Mjölkbönderna gnäller förgäves……

Vi nås dagligen av svarta rubriker där svenska mjölkbönder skriker efter bättre lönsamhet. En mjölkbonde/dag lägger ned sin verksamhet och allt är politikernas fel. Arla ägs av bönderna och de sänker kilopriset löpande och bönderna driver en verksamhet med förlust. image Jag ser dagligen Facebookupprop ”vill du betala 1 kr extra/liter för att rädda svenska mjölkbönder? – dela detta inlägg”

Min analys är att det vi ser nu är ett världsmarknadspris som faller pga överkapacitet. Det produceras mer mjölk än vad vi kan konsumera och priserna faller. Då ryker de bönder som har högst produktionskostnad och därför vill svenska bönder sänka denna kostnad via politiska beslut. Sänkta skatter i huvudsak.

Staten ska alltså pumpa in mer pengar i en bransch som redan idag får 75% av EU’s budget. Nej tack. Det vi ser nu är precis det vi såg under 70-talet då varvs- och tekoindustrin, trots statliga subventioner i mångmiljardklassen, havererade. Varför ska vi med statliga medel göra samma misstag igen?

Låt mjölkbönderna lägga ned sin verksamhet om de inte kan bli lönsamma på egen hand. image De får ställa om till annan produktion såsom gröda, skog och djuruppfödning. Bönderna vurmar om ”öppna landskap” men det är väl ingen skillnad om 40 bifftjurar betar på ängarna istället för 40 mjölkkor? Konstigare än så är det väl inte? Om smöret eller mjölken jag köper kommer från Tyskland, Finland eller Frankrike är helt ointressant, så länge den produceras på rätt sätt och smakar bra.

Vi köper ju franska ostar, italiensk skinka, finsk vodka, tyska bilar och engelsk öl. Varför måste då mjölken vara svensk? Har ärligt inte förstått den kroken. image

Att med skattemedel hålla 4 000 mjölkbönder vid liv är jag inte intresserad av, för då finns det många andra branscher som ska ha samma stöd.

Med doft av ost //Öberg

1 tanke kring ”Mjölkbönderna gnäller förgäves……

  1. Irene Löthegård

    Jag gillar inte heller bidragssystem men när det gäller mat och djurhållning är jag benägen att göra en avstickare i mitt eget tyckande. iCA köper mjölk från Österrike till sina egna varumärken (EMV), kött från naturbeteskött i Brasilien m fl länder proppar i djuren GMO foder och antibiotika samt stödutfodras djuren några veckor innan slakt för att få upp vikten. I Sverige gör inte bönderna så! I Sverige har vi plats för djuren att beta ute och bli omhändertagna på ett etiskt riktigt sätt. Vi försöker hålla oss borta från onödig antibiotika och GMO foder. Att stödja våra svenska bönder genom att köpa svenskt kött och mjölk, kräva att osten görs på svensk mjölk, att korven har svenskt kött är det bästa sättet att få bort bidragen till bönderna, samt att vi behåller den höga standard som Sveriges bönder bidrar till.

Kommentarer är stängda.