MAX fel ute?

I dagarna har debatten varit intensiv kring det brev som VDn för restaurangkedjan MAX skickat till sina anställda, där han beskrivit konsekvenserna för företaget vid ett eventuellt regeringsskifte i höst. Rätt eller fel?

Rätt!

Det är helt okej att det företag jag jobbar för beskriver vad som kan hända i en framtid om förutsättningarna förändras pga skattemässiga orsaker. Därmed tycker jag det är okej att MAX gör det. (S) & (V) går självfallet i taket och menar att det är skrämselpropaganda, försök att påverka sina anställda att rösta på ett speciellt sätt m.m.
Kära (S). Stå för er politik. Ni vill ju slopa den sänkta restaurangmomsen och det leder till högre kostnader för företagen, som måste kompenseras med antingen högre priser eller besparingar. Simple as that.

(S) menar att MAX plockar ut 100 miljoner i vinst och att det är magstarkt att då komma med skrämselpropaganda. Anser (S) att det är fult för en entrepenör att att tjäna pengar? Hur många jobb skapar MAX som ger ungdomar en öppning in på arbetsmarknaden? Är det därmed inte okej att IKEA tjänar pengar, eller H&M, och hur mycket är det okej att tjäna i en (S)-värld?

image
En annan aspekt, som (S) inte lyfter upp, är ROT-avdraget. Detta har i många år varit ”(S)-beskyddat”, dvs ROT är okej för det riktar sig mot byggsektorn. Kan det bero på att de har många (S)-anhängare där? Tittar vi istället på RUT har det av (S) betraktats som en kvinnofälla. Mona Sahlin sade t.ex att ”man ska städa efter sin egen skit”. Ett klokt uttalande som totalt sänker en hel yrkeskår, där många är LO-anslutna. Undrar hur städpersonalen som städade hennes kontor på (S)-kansliet tänkte vid det tillfället? ROT skattesubventionerar företag och jag undrar varför (S) inte kritiserar PEABs och alla byggfirmors miljonvinster som de levererar till sina ägare då delar av vinsterna härrör från ROT? Varför är det okej, men inte att MAX ägare får tjäna pengar?

(S) har en jantelagsinställning som luktar unket. Det betraktas som fult att ägare plockar ut sina vinster efter år av hårt arbete och risktagande. Att dessa företag är motorn i svensk ekonomi verkar (S) totalt bortse från och den attityden bekymrar mig oerhört.

Med doft av företagande //Ö

5 tankar kring ”MAX fel ute?

 1. Jonas

  Jag tror säker moderaterna skulle reagera om peab och övriga byggfirmor gick ut och varnade sina anställda för att rösta på moderaterna för att avskaffning av ROT-avdraget skulle kunna äventyra deras jobb..
  Just saying..

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar Jonas. Hur moderaterna skulle reagera kan säkert moderaterna svara på. Jag har inte svaret, men jag anser att arbetsgivare har sin fulla rätt att förklara konsekvenserna i vad politiska beslut kan leda till för ett företag. Sedan får vi inte glömma att det är vuxna och myndiga människor som faktiskt röstar, så varför är det ”farligare” att företag berättar om politiska konsekvenser än när politiker gör det?

 2. Örjan Björkman

  Om informationen är saklig och fakta baserad, så får väl alla bedriva opinion för eller emot ett eventuellt framtida politiskt läge. Om det kan anses vara ”skräckpropaganda” så tycker jag att det är fel.

Kommentarer är stängda.