappt tre års straff/offer är i mina ögon ett hån mot de anhöriga och åter ser vi exempel på en lagstiftning som ser mer till gärningsmannens situation än dess offer.

Med doft av orättvisa //Ö