Pengar & Börs, Politik

Nu påbörjas nedmonteringen av Sverige….

7 oktober, 2014 10

Vill först påminna er om ett blogginlägg från juli
http://johanoberg.se/ett-hot-mot-manskligheten

Min profetia att Ebola skulle nå Europa inom en månad var fel, men att epedemin riskerar att nå Europa och därmed riskera sprida sig globalt är idag ett faktum. Jag är seriöst oroad.

Nu till mitt huvudinlägg. Jag nås dagligen av nyheter om att MP/S kompromissat sig fram till en regeringsplattform. Allt är en överraskning för alla i och med att ingen innan valet vågat ta bladet från munnen. De besked vi dagligen får går som löpeld genom Sverige och bransch efter bransch ser sina förutsättningar förändras till det sämre. Skatteuttagen ökar kraftigt, bidragen likaså. Jobblinjen är borta, för inte har jag sett stora och konkreta beslut i hur de ska tackla den sk ”massarbetslöshet” som idag råder…

Droppen kom idag då det visar sig att MP/S utan större problem viker sig för kvinnohataren Sjöstedt (V) och i ett slag slår den rödgröna sörjan undan möjligheterna för medborgare att fritt välja skola, vård och omsorg. Tiotusentals kvinnor, arbetande i vårdföretag eller delägare i dito, fråntas nu möjligheten att själva påverka sin arbetssituation i deras strävan att till oss medborgare ge en god möjlighet att välja vårdgivare.

Det MP/V/S säger idag är: Kvinnor som äger omsorgsföretag, småskolor och sjukstugor och arbetar i dessa företag ska inte få fortsätta göra det om de avser tjäna pengar på sin verksamhet. Män som äger en bygg- eller entrepenadfirma ska fortsättningsvis få tjäna obegränsat med pengar då de åt kommuner och övrig offentlig sektor utför sina arbeten.

Och denna rödgröna sörja kallar sig för feminister. Jag baxnar över deras enfaldiga resonemang och fortsatta enögdhet i att gynna mansdominerande branscher före kvinnoyrken då det gäller offentlig finansiering.

I regeringsförklaringen vräker Löfven även ut sig att Sverige ska erkänna Palestina. Han frångår en gammal svensk tradition att söka brett stöd i kammaren för hur Sverige ska agera inom utrikespolitiken. Här har Löfven svikit den traditionen i syfte att blidka MP i sin strävan att få makten. Han säljer ut Sveriges utrikespolitik på ett anmärkningsvärt sätt, på sin första arbetsdag! Glöm inte bort att Palestina idag är ett land som styrs av Hamas, en terroristorganisation enligt världssamfundet och EU. Då kan vi väl erkänna Islamiska Staten (IS) på en gång, för Hamas och IS har gemensamma rötter.

Åsa Romson flög häromdagen i regeringsplanet från Bromma….den flygplats hon vill lägga ned. Hon kunde väl i ärlighetens namn, i egenskap som Vice Statsminister, ta beslutet att statens regeringsplan fortsättningsvis ska lyfta från Arlanda?

Som grädde på moset kladdar hon ned sin träbåt med förbjuden kopparbaserad färg. Hon ber om ursäkt, skyller på sin man och därmed ska saken vara utagerad? Jag minns när Reinfeldt tillträdde. Då fick nyutnämnde kulturministern avgå(!) pga obetalt TV-licens. Nu har vi en miljöminister som skitar ned Mälaren/Östersjön med förbjuden kopparfärg. Vilket ”brott” anser ni vara allvarligast?

Det kan tyckas vara bagatellartat att Romson flyger från Bromma och målar en båt med förbjuden färg. Men i mina ögon är det en trovärdighetsfråga. Romson saknar i mina ögon all form av trovärdighet, för om vi läser vad hon sade i Almedalen för ca 3 månader sedan blir det tydligt:
”Kvinnor är också en bättre mall än män för bra klimatpolitik.
Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet.
Mycket förenklat kan man säga att klimatförändringarna orsakas av rika män, men drabbar fattiga kvinnor. Det är samma mönster oavsett om vi tittar i Sverige, Europa eller världen.”

Jag repeterar: Den bottenfärg Romson målade med för 1,5 år sedan köptes av hennes man (enligt hennes egen utsago)…enough said….

Sverige dras med förbluffande fart in i en mörkare period, med ändrat fokus där arbetslinjen skrotas till förmån för kvinnohat, bidrag och ökad statlig styrning…precis som Socialdemokraterna med dess stödpartier vill ha det. (S) kan bättre än mig, dig och din granne. De vet bättre och kan ta över dina beslut. Bra det, för då kan jag åter skylla på staten (eller någon annan än mig) om mitt liv går åt helvete.

Med doft av tvära kast //Öberg

Det finns 10 kommentarer

 • Klas-Åke Persson skriver:

  En tanke bara för dig Johan. Så länge som regeringen använder sig av en minskning av Jobbskatteavdraget för att, som man säger finansiera nya utgifter, så ökar inte skatteuttaget.
  För statskassan är Jobbskatteavdraget en utgift som vilken som helst, och därmed fullt utbytbar mot vilken annan utgift för statskassan som helst.
  Allt med bibehållen ordning och reda i statens finanser.

  • Johan Öberg skriver:

   Hejsan. Visst är det så, men varje uttagen skattekrona leder till att den privata konsumtionen hämmas. Medborgare blir försiktigare i att köpa bilar, kylskåp och kläder. Istället tar staten pengen och lägger på reformer som inte alltid är tillväxtskapande. Betänk att en spenderad krona av en medborgare genererar skatteintäkter som moms, sociala avgifter, punktskatter m.m. + arbete inom produktion och tjänstesektorn. //Öberg

   • Klas-Åke Persson skriver:

    Visst är det så Johan.
    Jobbskatteavdraget finansieras av staten just genom att beskatta konsumtion, produktion och ägande.
    På så sätt hämmas alla dessa verksamheter.
    Det blir dyrare att konsumera, det blir dyrare att producera liksom det blir dyrare att äga hus, bilar o kapital.

    Att dessa medel, i år 99 miljarder kronor överlämnas som en kompensation för erlagd KOMMUNAL skatt medför i sig inte något som helst ökat utrymme för konsumtion i Sverige. Inte heller medför det någon ökad produktion eller motiverar ett ökat sparande.
    Jobbskatteavdraget är ett praktexempel på en icke tillväxtskapande reform.

    • Johan Öberg skriver:

     Persson. Tack för ditt inlägg. Jag vill bara avsluta tråden med att jag inte delar din åsikt om att jobbskatteavdraget är en icke tillväxtskapande reform. Hävdar att det är det raka motsatta. //Öberg

     • Klas-Åke Persson skriver:

      Ursäkta jag återkommer Johan,
      visst måste vi unna varandra att ha våra egna åsikter.
      Det intressanta är att se om du kan motivera din åsikt, eller om det bara
      är något som du bär inom dig utan att riktigt veta varför.
      Så, hur skapar ett skatteavdrag som är finansierat av odefinierade inkasserade skatter en tillväxt och ett ökat välstånd?
      Som jag ser det, är din formel ju högre skatter, dess högre skatteavdrag och därmed påföljande högre tillväxt?

     • Johan Öberg skriver:

      Jag unnar dig absolut att ha vilka åsikter du vill, men känner ibland att en tråd inte ska bli för lång i bloggen. Med jobbskatteavdraget skapas ett incitament för att människor känner det lönsamt att arbeta (i en del fall istället för att stämpla A-kassa). Med mer pengar netto i plånboken arbetar en del några timmar extra, känner det värt att gå upp från deltid till heltid. Detta har Alliansregeringen skapat på 8 år, vilket jag anser driva jobben framåt. Med höga marginalskatter pressas det incitamentet bort och fritid/ledigt kan värderas högre, eller man kan känna att det inte är ”värt” att gå från 30 tim/vecka upp till 40, eftersom det bränns av för mycket i skatt. Du verkar förespråka höga skatter = hög tillväxt? Om så, förklara den ekvationen, för skatterna kommer ju från arbete och inget annat. För mig ska skatteuttaget vara så lågt som möjligt, utan att våra gemensamma trygghetssystem blir för svaga. Att ta ut höga skatter för att transferera till höga bidrag och större offentlig sektor ser jag inte som en lösning och tillväxtfrämjande linje, för skatterna kommer ju från arbete och vill inte folk arbeta har vi inga skatter. Ta alkoholskatten som exempel. Staten höjer skatten för att konsumtionen ska minska. Jämför med inkomstskatten…höjs den minskar antalet arbetade timmar. Same same… //Öberg

     • Klas-Åke Persson skriver:

      Jobbskatteavdraget medför att skatteuttaget i Sverige är 99 miljarder högre jämfört med ett Sverige utan Jobbskatteavdrag eftersom Jobbskatteavdraget motsvaras av ett av staten gjort skatteuttag för dess finansiering.
      Många, däribland du, uppfattar tydligen Jobbskatteavdraget som en sänkt inkomstskatt.
      Hade de 99 miljarderna kommit kommunerna till del genom ett bidrag så hade de kunnat använda dessa medel till att sänka inkomstskatten.
      För att undvika att pensionärer och andra i utanförskap får del av detta bidrag så delas det istället ut direkt till enskilda medborgare.
      En uppställning blir då. Kommuner inkasserar skatter x kr, staten inkasserar skatter y kronor, = x+y kronor.
      Efter genomförd Jobbskattereform blir uppställningen.
      Kommuner inkasserar skatter x kr, staten inkasserar skatter y+99 miljarder kronor, = x+y+99 miljarder kronor.
      Hade kommunerna fått bidraget så hade uppställningen blivit följande,
      Kommunerna inkasserar skatter x kr får bidrag 99 miljarder, staten inkasserar skatter y+99 miljarder. Totalt x-99 miljarder + y+99 miljarder = x+y kronor.

      Blir tråden för lång så är du välkommen att kontakt mig via e-post.

 • Marianne skriver:

  Tyvärr Jonas. tack för ett bra inlägg i debatten om vad jag tolkar som en beskrivning av situationen på Titanics kommandobrygga halvägs ner i vattnet. För de allra flesta är de politiskt förtroendevalda + en självgod stat/kommun = ”något man förhåller sig till och inte planerar ett liv efter”. Den påtagliga brist på självinsikt och begåvning i politiken utgör en viktig säkerhetsfunktion i en imbecill stat. Detta helt i enlighet med förebild av hur hela kvasi-staten EU är uppbyggt. Alla vet vad som behövs göras men så länge vi har fler sökande till ”Paradise Hotel” än Lärarhögskolan så är mitt råd att fylla sina egna skafferi, spara dina egna pengar och framförallt ge bara bort andras pengar.

 • Magnus Ahllvist skriver:

  ”Kvinnohataren Jonas Sjöstedt”? Jorå, s’att…
  Din nyansrikedom slog inte nyss rekord.

  • Johan Öberg skriver:

   Hur tycker du, som vänsterpartist att man ska benämna en partiledare som i ett enda beslut slår undan benen för alla kvinnor som jobbar i eller äger de företag Sjöstedt nu vill kasta i soporna? Han ger sig inte på byggföretaget som åt kommuner bygger skolor, med betydligt större vinster än friskolorna. Där jobbar övervägande män. Inom vård och skola jobbar övervägande kvinnor. Han kallar sig feminist. Jag påstår att han är kvinnofientlig.