Enköping, Politik

Några reflektioner från valdebatter och opinionsmätningar…..

25 augusti, 2014 14

# I opinionsmätningarna redovisas oftast 2 block + SD + övriga partier. Vi kan nästan dagligen läsa att ”rödgröna leder över Alliansen med 10%-enheter”. Det jag slås av att media (och rödgröna) kör ett dubbelspel här. För visst ser vi de rödgröna sträcka på sig varje gång en opinionsmätning bekräftar deras ledning, men när man samtidigt frågar dem om vilket regeringsalternativ de representerar och går till val på säger det att det inte finns en rödgrön allians.
Så då kommer min enkla fråga. Varför redovisas de rödgröna som en allians, när de själva inte vill se sig som en allians?

# Nystart Enköping (NE), vårt senaste tillskott på den politiska kartan, skickade i helgen ut en hel fullmatad bilaga till över 30 000 hushåll i Enköping. Här har du bladet: http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/10871
Ett bra initiativ som definitivt lyfter dem som en ordentlig uppstickare inför kommande kommunalval. Det jag dock ifrågasätter är när de profilerar sig under parollen ”Våga Vägra Vallöften” när innehållet klart lägger fram just det. De säger NEJ till P-huset. De säger NEJ till att utreda hamnområdet utan vill istället samarbeta med ESS (Enköpings Segelsällskap). De säger NEJ till att exploatera Bredsandsområdet vid Mälaren. Tre frågor som jag betraktar som vallöften.

Jag förstår samtidigt inte varför NE är så allergiska mot vallöften. De vallöften man avger ska ju vara ekonomiskt avvägda och genomförbara under den period man lovar. Det ger ju väljarna klara besked inför valet. Att som NE ducka och istället komma med tankar, idéer eller svepande generella åsikter ger i mina ögon ett visst tveksamt intryck och en öppen bakdörr om de efter valet inser att deras tankar inte är genomförbara.

# Sverigedemokraterna hade några ungtuppar på torgets scen i lördags. De lovade som vanligt 150 MDR mer i statskassan bara vi kastar ut blattarna. Jag undrar hur en SD-politiker/anhängare tänker när de på sjukhuset blir behandlade av en läkare från Iran, eller en tandläkare från Egypten? De avslutade sitt tal med att ”Rösta på SD, vi är enda partiet som vill ut ur EU – Men vi är för Europa”. Tycker det beskriver SD på ett lysande sätt. 1. EU-valet var i våras, så EU-frågorna känns iskalla. 2. Ut ur EU, men för Europa. Känns som århundradets mest motsägefulla uttalande. Tyvärr kommer de att utmana MP om att bli Sveriges tredje största parti i riksdagen och jag begriper inte hur det kan vara möjligt. I Enköping får de förmodligen sitta i fullmäktige, men jag undrar varför? Är det något SD gjort det senaste fyra åren i Enköping är det just INGENTING.

# Parkeringsfrågan i Enköping fortsätter att engagera. Nu vill en del politiska partier utreda om det går att ha 1 timmes gratis parkering i city. Jag häpnar, för det 110 miljonersbygge till P-hus som kommunen ska bygga i vinter lär knappast finansieras av gratisparkeringar. Mitt förslag: Lägg ned P-husplanerna och bygg bostäder på tomten och byggherrarna ska ansvara för att parkering finns för de boende. Tips: Lägg p-däck i källarplan som många andra bostadsrättsföreingar har i stan…jag menar…hur svårt kan det vara egentligen!?

Med doft av höst //Öberg

Det finns 14 kommentarer

 • Klas-Åke Persson skriver:

  ”Varför redovisas de rödgröna som en allians, när de själva inte vill se sig som en allians?”
  Kan det vara så enkelt som att ALLIANSEN är de som vill det?
  De vill ju gärna argumentationen åt det hållet.

  • Johan Öberg skriver:

   Tack för din kommentar.
   Det är väl knappast Alliansen som utför och redovisar resultaten av alla undersökningar? Kolla på en nyhetssändning eller lyssna på radio så pratas det om det ”rödgröna blocket”. Media och rödgrönt talar gärna om det rödgröna blockets försprång, men det rödgröna blocket säger sedan att de inte har en gemensam regeringsplattform att redovisa utan de går till val på individuella program…..det är därför jag undrar varför rödgrönt redovisas som ett alternativ/block när de defacto inte är det.

 • Fredrik Eriksson skriver:

  Har då aldrig sett i media eller någon opinionsmätning där det rödgröna blocket tillskrivs som en allians, var har du sett det?

  • Johan Öberg skriver:

   Tack Fredrik för din kommentar. De rödgröna beskrivs som en samlad grupp i jämförelse med Alliansen. De beskrivs som ett block och inte 3 enskilda partier. Detta trots att de inte har en gemensam avsikt att bilda regering. S + MP har sagt att de kan tänka sig bilda regering, men utan att presenterat ett uns av hur den politiken kan tänkas se ut. Så om något ska visas som block på vänstersidan är det S+MP i grupp, V och SD som opposition/fristående partier.

   • Fredrik Eriksson skriver:

    Ok, då har inte media eller någon annan tillskrivit det rödgröna blocket som en allians och där är vi då överens? Och är vi överens förstår jag inte din frågeställning.

    Tycker att definitionen av block (politiska) och allians (politiska) överensstämmer ganska väl med hur media presenterar det.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Block
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Allians

    Jag är vanligtvis ganska kritisk till media många gånger men just i detta fall finns inget att anmärka på.

    Sen hur sossarna ska göra med regeringsfrågan om de vinner är en annan sak men har enligt mig ingenting men framställan av opinionsmätningarna att göra.

    • Johan Öberg skriver:

     Media tillskriver ju rödgröna sidan (S,V och MP) som ett block när det gäller opinionsmätningar och analysen av dessa, trots att detta block med 3 partier inte presenterat något som är i närheten av ett regeringsalternativ.

     • Fredrik Eriksson skriver:

      Ja, de gör det och inget konstigt med det, skillnaden mot förr är att det forna högerblocket numera är en allians. Känns som en metadiskussion om definition detta 🙂 Men din fråga om ett regeringsalternativ har inget med medias presentation av opinionsmätningarna att göra.

     • Johan Öberg skriver:

      Statsministern har sagt: ”Det är bara när opinionsmätningar presenteras som det finns ett rödgrönt samarbete, annars existerar det inte”. Jag ser en poäng i det uttalandet.

 • Fredrik Eriksson skriver:

  Alltså det är klart att statsministern säger så då han vill försöka påskina ett samarbete och vilka svårigheter det skulle kunna innebära, det är ju bara en teknik han använder sig för i eget syfte. Men då har vi kommit fram till att den enda som framställer det rödgröna blocket som en allians är statsministern, och varför han gör det är ju för att plocka politiska poäng.

  Så svaret på din fråga är att den som framställer det rödgröna blocket som en allians är statsministern och detta gör han för att plocka politiska poäng.

 • Mats Flodin skriver:

  Roligt att du gillar vårt initiativ på All in. jag håller definitivt med dig om att vi kan bli lite rappare och få in mer av debattmoment. Vi testade konceptet i måndags. Måndagen den 8/9 blir det debatt mellan Ingvar och Helena. På måndag kommer vi förmodligen lägga till en debatt också till intervjun av Ingvar. Du är mycket välkommen att närvara på plats och ställa frågor till Ingvar. Till dess kan du se ”Alliansen laddar om” på vår Youtubekanal ”Nya moderaterna Enköping”.

  • Johan Öberg skriver:

   Mats. Tack för dina kommentarer och jag ska absolut göra vad jag kan för att närvara i egen hög person 😉 Och jag välkomnar beskedet om ett mer debattliknande format. Det lockar säkert fler personer som inte bara är de närmaste partitrogna och det antar jag vara ert huvudsakliga mål och syfte. //Öberg