Öbergs fredagsreflektioner……

Ser på Kunskapskanalen, klockan 22.45 en fredagskväll. Vuxenpoäng kanske, men jag fastnade då programmet handlar om Iraks polis som gör vad de kan för att försvara norra Irak mot IS. Känns engeläget att se på detta, som står i så stark kontrast mot min skyddade och trygga värld, inkluderat den whisky jag har bredvid min iPad.

Det finns så mycket skit i världen och jag undrar när det ska ta slut….och hur. Jag har varit med i en organisation som heter Round Table (RT) – en opolitisk och religionsfri organisation som har till syfte att främja kamratskap mellan män under 40 år. Jag var på ett RT-möte i Southend on Sea för ca 10 år sedan där jag och säkert 10-15 olika nationaliteter satt och avnjöt goda öl i en pub. Vi konstaterade enkelt att om man lägger politik och religion åt sidan kan vi alla umgås kring det runda bordet och där ha kul.

Jag har många gånger tänkt på just den resan och de diskussionerna.

Jag har också funderat kring hur världen skulle se ut om de stora länderna och organisationerna styrdes av kvinnor (Gudrun Schyman undantagen). Jag är ganska övertygad om att det skulle vara en bättre värld.

Som dryga 51 år gammal blir det vanligare att vänner och släktingar drabbas av sjukdom och ohälsa. En naturlig sak, men ändå oerhört smärtsam och obekväm. Det är ju så förbaskat lätt att ta saker för givet och gnälla över en hög telefonräkning, när det finns betydligt viktigare saker att reflektera över. Vi alla stannar upp då olyckor sker, nära vänner drabbas av sjukdom m.m. men tyvärr rinner det av efter en tid och man faller in i i-landsproblemen igen.

Jag jobbar dagligen med mig själv i att se varje dag som en gåva och att se till det jag har, istället för att se till det jag inte har. Jag uppmanar dig att göra detsamma!

Jag har tre barn i livet och ett barnbarn. Alla har hälsan och jobbar/studerar. Allt har inte under åren varit felfritt eller smärtfritt, men det rullar framåt på ett fantastiskt bra sätt. Jag gläds åt att ha mina barn/barnbarn friska, glada och, som jag uppfattar det, nöjda med sina liv. Känner mig stolt.

Jag har ju själv varit i deras fas i livet och jag vet hur komplicerat det kan vara. Vi föräldrar glömmer fort och det tror jag är det dummaste vi kan göra. Vi måste titta tillbaka på vår ungdomstid och uppväxt, för att i det dra lärdom i hur vi ska hantera våra barn. Jag har haft en bra uppväxt med bra föräldrar och jag vill att mina barn ska känna detsamma när de vid 51 års ålder reflekterar över sitt liv.

Slutligen kan jag med glädje meddela att jag stortrivs med mitt nya arbete på FannaExpo. Att få jobba på hemmaplan med företag, organisationer och offentlig sektor i Enköping är skitkul!

Snart är det jul. Stressa inte upp er över det, utan bryt mönster. Stanna hemma eller bjud hem vänner. Ät, vila, umgås och koppla av. Fixa de klappar som ska fixas redan nu, så kan du under decembers tre sista veckor koppla av med glögg och pepparkaka istället för trängsel i julhandeln.

Med doft av glögg //Öberg