Melodifestivalen i rättvis form?

Melodifestivalen lockar storpublik varje lördag, med popcorn, chips och barn i våra soffor. Fulla arenor och kvällstidningarna säljer lösnummer som aldrig förr. Bra producerat av SVT under många år och Sverige anses av många vara ett föregångsland i genren.

image

Jag har sett knappt 2 deltävlingar i år och det som slår mig är att den musik jag kan tycka vara okej, med etablerade artister, inte kommer med till Friends Arena eller Andra Chansen. Om startfältet innehåller artister med ursprung från Idol, The Voice, Talang m.m. känns det som om de går vidare oavsett kvalité på själva låten.

Hur kan det bli så?

Jag kommer nu tillbaka till vardagsrumssoffan och de personer som sitter där. När det är dags att rösta blir det barnen som får mobilen av sina föräldrar och morfar/mormor, vilket gör att deras idoler får rösten. Den röst som avges blir säkerligen inte på den bästa låten, utan den coolaste artisten som dessa barn gillat sedan artisten tävlade i Idol osv.

Det är dags att ändra reglerna kring hur rösterna ska fördelas. Självfallet ska publiken ha sin del av röstförfarandet, men det måste införas en mer proffisionell jury som ser bortom idoltänkandet. Låt publiken få 50% av inflytandet och jurygrupper 50%. Då får vi en bättre och mer rättvisande final med artister som i ett Europeiskt perspektiv har bättre förutsättningar att lyckas.

Med doft av sångfåglar //Ö