Ny dödsskjutning av polisen….

I morse kablade Radio Uppland ut att polisen i Uppsala skjutit ihjäl en 34-årig man som var beväpnad med knivar. Trots varningsskott i luften, pepparspray samt senare skott i benet valde mannen att inte avbryta sina aggressioner. Polisen befann sig då (enligt DN) i nödvärn och sköt mot mannen varvid han avled.

Senare under dagen har det framkommit mer i ärendet att den döda mannen var bror till den tidigare hedersmördade Fadime Sahindal. Den nu döda mannen uppges ha hotat sin före detta fru vid två tillfällen på måndagen. Polisen kallades då till en adress i Uppsalaområdet vid elvatiden på förmiddagen och en anmälan om olaga hot upprättades. Han fanns dock inte kvar på platsen och vid 21-tiden ska han ha kommit tillbaka till bostaden och misshandlat ex-frun. En halvtimme senare greps han av polis men frigavs av åklagare vid tretiden natten mot tisdagen. Mannen ska tidigare ha haft kontaktförbud mot sin ex-fru.
original

Vi har tidigare sett exempel på män som brutit mot kontaktförbud och helt sonika slagit ihjäl sina före detta flickvänner. Ibland inför barns åsyn. Jag har varje gång ansett det vara rent fördjävligt att det inte gått att stoppa dessa dårar då kontaktförbud inte varit tillräckligt. Varför inte t.ex. sätta fotboja som larmar?

Huruvida polisen agerat rätt eller fel här har jag ingen aning om, men jag har svårt att känna sympati för den ihjälskjutna mannen. Låter cyniskt och grymt, men sannolikheten att han hade slagit ihjäl sitt ex förr eller senare känns uppenbart och om jag får välja att skona en person av två, ryker mannen.

Debatten om poliser som skjuter ihjäl personer på öppen gata kommer säkert att ta fart igen. Det är bra och jag skulle gärna se att svensk polis utrustas med elpistol. Ett inte ofarligt vapen, men förmodligen mindre riskfyllt än att skjuta en galning i buken med polisens pistoler och den ammunition de idag har.

Jag hoppas att dagens händelse i alla fall ger den misshandlade exfrun ett bättre liv, utan hot och våld.

Med doft av moralisk rättvisa? //Ö